Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Ötvenezer forinttal fenyegetett sárga

Ötvenezer forintos bírságot kaphat az az autós, aki a közlekedési jelzőlámpa sárga jelzésénél nem áll meg.
Pedig a KRESZ egyértelműen kimondja: ha a sárga jelzés észlelésekor biztonságosan már nem lehet megállni, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. Az ügyvéd szerint fellebbezni kell.

A KRESZ 9. § (4) bekezdésének c) pontja szerint a ... folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél ... meg kell állni. Ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. Ez az a pont, amellyel az autósok újabban szabályt szegnek, s a rendőrség büntet is, 50 ezer forinttal.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyében 2008. május 1. óta hajtanak végre ilyen jellegű ellenőrzéseket. A tapasztalatok szerint a járművezetők jelentős része nem tartja be a fényjelző készülékek utasításait, így jelentős veszélynek teszik ki magukat és a közlekedés többi résztvevőjét. Jelen pillanatban minden kapitányság és a megyei főkapitányság is hajt végre ilyen jellegű ellenőrzéseket.

A tájékoztatás szerint nem kizárólagos célja a rendőrségnek a sárga jelzésre vonatkozó szabályok megszegése miatt büntetni. A felvételt készítő rendőr, amikor megkezdi a felvételt, nem tudhatja, hogy az érkező jármű szabályt szeg-e.

A helyzettel kapcsolatban dr. Kovács Kázmér ügyvéd elöljáróban elmondta:

– Ha valakinek kiküldték a közigazgatási bírságot, nem azt jelenti, hogy fizetnie is kell. A bírság objektivitása csak annyit jelent, hogy amennyiben a cselekmény megvalósult, mentő körülményre hivatkozni nem lehet. A közlekedési jelzőlámpa tiltó rendelkezéseit figyelmen kívül hagyni pedig nem egyenlő azzal, hogy valaki a lámpa sárga jelzésére halad be a kereszteződésbe.

Ennélfogva önmagában nem valósul meg a KRESZ-szabályszegés. Persze a körülményektől függően megvalósulhat, de azt a hatóságnak kell bizonyítania.

– Aki sárga jelzésbe hajt be, hivatkozhat arra, hogy ha lefékezte volna a járművét, éppen bent ragad a kereszteződésben. Tehát a tényleges haladási sebességtől és a lámpa észlelhetőségétől függ, hogy meg lehet-e állni időben. Ha a villogó jelzés előre figyelmeztet a későbbi váltásra, megint más a helyzet – magyarázta dr. Kovács Kázmér.

Az ügyvéd hangsúlyozta: bíróság döntését is lehet kérni, ha a fellebbezés eredménytelen.

Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha zöld a lámpa, s közvetlen előtte, féktávolságon belül vált sárgára, dr. Kovács Kázmér azt válaszolta:

– Egyik lehetőség, hogy minél előbb elhagyom a kereszteződést, a másik, hogy amint észlelem a sárgát, fékezek, becsúszok a kereszteződésbe, s ott fogok állni. Vészfékezni nem kell, még akkor sem, ha igazi veszélyhelyzet van, nemhogy a sárgánál.

Olvasóink írták

 • 10. annobon 2010. október 29. 09:42
  „"Régebben nálunk is így volt." Nem tudom, én 1989 óta vezetek, de villogó zöldre nem emlékszem. Ausztriában oké, ott tényleg így van és tök jó dolognak tartom!”
 • 9. Jony 2010. október 28. 21:59
  „A sógoréknál villog a zöld, mielőtt sárga lesz. Ezért a sárgába már csak kevesen futnak bele. Régebben nálunk is így volt. Nem kellene visszaállítani? Egyébként a sárga ideje túl rövid. Ha szabályos sebességgel közelítik meg, szinte csak vészfékezéssel lehet megállni. A "zöldhullám" programozása sem segíti a helyzetet.
  Szóval szerintem is előbb a súlyosabb kihágásokkal kellene foglalkozni.”
 • 8. halas001 2010. október 27. 15:27
  „Szerintem is először a piros lámpán áthúzó, vagy menetkőzben telefonálgató gépkocsikat kellene fényképezni és büntetni, mert potenciálisan ők jelentik a nagyobb veszélyt, és ha már nem lesz ilyen akkor kellene a sárga lámpával foglalkozni.
  Csak úgy mellesleg: Életkép a Valóságból.
  2010.10.26. 18,05h 52-el ballagunk a Schwarzenberg úton a lámpa felé, szorosan nyomunkban egy fekete új kiadású BMW. A Tarcsay Vilmos útnál a lámpa sárgára vált, fék,-megállás. Mögöttünk haladó BMW Hirtelen kivág egy balra kanyarral a szembe jövő sávba, átvág az időközi piroson és hihetetlen sebességgel kivág a már régen piros lámpánál is a Galántai útra, majd eltűz. a szemben jövő forgalommal szemben.
  Most mi van akkor ha belénk rohan hátulról vagy kímélve kocsiját, belerohan a szemben érkezőkbe.
  Mindkét esetben nagyobb a kár, esetleg még súlyos baleset is lehet.
  Talán át kellene gondolni újra ezt a kampányt és pénzvadászatot?”
 • 7. todoer 2010. október 27. 12:34
  „Remélem a piros lámpánál "lazán "kikanyarodó helyi járat sofőrjét is elmeszelik .”
 • 6. annobon 2010. október 27. 08:29
  „4-hez: a biciklisnek eddig is mindent lehetett, tehát ez nem új szabály. Az eredeti témához meg csak annyit, hogy próbáljon meg valaki (mondjuk csúcsforgalomban) hirtelen megállni a sárgánál! Tuti hátulról beléd csattannak vagy ketten!”
 • 5. janika 2010. október 27. 06:58
  „Már megint, a pénz bezsebelés a cél? Nem ez a modern útonállás?”
 • 4. juju78 2010. október 26. 21:57
  „A biciklisnek mindent lehet! Jól tudom, hogy ez az új kresz szabály??”
 • 3. Gab2000 2010. október 26. 19:54
  „Meg az a sok barom aki az egyirányú utcában szembe kerekezik és még neki áll fent, mert az nem maradt meg az agyukban, hogy csak ott lehet kerekezni egyirányú utcában szemben ahol azt tábla is jelzi, na ezt a kedves média többet emlegethetné.”
 • 2. Babenko 2010. október 26. 19:34
  „Akkor vagy eleve húszra lassítok a lámpa előtt, mert hátha átvált és fizetek mint a zállat, ha elkapnak? Ipar út, OMW kút előtti kerékpárút. Mikor tűnik már fel a rend őreinek, hogy azon az oldalon, rendszeresen és csoportosan a kötelező haladási iránnyal szemben közlekednek a kerékpárosok. Sőt, az utcáknál ki van téve a kötelező haladási irány tábla, valamint a másik oldalon, a behajtani tilos tábla is. És mégis.....éppen ma küldött el az anyámba egy idős "úr", akinek felhívtam a figyelmét a táblákra, sőt, megfenyegetett, hogy a fiával megkeresteti a rendszámomat, mert a fia rendőr és nekem meszeltek!Húha!”
 • 1. annobon 2010. október 26. 15:09
  „Ez egy hülyeség, túlzott szigor, ráadásul üti magát a KRESZ-el. Viszont a piroson áthajtókat szigorúan büntetni kellene. Jah, hogy ehhez ellenőrzéseket kéne tartani? Szegény leterhelt (határőrséggel "felduzzasztott") rendőrség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újváros rehabilitációja továbbra is elsőséget élvez Győrben

Kiemelt figyelem jut a jövőben a rossz állapotú utcák felújítására, a köztisztaság és a közbiztonság… Tovább olvasom