Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Óvatos győri büdzsé

Győr - „A tervezett beruházásokat nem halasztottuk el, ezáltal is munkát biztosítunk a győrieknek" – nyilatkozta a Kisalföldnek Simon Róbert Balázs, pénzügyekért felelős győri alpolgármester a szerdán elkészült költségvetési javaslat kapcsán.
– A tavalyihoz képest lesz lényeges változás Győr idei költségvetésében?

– Az eredeti főösszeg csaknem négymilliárd forinttal emelkedik, a tavalyi 41,2 milliárd helyett 44,9 milliárd forint lesz. Borkai Zsolt polgármester ismét pénzügyileg stabil, a város további fejlődését biztosító, megalapozott és óvatos költségvetési javaslatot terjeszt elő a február 26-i közgyűlésen.

– Ezek szerint könnyű év előtt áll Győr.

– A helyzet nem ilyen egyszerű. A növekmény elsősorban abból adódik, hogy sokkal többet költünk beruházásokra a tavalyinál. Ehhez felhasználjuk a fejlesztési célú hitelkeretünkből még meglévő kétmilliárd forintot is.

– Milyen beruházásokról van szó?

– Számos fejlesztésre vállalt kötelezettséget a közgyűlés tavaly, szinte minden esetben egyhangúlag. A költségvetésben szerepel a Széchenyi tér felújítása, a lakóutcaprogram, a Barátság park megújítása, a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt, az Új Bácsai út és a Szigetet Révfaluval összekötő híd építésének, valamint a strandfürdő rekonstrukciójának megkezdése. Ezek összértéke megközelíti a hétmilliárd forintot. Nagy összeget szánunk óvodafejlesztésekre, megtörténik az anya- és csecsemőotthon felújítása, illetve a Kisalföld Volánnal közösen a tömegközlekedés korszerűsítése.

Folytatjuk a panelprogramot, 79 millió forinttal támogatjuk a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítését. Újabb öt nagy játszótér kialakítására 103 millió forint jut.

Utánanéztem: a megyei jogú városok közül idén Győr költi az egyik legmagasabb összeget beruházásokra.

– Az intézmények észrevesznek valamit a válságból?

– A működtetésükre szánt pénz kevesebb lesz, mint 2008-ban, a csökkenés azonban elsősorban abból adódik, hogy a közalkalmazottak tizenharmadik havi bérének szabályai változtak.

– A szocialisták egy éve bizonygatják a városvezetésnek, hogy van lehetőség az iparűzési adó mértékének csökkentésére. Tavaly ilyenkor többek között azzal érveltek, hogy a költségvetésben tervezett bevétel alulbecsült, és végül a tervezett 14 milliárd helyett tényleg több, 15,7 milliárd forint folyt be ebből az adónemből. Nem túl pesszimista várakozás idén is 14 milliárdot – a 2008-as tényadatnál 12 százalékkal kevesebbet – írni a rubrikába?

– A csökkentés leginkább a nagyvállalatoknak kedvezne: az adóalanyok 5 százaléka fizeti be az iparűzési adó 80 százalékát. A gazdasági élet szereplőivel rendszeresen konzultálunk. Ők egyértelműen jelezték, hogy számukra nem az iparűzésiadó-, hanem a példátlanul magas központi adó- és járulékterhek csökkentése jelentene érdemi segítséget. A munkaadói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetések eredményeként a költségvetésben 150 millió forintot biztosítunk a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrzését szolgáló pályázati keretre.

Simon Róbert Balázs: 150 millió forintot biztosítunk a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrzését szolgáló pályázati keretre. Fotó: Bertleff András
Simon Róbert Balázs: 150 millió forintot biztosítunk a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrzését szolgáló pályázati keretre. Fotó: Bertleff András

– Erre mondta a győri SZDSZ a héten azt, hogy édeskevés.

– Ennyit tudunk vállalni úgy, hogy idén sem terveztük be új hitelkeret nyitását. Áttételesen ugyancsak a vállalkozásokat segíti a hiányszakmában tanulók ösztöndíjrendszere, amit Győr indított el az országban elsőként. Erre szintén 150 millió forint jut. Megjegyzem, hogy a tervezett beruházásokat nem halasztottuk el, így ezáltal is munkát biztosítunk a győrieknek.

Az iparűzési adó tervezett összegét reálisnak tartom. A válság elején vagyunk, ami a legérzékenyebben a járműgyártó cégeket és beszállítóikat érinti.

Árbevételük akár 30 százalékkal is csökkenhet, ami óvatosságra int bennünket.


– Nagyobb pénzügyi tartalékot képez az önkormányzat a gazdasági bizonytalanság miatt?

– Igen. Könyvvizsgálónk és más pénzügyi szakemberek intelmeit megfogadva a tavalyi 350 millió helyett 500 millió forint általános tartalékot szerepeltetünk a költségvetési tervezetben.


– A szocialisták másik elképzelése a képviselői tiszteletdíjak megkurtításáról szól. Miért nem támogatják ezt?

– Az új önkormányzat megalakulásakor csökkentettük a bizottságok és a tanácsnokok számát, ami hozzávetőlegesen 20 millió forintos megtakarítást jelent évente. További lefaragásnak nem látom értelmét. Ha valamelyik képviselő megteheti, hogy lemond a tiszteletdíjáról, természetesen nem akadályozzuk meg.


– Elment a ciklus fele. Hogyan áll a négyéves gazdasági program teljesítése?

– A célkitűzések jelentős része tartható és teljesítésükkel időarányosan jól állunk. A legfontosabb terveink közül a Széchenyi tér rekonstrukciója folyamatban van, a hulladékgazdálkodási projekt határidőre elkészül. Újváros rehabilitációja központi forrásból valósult volna meg, azonban a projektet a regionális fejlesztési tanács tartaléklistára helyezte. Ennek ellenére idén önkormányzati pénzből, több mint kétszázmillió forintból épületenként elkezdjük a városrész felújítását.


– Akadnak a programban olyan fejlesztések is, amelyekről úgy tűnik, lemondott a város. Ilyen a marcalvárosi uszoda.

– Elkészült a költségbecslés. Kiderült, hogy a beruházás nagyjából annyi pénzt emésztene fel, mint az új Mosoni-Duna-híd felépítése, így most nem tudjuk finanszírozni.


– Pénzügyekért felelős alpolgármesterként milyen érzésekkel várta 2009-et?

– Örülök, hogy elkészült a költségvetés és hogy óvatosan terveztünk. Számolok azzal, hogy ha olyan sokat romlik a gazdasági helyzet, akkor év közben át kell fésülnünk a számokat. A saját családom pénzügyeit is én kezelem, de a város kasszáját – miután közpénzekről van szó – még fontosabbnak érzem, és nyugodtan mondhatom: teljes felelősséggel vállalom a költségvetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin-napi horgászbál

Győrsövényház - A helyi horgászegyesület horgászbált rendez február 14-én, szombaton este 7 órától a… Tovább olvasom