Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Pálinkával köszöntöttek a határon

Hegyeshalom - Egy-egy üveg pálinkát kaptak a hegyeshalmi határátkelőn csütörtökön belépő utazók az első pálinkanapon, védőszentjük ünnepén. A rendezvényt életre hívó Magyar Pálinka Lovagrend így kívánja népszerűsíteni és a nemzet italává tenni ezt a gyümölcspárlatot.

A rend célja, hogy a pálinkát visszavezessék a polgárok asztalára, erősítsék versenypozícióját az egyéb szeszes italokkal és az importtermékekkel szemben.

Szó szerint pálinkás jó reggelt kívántak mindazoknak, akik csütörtökön napkelte után Hegyeshalomnál léptek be Magyarországra. Minden napkeltétől napnyugtáig belépett utazó ugyanis egy-egy üveg különleges minőségű – erre az alkalomra palackozott – barackpálinkát kapott ajándékba. Mindez a Magyar Pálinka Lovagrend által első alkalommal életre hívott pálinkanap alkalmából történt.


Fotó: Méhes Ákos. Kattintson a képekre >>

A rend azért alakult, hogy megismertesse a világgal a Magyarországon termelt minőségi pálinkákat. Rendezvényeivel népszerűsíti hazánk gasztronómiáját, öregbíti a magyar pálinka-előállítás, -forgalmazás, vendéglátás hírnevét, valamint a mérsékelt és kulturált italfogyasztást. Az egyesület feladatának tekinti továbbá a pálinka-előállító vállalkozások jó hírének öregbítését, a pálinkák történelmi hagyományainak ápolását. Az ital népszerűsítésének érdekében határozták el a lovagrend tagjai, hogy december 6-át, Szent Miklós ünnepét a pálinka napjává nevezik ki. Az idén első pálinkanap központi ünnepségének helyéül a hegyeshalmi határátkelőt választották, hogy minden hazánkba érkező utazóval megismertessék ezt a gyümölcsös nedűt. A rendezvényen mutatkozott be elsőként a nyilvánosság előtt a Pálinkapártoló Hölgyek Társasága is.
Az ünnepségen Piros László, a lovagrend nagymestere elmondta:
a magyar nemzetnek – több más néphez hasonlóan – szüksége van egy saját italra.

A lovagrend a pálinkát ajánlja hazánk nemzeti italául. Ezt a javaslatot a kormány is támogatja, ennek köszönhetően jelentős marketingforrások állnak rendelkezésre a jövőben az ital népszerűsítésére. Piros László lényeges elemként emelte ki, hogy várhatóan a következő évtől törvény szabályozza a pálinka-előállítást, ennek eredményeként tisztulhat a szakma és elérhetik, hogy a köztudatban a szeszfőzés legális tevékenységet jelentsen.

A pálinkanappal együtt a lovagrend első alkalommal szervezte meg a Szent Miklós-települések találkozóját. A hegyeshalmi ünnepségre meghívták mindazon települések vezetőit, képviselőit, amik nevében a pálinka védőszentjének neve szerepel. Így részt vettek Dán-, Daru-, Duna-, Fertő-, Kun-, Magyar-, Moson-, Rába-, Sziget-, Táp-, Tarna-, Tornyi- és Törökszentmiklós képviselői is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koccanásos balesetek az Árkád közelében

Győr- Két koccanásos baleset is történt szerdán a késő déutáni órákban az Árkád közelében Győrben.… Tovább olvasom