Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Óvodai helyhiány Győrújbaráton

Biztos, hogy a győrújbaráti óvodában 25 gyereknek nem jut hely a következő tanévben.
Biztos, hogy a győrújbaráti óvodában 25 gyereknek nem jut hely a következő tanévben – a létszámstop nem engedi. A szülők szerint azért fordulhatott elő a kínos helyzet, mert bár tudott, hogy évről évre egyre többen szeretnék beíratni gyermeküket a közeli oviba, az önkormányzat azonban nem hajlandó áldozni az intézmény bővítésére.

„ Szeptembertől a győrújbaráti önkormányzat döntése értelmében legfeljebb 190 gyerek járhat a helyi óvodába, miközben körülbelül 215-en jelentkeztek az intézménybe" – nyilatkozta múlt héten Ott László (A szülők bővítenének, az önkormányzat nem – Vasárnapi Kisalföld). A győrújbaráti apuka értesülését Komjáti János megerősítette. A falu jegyzője múlt pénteken kérdésünkre elismerte, hogy valóban több kicsit szeretnének beíratni a szülők a helyi óvodába, mint ahányat fel tudnak venni. „Átfogó szempontrendszert állítottunk fel, s ez alapján kénytelenek voltunk szelektálni a gyerekek között" – mondta Komjáti János. A szülőket tegnap tájékoztatták a felvételi eredményekről.

Régi-új gondok

Akármi lesz a győrújbaráti óvodában zajló események vége, az biztos, hogy a helyi szülők 2005. október 28-án levélben próbálták felhívni az önkormányzat figyelmét az óvoda létszámproblémáira. „A közoktatásról szóló törvény értelmében az óvodai csoportokat úgy kell megszervezni, hogy az azokba felvett gyermekek száma ne lépje túl a maximálisan 25 fős létszámot. A jogszabály húszszázalékos túllépést engedélyez, de ezt a nevelési év kezdete előtt az OKÉV-nél kell engedélyezni. Jelenleg a Süni, Maci, Hattyú, Lepke, a tanév során pedig valószínűleg a Katica csoport létszáma is meg fogja haladni a törvény által engedélyezett maximális létszámot.

Még a fent említett engedélyezési eljárás lefolytatása esetén sem lehetett volna 30 főnél magasabb létszámú csoportokat létrehozni. Erre sem az önkormányzatnak, sem a jegyzőnek nincs joga. Megjegyezzük továbbá, hogy az Oktatási Minisztérium rendeletének előírását megszegve a Katica, Süni, Hattyú, Csiga csoportok szobáiban egy gyermekre nem jut két négyzetméternyi hely" – fogalmaztak tavaly októberben a szülők.

Nincs szükség új termekre?

„ Félreértés ne essen: nem az volt a célunk, hogy 25 gyerek kimaradjon az óvodából. Épp ellenkezőleg, azzal zártuk levelünket, hogy ideje lenne új csoportokat kialakítani, az óvoda bővítésén gondolkodni" – közölte Magassy Zsuzsanna. „Győrújbarát köztudottan gyarapodó falu, a megyében kiemelkedően magas a befolyt helyi adók összege, az önkormányzat szerint még sincs anyagi forrás új óvodai termekre. Holott nyilvánvalóan kell egy-két új óvodai terem" – vette át a szót Ott László. Győrújbarát jegyzője szerint azonban nincs szükség ezekre a lépésekre. „Népesség-nyilvántartásunk szerint az ovisok száma várhatóan csökkenni fog az elkövetkező években. S ezen az sem segít, hogy az ingatlanpiac kicsit megtorpant Győrújbaráton" – zárta rövidre Komjáti János.

Mit mondanak a számok?

Az utóbbi hat esztendőben évente átlagosan 60–65 kisbaba jött világra Győrújbaráton. 2002-ben születtek a legtöbben: 81-en.

Születési év Gyerekszám
2000            68
2001            63
2002            81
2003            62
2004            58
2005            67

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök a vasútállomáson

Egy olvasónk észrevétele szerint a győri vasútállomáson csak elvétve lehet rendőrt látni. Tovább olvasom