Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

`Padok és Városok Sétánya´ nyílik Pécsett: győri pályaművel

Egyedülálló pad-szobor tárlat nyílik augusztus 30-án Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában az egyhetes PánBalkán Art Piknik összművészeti fesztivál keretében.

A street-art kiállítást a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. a kulturális főváros címre korábban pályázó "második körös" városokkal, többek között Győrrel együtt valósítja meg, hogy e gyönyörű, nagy múltú települések is megjelenjenek és "nyomot hagyjanak" 2010-ben a Határtalan város- koncepció "egy mindenkit visz" szellemiségének jegyében.

Egy kulturális főváros művészeti piknikparkjához méltó, élhető, esztétikus ám funkcionális szempontból is megfelelő teret szerettek volna kialakítani, olyat, mint Párizs vagy Liege parkjai, ahol a padok egyszerre műalkotások, képzőművészeti installációk és esztétikus, kényelmes térbútorok.

Alkotáspályázatot hirdettek tehát a partnervárosokban egy-egy köztéri pad átalakítására, újraálmodására, melynél azonban szigorú követelmény volt a természeti-építészeti közeggel való harmónia és az időtállóság.
A nyertes pályamunkákból összeálló "Padok és Városok Sétánya" Pécs örökségi parkjában, az Északi Várfalsétányon kerül elhelyezésre, mely a tervek szerint ott is fog maradni 2010 egyik maradandó kéznyomaként.
Győr városát Kovács Marina, ifjú építészmérnök hallgató nyertes alkotása fogja képviselni a pad-szobor sétányon.


Pad Győrből.
Pad Győrből.


A győztes pályamunka mottója egy József Atilla sor: "Egymás mellett fekszünk: a folyó meg én", és alapgondolata is ehhez kapcsolódik: Győr városa, ókori latin nevén Arrabona, az Arrabo folyóról kapta nevét, melynek torkolatánál feküdt, s amely ma Rábaként ismeretes. Kovács Marina padjának kialakítása - túlmenően a szembetűnő formai leképezésen – a folyóparton üldögélő, merengő ember testtartásának felvételére készteti majd a Sétány látogatóit.


A zsűri tagjai voltak

Serfőzőné Tóth Andrea kulturális csoportvezető, Győr Város Önkormányzata

Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató, Városi Művészeti Múzeum

Bodrossy Attila DLA építész, Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszék

Czigány Tamás DLA építész, tanszékvezető, Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszék

Katona István építész, Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszék

Tolnay Imre DLA képzőművész, Széchenyi István Egyetem Építészeti- és Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesületének megyei képviselője

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopjafát szenteltek Kunszigeten

Húsz éves Kunsziget kapcsolata az erdélyi Nyárádgálfalvával. A jubileum alkalmából kopjafát… Tovább olvasom