Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Óvodák a szabványok szorításában

Győr - Az óvodákban, bölcsődékben lassan megy a játékok cseréje. Pedig a határidő rájuk is vonatkozik, év végéig minden udvari eszköznek meg kell felelnie az uniós szabványnak. Van, ahol nem a pénzhiány az egyetlen hátráltató tényező...
Minden óvoda, bölcsőde – s talán még néhány általános iskola – udvarán vannak játszóterek. Az előírások ezekre is vonatkoznak, minden eszköznek rendelkeznie kell uniós minősítéssel, legkésőbb év végéig. Az intézmények, legalábbis a megyeszékhelyen, maguk döntenek arról, melyik cégtől melyik játékot vásárolják meg. A költségeket javarészt pályázatokból és a szülők által gyarapított alapítvány vagyonából, illetve önkormányzati hozzájárulásból fedezik.

A játékoknak – egy valamirevaló darab ára több százezer forintnál kezdődik – tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, ez a forgalmazás feltétele. A felállítás után minősíttetni kell az eszközt, s meghatározott időközönként felül is kell vizsgáltatni. Ez két dolog miatt is fontos. Arra a jogszabály nem tér ki – s nem is szankcionálja –, mi legyen a sorsa a régi, maradék játéknak.

Az biztos azonban, hogy ha jövőre nem uniós játékon történik baleset, szigorúbb elbírálás alá esik a felelősség kérdése. Az engedélyek fontos szerepet kapnak tanulságos történetünkben is. Egy megyénkbeli vállalkozó, mint gyártó, valósággal megkeserítette több győri és városkörnyéki óvodavezető életét.

Nem csoda, ha a gyerekek szomorúak. Egy játék darabokban használhatatlan. Fotóillusztráció: H. B. E.
Nem csoda, ha a gyerekek szomorúak. Egy játék darabokban használhatatlan. Fotóillusztráció: H. B. E.

Az egyik például félmillió forintot fizetett már ki, ám használható játékot nem kapott érte. A történet 2006-ban kezdődött. A katalógusból kiválasztott vár helyett valami egészen mást állított fel a gyártó. Miután kiderült, hogy a tanúsítvány hamisítvány, s az eszköz megbukott a minősítésen, a gyártó kénytelen volt leszerelni. Újabb játékot ígért, felállítani azonban már nem tudta, az óvodavezető ugyanis nem járult hozzá. Ami egyrészt érthető a történtek után, másrészt a tanúsítvány ismét hiányzott. A gyártó elismerte több ponton a hiányosságokat, s arra hivatkozik, hogy ennek beszerzésére utólag is van lehetősége. A Kisalföld információi szerint erre azonban csak különlegesen egyedi és nem egy már katalógusban szereplő játék esetében van lehetőség.

Az óvodavezető ügyvédhez fordult, a pénz lóg a levegőben, a játék darabjai az óvodaudvaron árválkodnak. Igaz, ami igaz, felállítva talán még több bosszúságot okozna, a festés ugyanis mállik róla, a fa több helyen széthasadt. Egy másik óvodában ugyanez a gyártó dolgozott, a négy, összesen egymillió forint értékű játék tanúsítványát többszöri felszólítás ellenére sem mutatta be, és a garanciális javításokkal is adós hónapok óta. Rajtuk kívül több győri és városkörnyéki óvodában hagyta ott keze nyomát a gyártó anélkül, hogy tanúsítvány bizonyítaná, az eszköz megfelel az előírásoknak...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszítővágóval mentették ki a sofőrt Győrszemerénél

Személyautó és teherkocsi ütközött frontálisan a 83-as főúton. Tovább olvasom