Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Palkovics László Győrben - Felsőoktatási szakok szűnhetnek meg

Megkérdőjelezhető, hogy szükség van-e annyi szakra a felsőoktatásban, mint jelenleg – erről is beszélt Palkovics László felsőoktatási államtitkár Győrben.

A győri Széchenyi István Egyetem vezetőivel tárgyalt Palkovics László nemrégiben kinevezett felsőoktatási államtitkár, az univerzitás korábbi kutató professzora kedden. A megbeszélést követő sajtóbeszélgetésen elmondta: október végére elkészítik a felsőoktatási stratégiát, amelyet utána a kormány elé terjesztenek, s az előkészítő folyamat részeként sorra felkeresi az egyes intézményeket.

A Kisalföld az államtitkártól megkérdezte, tervezik-e a jelenleg 29 állami egyetem, főiskola számának csökkentését. A politikus kifejtette: átszervezéssel, összevonással akkor lehet csökkenteni ezt a számot, ha a lépés eredményeként jobban működő rendszer jön létre.

„Megszüntetni viszont nem szabad. Úgy látjuk, hogy egy kis intézmény is működtethető jól, akár ötszáz hallgatóval" – jelentette ki, azt azonban világossá tette, hogy szakok megszüntetésére sor kerülhet.

„Átestünk a ló túlsó oldalára. A tavalyi felvételi tájékoztató alapján mindent beleszámítva 10.800-féle képzésre jelentkezhettek a diákok. Megkérdőjelezhető, hogy szükség van ekkora képzési portfolióra. Sok tényező vezetett a szaktúlburjánzáshoz, amit egyrészt nem tudunk finanszírozni, mert nincs annyi oktatónk, infrastruktúránk, másrészt a hallgatók sem tudják átlátni" – szögezte le Palkovics László.

Mit hoz a jövő? Fotó: kisalfold.hu archívum
Mit hoz a jövő? Fotó: kisalfold.hu archívum


Lapunk kérdésére, hogy milyen terveik vannak a Nyugat-magyarországi Egyetem (NyME) mosonmagyaróvári és győri karával kapcsolatban, elmondta: két hét múlva egyeztetnek a soproni székhelyű NyME, a győri Széchenyi-egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a Budapesti Gazdasági Főiskola rektoraival arról, hogy képzéseik valóban optimálisan vannak-e szervezve.

„Az egyik lehetséges kimenetel, hogy átalakítjuk azt a képzési portfoliót, ami most jelentős mértékben átfedi egymást. Az intézmények egymástól vesznek el hallgatókat, ha ugyanazt a szakmát négy helyen oktatják. Ennek sok értelme nincs. Egyetemek átalakítása, karok ide-oda helyezése ugyanakkor mindig annak a függvénye, hogy a későbbi működőképesség szempontjából a változtatás jobb lesz-e vagy sem" – fogalmazott Palkovics László.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar felsőoktatás nincs rossz állapotban, de vannak benne jól és rosszul működő intézmények. Szerinte az nem megy, hogy az utóbbiak az előbbiek rovására kapnak támogatást. „Minden intézménynek a saját kezébe kell vennie az ügyeit, nem a kormányzatra várnia" – hangsúlyozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látta? Figyelmetlenségből ütközhettek autók Győrben

A történek után az ismeretlen okozó a helyszínről megállás nélkül, ismeretlen helyre távozott.… Tovább olvasom