Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Óvodai csoportok szűnhetnek meg

Több mint kétszáz gyermekkel kevesebb kezdi meg szeptemberben az óvodáséveit Győrött, mint tavaly. A fenntartó önkormányzat ezért tizenegy csoportot megszüntet az általa fenntartott intézményekben. Csoportonként három ember munkája válik feleslegessé.
Míg a megyeszékhely egyes részei elöregednek, mely az óvodáskorúak számának csökkenésében is tükröződik, vannak intézmények, ahol bővíteni kell. Konkurenciát senki nem emleget, az óvodavezetők évről évre a gyermekek lelki és testi nevelésének szélesítésével igyekeznek vonzóbbá tenni intézményeiket több-kevesebb sikerrel. A gyerekek száma ugyanis évről évre kevesebb.

A munkaerőt átképeznék

A megyeszékhely önkormányzata 27 állami és 5 egyházi, illetve magánóvodát tart számon. Az egy hónappal ezelőtti beíratásokat követő összesítésből kitűnt, hogy a húsz fő körüli csoportlétszám mellett az önkormányzati ovikban tizenegy csoportot meg kell szüntetni szeptemberben. (Ez körülbelül kétszáz-kétszázhússzal kevesebb gyermeket jelent az egy évvel ezelőtti adathoz képest.) A felszabaduló helyiségekben szükség szerint tornaszobát alakítanak ki. Csoportonként két óvónő és egy dajka munkája válik feleslegessé.
„ Tavaly hét csoportot szüntettünk meg, a felszabadult munkaerőnek a többi óvodában találtunk helyet, idén azonban nem lesz ekkora szerencsénk. A bővítést tervező egyházi óvodákban – amennyiben igényt tartanak rájuk – lesz helye néhány óvónőnek és dadusnak, de egy részük számára biztosan más lehetőséget kell találnunk, esetleg átképzés útján."

Ahol megállt a csökkenés

A Marcalvárosi Közoktatási Központ Sün Balázs Óvodája hat-hét évvel ezelőtt a legnagyobb volt a városban. Az elmúlt években folyamatosan fogyott a létszám, idén már két csoport léte forgott kockán. Ezúttal azonban megtört a folyamat és annak ellenére, hogy a körzetben összesen húsz hároméves gyermek él, negyvennégy ovist írattak ide szüleik. Többen közülük Gyirmóton, Győrújbaráton élnek. – Színvonalas szakmai munkánknak köszönhetően több volt a jelentkező a vártnál idén, ezért egy csoportot kell csak megszüntetni – mondta Holle Zsuzsa óvodavezető. – Kinőtték, elhagyták a hajdani gyerekek a lakótelepi családi fészket, a panelekben maradnak az idősebbek. Marcalvárosban szegényes az infrastruktúra, érthető, hogy a szülők munkahe-

lyükhöz közelebb eső óvodába íratják csemetéiket.

Vidéken is fogynak

Polonyiné Horváth Júliának, a győrszemerei óvoda vezetőjének szeptemberben öt munkatársától kell elbúcsúznia. A beíratásokat a közelmúltban tartották, a tizennyolc szabad férőhelynek csupán a fele telt be. Egy csoportot meg kell szüntetniük.

Bővítenek szeptembertől

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont óvodája működésének második évét kezdi meg szeptemberben, eggyel azonban több csoporttal.
– Minden, a hitre nyitott szülő gyermekét örömmel fogadtuk – nyilatkozta Koppány László, a központ igazgatója. – A mai értékzavaros világban egyre több család fordul a hitélet felé. A gyerekeket elkötelezett értékrend mentén, a külvilágra nyitottan, a testi-lelki fejlődést széles körben lehetővé téve neveljük. A szeptembertől induló negyedik csoporttal az óvoda létszáma majdnem eléri a férőhelyek számát, a százat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes füzetcsomag a győri elsősöknek

Ingyenes füzetcsomagot biztosít Győr a város önkormányzati fenntartású általános iskoláiban… Tovább olvasom