Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Palackzsugorítás a nagyszünetben

Győr - Pillanatokon belül alig féltenyérnyi csomóvá zsugorítja az üres műanyag palackokat az az eszköz, amelyből kedden kettőt is kapott ajándékba a győri Váci-iskola.
A két PET-palack-zsugorító készüléket a győri Zölderő Környezetvédő és -Szépítő Egyesület adományozta a győrszentiváni általános iskolának – egyet az alsó, egyet a felső tagozatnak, ezzel is segítve a gyerekek környezettudatos nevelését. A kicsik örömmel vették birtokba a kézi „szerkentyűt" – amely a kiürült pillepalackok térfogatát 8 százalékukra csökkenti –, s ámulattal lesték, ahogy a karja alá tett másfél literes műanyag palackot pillanatok alatt felmelegíti, majd öt centi magas koronggá lapítja.

Dr. Ferenczi Zoltán, az egyesület vezetője reméli, hogy a gyerekeknek napi rutinná válik a „palacklapítás", s otthonról is elhozzák a legtöbb családban automatikusan a háztartási szemétbe dobott üdítős- és ásványvizes palackokat.

A gyerekek ámulattal lesték, ahogy az eszköz a műanyag palackot pillanatok alatt öt centi magas koronggá lapítja. Fotó: Krizsán Csaba
A gyerekek ámulattal lesték, ahogy az eszköz a műanyag palackot pillanatok alatt öt centi magas koronggá lapítja. Fotó: Krizsán Csaba

„Ez így már nem szemét, hanem hulladék, ami újrahasznosítható: ruhaneműk, használati tárgyak, vagy akár újabb palackok készülhetnek belőlük"– mondta Dr. Ferenczi Zoltán a magyar szabadalomként bejegyzett eszközről.

Csak Magyarországon egyébként évente 1,2 milliárd darab – közel 50 ezer tonna – PET-palack megy veszendőbe, pedig hasznosítható anyagból készülnek. Az egyesület hamarosan a bácsai óvodát is megajándékozza egy zsugorítókészülékkel.

A gépekkel együtt ugyanis két-két gyűjtőzsák is érkezett, amelyben az összezsugorított palackokat az iskola visszaküldheti a gépet forgalmazó társaságnak, 2–2 forintot kapva darabjukért.

A „zsugorítványokat" aztán szín szerint szétválogatják, majd 4–6 milliméteresre aprítva, zsákokba töltve továbbítják újrafeldolgozásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók közmunkaprogramra

Győri kistérség - A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa által meghirdetett téli… Tovább olvasom