Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Pálinkafőzés: ˝A lepárlás szinte teljesen szagmentes˝

˝Mióta szabaddá vált az otthoni pálinkafőzés, egy nap sincs, hogy ne árasztaná el a környékünket az ebből eredő bűz˝- panaszolja olvasónk.

Olvasói kérdés

Mióta szabaddá vált az otthoni pálinkafőzés, egy nap sincs, hogy ne árasztaná el a környékünket az ebből eredő bűz. Nem tudtuk kinyomozni, melyik lakásból jön a szag. Bérfőzde nincs a közelünkben. Az is gyanús, hogy nem annyit főz az illető, amennyi saját célra megengedett, az nem tartana ennyi ideig. Hol tehetünk panaszt?
A helyi önkormányzat közigazgatási osztályán, a jegyzőnél lehet panaszt tenni, ugyanis a zaj, a szag is birtokháborítást jelenthet. Azonban a szagokra vonatkozóan a jogszabályok nem határoznak meg maximális értékhatárt. Csak azt fogalmazzák meg, hogy a szomszéd a közelében lakókat indokolatlanul ilyen módon sem zavarhatja, jelentős hátrányt nem okozhat nekik. Viszont a polgármesteri hivatal eljárást csak akkor indíthat, ha a panaszos meg tudja mondani, ki ellenében kéri az intézkedést. Ezért az javasolható, hogy a pénzügyőrségen tegyen bejelentést az olvasó, a vámhatóságnak ugyanis nyomozati jogköre is van, ellenőrizheti, hogy a házilag pálinkát főző betartja-e a párlás mennyiségére vonatkozó előírásokat, és akár el is kobozhatja a főzőberendezést.

Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója portálunknak elmondta: a lepárlás a kis méretű, házi használatra alkalmas üsttel is szinte teljesen szagmentes, büdöset a cefre, azaz az alapanyag vagy a főzés mellékterméke okozhat, ha nem megfelelően tárolják. Ennek módjára a jegyző is felhívhatja a figyelmet. Viszont a szakember is azt ajánlja olvasónknak, hogy a vámhatósághoz forduljon, mert a saját célra főzhető pálinka pár nap alatt lepárolható. Aki pedig otthon eladásra is főz, az gazdasági tevékenységet végez, nemcsak adót kell fizetnie, hozzájárulást kell kérnie a tevékenységéhez a környékbeliektől, azoktól, akik a cefreszagot érezhetik.

Olvasóink írták

  • 1. SiLa 2010. november 03. 19:28
    „Az egyik énem: A törvényt be kell tartani, tartatni!
    A másik: Márt megint a békétlen egymás mellet élés, az irigység!-Ezt mikor növik ki az emberek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 12. leghidegebb október volt az idei

A mostani október volt a harmadik egymást követő hónap, amelynek átlaghőmérséklete elmaradt a sokévi… Tovább olvasom