Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Óvoda és gimnázium a volt tanítóképzőben

Évtizedeken át a Rejtő Sándor textilipari szakközépiskolának adott otthont az egykoron híres győri orsolyita tanítóképző épülete. Ősztől, több mint 400 milliós vételár fejében, ismét az orsolyitáké az épület: a Prohászka-óvoda és a gimnázium kapott helyet benne.
illusztráció
A gyors és szakszerű nyári felújítási munkálatokat követően Pápai Lajos megyés püspök az elmúlt hét végén bensőséges ünnepségen áldotta meg a gyarapodó egyházi oktatási intézmény, a Prohászka Ottokár Orsolyita Oktatási Központ új épületét. A népes vendégsereget, köztük Balogh József polgármestert Németh József atya, igazgató köszöntötte, hálát adva, hogy az iskola újraindulásának 10. évfordulójára ilyen szép ajándékot kaphattak. Az intézmény nevében a Lebó Ferenc szobrászművész által készített emlékéremmel fejezte ki háláját a város vezetőjének és Szabó Péter építészmérnöknek.

– Ez az a hely, ahol az ember az intelligenciát tanulja – hangsúlyozta az óvoda pedagógiai programjáról szólva az igazgató. – Ossz meg mindent a többiekkel, ne vedd el a másét, ne csalj, ne bánts senkit, rakj rendet, kérj bocsánatot, ha hibáztál, élj mértékkel és... délutánonként szundíts egyet.

Az utolsó szabály főként a felnőttek körében aratott nagy sikert, sőt, a szólásra emelkedő polgármester is Deák Ferenc-emlékéremmel jutalmazta Németh József igazgató „eddigi fáradozásait, amelyek a város érdekét is szolgálták". Balogh József átnyújtotta az intézménynek a Gábor Dénes Szakképző Iskola diákjai által készített ajándékot, a város címerét.
Az orsolyita rend nevében Paula nővér emlékezett 1950. június 18-ra, arra az éjszakára, amikor a rendházban élő nyolcvan nővért két leponyvázott teherautóban elszállították. Szent Angélával buzdította a megjelenteket: „Minden esetben tegyétek meg, ami tőletek telik, a többit bízzátok Istenre, aki majd megcselekszi a szükségeset, amikor jónak látja." A mai napon a rend tagjai egy ilyen csodának lehettek a szemtanúi – tette hozzá.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök, aki iskolateremtő munkássága elismeréseként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia iskolabizottságának elnöki tisztét is betölti, az épület megáldása előtt bejelentette: – A katolikus iskolák országos hálózata mára kiépült, a külső feltételek megteremtését követően most a belső építkezésre kell tenni a megfelelő súlyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak feleannyi a roncsautó Győrben

Júliusban még háromszáznál több roncsautó csúfította Győr utcáit, közterületeit, ma ennek már a fele… Tovább olvasom