Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Pálinkafőzés otthon?

Adott mennyiséghatárig legálissá tenné a házi pálinkafőzést a Fidesz – ha kormányra kerülne. Ezt Orbán Viktor mondta vidéki kampánykörútján. Mit szólnak ehhez a ˝hivatásos˝ pálinkakészítők?

Jelenleg tilos az otthoni pálinkakészítés, ha valaki a saját gyümölcsterméséből pálinkát szeretne készíteni, akkor azt szeszfőzdébe kell vinnie. Több mint ötszáz helyen biztosítanak jelenleg lehetőséget a bérfőzésre Magyarországon; emellett hetven helyen van kereskedelmi pálinkafőzés. Meg kell említeni azonban azt is, hogy becslések szerint a hazai pálinkaforgalom harminc százaléka illegális forrásokból származik: a vám- és pénzügyőrség adatai alapján tavaly százharminc illegális pálinkafőzdét számolt föl a hatóság.

Az elképzelésről Barabás Attilát, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük, aki érdekes ötletnek tartja az Orbán-bejelentést, de mint mondja, véleményt akkor lehet mondani róla, ha a részletek is kiderülnek. Egy tény – tette hozzá –, hasonlóra Európa-szerte van példa, nem is kell messze menni: Ausztriában ezerszámra találni ilyen főzdéket, leginkább a paraszti gazdaságokban. Ez a típusú főzés Barabás szerint a hetven kereskedelmi pálinkafőző céget nem érintené, hiszen a minőségi pálinkafőzéshez hatalmas beruházásra van szükség; a bérfőzdéket azonban annál inkább. Azt is el tudja képzelni, hogy a most még a bérfőzdékben termelt italmennyiség ˝átvándorol˝ az új típusú főzdékbe.

Azt azonban kiköti a vezérigazgató, ahogy Ausztriában, úgy Magyarországon is fizetni kellene adót az itt kifőzött pálinka után.

Olvasóink írták

  • 2. adlerzsigabá 2010. február 15. 20:20
    „"KIKÖTI" Ugyan, ki a fittyfene ez a pasi?”
  • 1. geza11 2010. február 15. 19:37
    „Adó meg zárjegy, meg bejelentés meg nyilvántartás stb...
    Döntöttem!! Főzöm és iszom.Ez az igazi hungarikum!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatrióta-bál

Idén először rangos névsort állított össze a vendégvárók egyesülete, a győri városháza és a… Tovább olvasom