Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Őzzel ütközött egy férfi Ikrénynél, milliós kár az autóban - videó

Már csak egészen lassan, alig ötvennel mer hajtani az ikrényi úton Vida Péter, mert nemrégiben ott érte családját vadbaleset és több mint egymillió forintos káruk lett. Esetét tanulságképp akarta megosztani olvasóinkkal.
– Estefelé mentem haza a párommal, a gyerekekkel az ikrényi úton, amikor egy őz a kocsink elé ugrott az autópálya-felüljáró szalagkorlátja mögül – számolt be a családjával a közelmúltban történtekről Vida Péter. Szerencsére nem esett bajuk, de így is nehéz helyzetbe hozta őket a jelentős anyagi kár. Hiába beszélt később az illetékes vadásztársasággal, kiderült, hogy nem számíthat kártérítésre, mert nem tudta, ilyen helyzetben mit kell tenni. Pedig fedélzeti kamerája rögzítette a történteket. Arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy szerinte a közeli útépítés miatt szaporodtak meg Ikrény környékén a vadbalesetek. Azóta többször látott őztetemeket az út szélén.

A 26. másodpercnél jött az őz:Orbán Henrik, a vadászkamara Győr-Moson-Sopron megyei titkára állítja: az útépítés inkább elriasztja a vadat. Szerinte arról van szó Ikrény közelében, hogy az állatok hansági és Rába-ártéri területeit a 85-ös főút elvágja egymástól, pedig megszokták, hogy ezeket váltják, de zsákutcákba kerülnek. Arról is beszélt, hogy növekedett a járműforgalom és a nagyvadállomány is, de például az őzállomány az ausztriai sűrűségnek így is csak egyharmada. Úgy véli, kell az új út, de több pénzt kellene szánni a vadátjárókra is, amik átívelnek az utak felett.
– Főleg este kell körültekintően vezetni, mert a vad akkor indul táplálkozni. Vannak elkerülhetetlen esetek, erre egy megoldás van: a megfelelő járműbiztosítás – mondta a titkár.


Ikrény közelében, ahol vad ugrott a közelmúltban olvasónk autója elé, azóta több állattetemet látott az út mellett.
Ikrény közelében, ahol vad ugrott a közelmúltban olvasónk autója elé, azóta több állattetemet látott az út mellett.Az ügyvéd tanácsa

Ha a vaddal ütköző autó vezetője kártérítést akar kérni, a balesetkor érdemes rendőrt hívnia, mert önmagában fotókkal nem sokra mehet. A helyszínelők segíthetnek megtudni, melyik az illetékes vadásztársaság, mert képviselőjét is oda kell hívni, át kell adni neki a vadat, ha nem futott el. Gyulainé dr. Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub ügyvédje azt is elmondta, hogy a vad és az autó is veszélyes üzemnek minősül.

Ütközésükkor kártérítéssel az tartozik, aki rendellenes tevékenységével a balesetet okozta. Szerinte inkább akkor van esélye az autósnak kártérítésre, ha a vadászok a közelben hajtást végeztek vagy az út mellett nem jelezte tábla a vadveszélyt. A bírósági gyakorlat szerint autópályán haladók szoktak vadkár miatt pénzt kapni. Ilyenkor a pályafenntartó felelőssége is felmerülhet, ha a kerítés hibája miatt tévedt állat az útra. Ám a vadásztársaságnak is lehet kárigénye, ha elüti a területén élő példányt az autós.

Több mint egymillió forintos kár keletkezett Vida Péter autójában, amiatt, hogy egy őzzel ütközött.
Több mint egymillió forintos kár keletkezett Vida Péter autójában, amiatt, hogy egy őzzel ütközött.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekültdráma Győrben - Szemtanú beszélt a hétfői vonatútról

Ildikó az osztrák fővárosban dolgozik, a Budapest–Bécs útvonalon havonta kétszer-háromszor… Tovább olvasom