Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Pálinkárium különlegességekkel

Pannonhalma–Győr - Évszázados hagyomány újjáélesztéseként nyitották meg tegnap a pannonhalmi pálinkáriumot, a Győri Likőrgyár Zrt. korszerű laboratóriumát. A főzdében évente mintegy 120 ezer palack pálinkát tudnak előállítani, köztük igazi különlegességekkel.
A pálinkakészítés a magyar élelmiszeripar legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált az elmúlt négy-öt évben, s szintén a közelmúlt eredménye, hogy a hagyományteremtő rendezvények kapcsán egyre kulturáltabbá válik a nemes ital fogyasztása. Minderről Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója szólt tegnap, a társaság által tavasz óta üzemeltetett „Pannonhalmi Pálinkárium, 1917" hivatalos megnyitóján.

A név mellett álló évszám jelzi, az apátság ’17-ben nyitotta meg főzdéjét, ahol szerzetesek ápolták a régi hagyományt.

A manufaktúrában főként hazai piacra termelnek, évente mintegy 120 ezer palack pálinkát. Felvételünkön Barabás Attila. Fotó: Bertleff András
A manufaktúrában főként hazai piacra termelnek, évente mintegy 120 ezer palack pálinkát. Felvételünkön Barabás Attila. Fotó: Bertleff András

Hosszú kálvária után a főzde hat évig állt üresen, amíg tavaly a likőrgyár tárgyalásokat nem folytatott Pannonhalmával az újrakezdésről. A manufaktúrában hagyományos főzési eljárást végeznek, s az ital Győrött kerül a palackokba, így például a szilva, a barack, a törköly, de az olyan különlegességek is, mint a bodza-, az alma- vagy a feketeribizli pálinka.

Barabás Attila a Kisalföldnek elmondta: a pálinkárium az italt elsősorban Magyarországon értékesíti, de a környező országokban is találni fog vevőket. A korszerű technológiának köszönhetően egyébként évente nem kevesebb, mint 30 ezer hektoliterfok pálinka készül (ezt azt jelenti, hogy 100 százalékos alkoholtartalommal kell számolni.) Így 50 fokos italra vetítve ez 60 ezer litert, vagyis mintegy 120 ezer palackot jelent.

A tegnapi ünnepségen Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere köszöntötte a vendégeket, beszélt a város terveiről, pályázati lehetőségeiről. A szót ezután Tajti Tamás alezredes, a győri fővámhivatal parancsnoka vette át, mint szavaiból kiderült: jelenleg az országban leadózott, 5 és fél millió hektoliterfok pálinkából 6,5 milliárd forint bevétele származik az államnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöktől már fűtenek

Győr - A tavalyinál csaknem egy hónappal korábban el kellett indítani a távfűtést Győrött. Ma már… Tovább olvasom