Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Óvodafestés családi kasszából

Azért, hogy megtudjuk, milyen költségek terhelik még a családokat, több óvodát felhívtunk. Részletek itt.
Az óvodás gyermekek szülei már megszokták: szeptemberben minden csoportban megkérik a szülőket, hogy aki teheti, félévente vagy évente járuljon hozzá a költségekhez, és vigyenek szalvétát, papír zsebkendőt, WC-papírt és szappant. Azért, hogy megtudjuk, milyen költségek terhelik még a családokat, több óvodát felhívtunk. A felsorolt tisztálkodási eszközöket majdnem minden oviban elvárják, volt azonban néhány, ahol nem kérik, de szívesen veszik. Ez alól nem mindenütt kivétel a fogmosó pohár és a törülköző.

Eltérő módon pótolják az ovik a rajzeszközöket, játékokat. Mindenütt szívesen veszik az otthon megunt, kinőtt játékokat, néhány helyen viszont pénzt szednek rá, mondjuk csoportpénzként, másutt elfogadják a felajánlást, akár készpénz formájában, akár az intézmény e célra létrehozott alapítványán keresztül. Az uniós szabványoknak megfelelő, minősített udvari eszközök csillagászati összegekbe kerülnek. Van olyan ovi, amely arra vár, hogy a fenntartó biztosítsa a keretet a vásárlásra, s van, amelyik szülői segítséggel gyűjtögeti rá a pénzt.

Olvasónk szerkesztőségünknek küldött SMS-üzenete nyomán a festésre is rákérdeztünk. Több óvoda csoportszobái, folyosói várnak frissítésre, hiába. Nincs rá pénz. Ezt az egyik oviban, ahol több éve nem jutott a csoportszobák kifestésére, megemlítették az óvónők a szülőknek, akik vállalták a költségeket, sőt, nyáron a pakolást és a mázolást is. Miután híre kelt a kezdeményezésnek, a másik csoportban is fellelkesedtek a szülők és festésbe kezdtek, amibe aztán a dolgozók is bekapcsolódtak. Az érintett óvoda vezetője nem talál rendkívülit a történtekben, hiszen olyan oviról is van tudomása, ahol minden csoportszobát szülők segítségével újítottak fel. S ha egyszer tényleg nem jut rá...

Papp András, a fenntartó önkormányzat oktatási irodavezetője példásnak tartja az esetet, dicséretre méltónak és követendőnek azt az összefogást, jó kapcsolatot, amelyet az óvoda dolgozói kialakítottak a családokkal. Biztos abban, hogy senki nem kényszerítette a szülőket arra, hogy kifizessék, főleg arra nem, hogy el is végezzék a festést. Az egyébként, hogy az óvoda a fenntartásra juttatott „szűkös" keretet mire fordítja, játékok vásárlására vagy épp festésre, az adott intézmény vezetésének döntésén múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél kilométer utat avattak

56 millió forintból végezték el Nagybajcson a Kossuth utca felújítását. Az avatás a hétvégén volt. Tovább olvasom