Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Özvegyi és haszonélvezeti jog

Mi a különbség az özvegyi jog és a haszonélvezeti jog között? Van-e pénzbeli értéke? Átruházható-e valaki másra?
 Olvasói kérdés
Az érdekelne, mi a különbség az özvegyi jog és a haszonélvezeti jog között? Van-e pénzbeli értéke? Átruházható-e valaki másra? Hűséges olvasójuk


Dr. Lászlófi Gabriella ügyvéd adott tájékoztatást ebben a jogi témában, elmondta, hogy az özvegyi jog és a haszonélvezeti jog is vagyoni értékű jog, haszonélvezetet jelent és átruházható.

Az értéke a haszonélvező korától és a vagyontárgytól függ. Szakértőnk magyarázata szerint a tartalom tekintetében nincs különbség a kétféle jog között, mindkettő korlátlan használati lehetőséget jelent.

Az özvegyi jog a házastárs halálának bekövetkezése után illeti meg az életben maradt házastársat, ha az elhalálozás időpontjában együtt éltek és arra a vagyontárgyra – illetve annak használatára – vonatkozik, amit nem a házastárs örököl, hanem például a gyerekek. A haszonélvezeti jog viszont bárkit megillethet, haszonélvezeti jog alapítható egy-egy vagyontárgyra, tulajdonra szerződés létrehozásával és ilyenkor nem feltétlenül a tulajdonos halálának bekövetkeztétől függ érvénybe lépése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyél Te a Nemzet Snapszer Bajnoka! - Győr-Moson-Sopron megyei selejtező

A megyei selejtezőt május 11-én Győrben rendezik. Tovább olvasom