Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ötvenéves a régió hírrádiója

Különleges születésnap helyszíne lesz holnap délelőtt a győri Esterházy-palota. Sokunk „házibarátja”, a Győri Rádió ünnepli félszáz éves jubileumát, amire már javában készül a torta. Munkatársak, barátok, a média képviselőin túl természetesen a hallgatók is részesei lehetnek az ünnepnek.
Ferencz Piroska
Már történelem, hogy 1953-ban az ötéves tervben épült győri rádióállomás megkezdte adását. A Győr-Sopronmegyei Hírlap írása szerint az első műsorban a kollégák szóltak a Sztálin úti hat bérház építkezéséről, valamint bemutatták az Állami Áruház című filmet. Ezt követően két kiváló teljesítményt elérő csavargyári munkásról szólt portré, majd falusi híreket közöltek.

Az ötvenes évek mindössze egy óra adásideje kilenc órára bővült és a Kossuth rádió műsorblokkjaival együtt a hajnali óráktól kezdve éjjelig szól a rádió. Mindezt 10 belsős és 15 úgynevezett külsős munkatárssal teszi Dunaszerdahelytől Zalaegerszegig.

Életük a rádió

A média számos területén tevékenykednek olyan munkatársak, akik rövidebb-hosszabb ideig a győri stúdióban dolgoztak. Említhetnénk a jelenleg kossuthos adófőszerkesztő Perjés Klára, a kiváló bemondó Johannesz Zsuzsa nevét, Müller Tiborét, Szilágyi Jánosét vagy a színész Máriássy Józsefét és hosszú lenne a sor. Pális Pál az első főszerkesztő később a Kossuth Kiadó igazgatója lett, de a hazai „pályát" olyan nevek fémjelzik, mint Lőrentei Attiláé, akinek az első munkahelyét jelentette a rádió, a korábbi stúdióvezető Tóth Pál pedig ma is több műsort gondoz.

Családokhoz szólnak

Tóth Pál

– A pillanat rögzítése, annak továbbítása maga a varázslat – sorolja Tóth Pál, aki sok tehetséges fiatalt indított el a pályán. – A hír szent, a vélemény szabad – tartja a szakma –, de soha nem leszek hajlandó összehasonlítani a közszolgálatit a kereskedelmi csatornákkal. A Magyar Rádióból van egy, ha úgy tetszik, három csatornán, a többiből meg úgy ezerháromszáz-egy. Utóbbiak még mindig nem tesznek ki egyetlen közszolgálati rádiót. Szerkesztem és vezetem a nyugdíjasoknak szóló Pszidőt, a mostani, jubileumi sorozatban pedig újraélem a kezdeteket, és túlzás nélkül kincseket találok.

„ Hiszek a beszélő rádióban, hogy azt továbbítjuk, ami érinti az emberek mindennapjait, családjukat. Ha ezekről képesek vagyunk továbbra is őszintén beszélni a hallgatóval, akkor sínen vagyunk."
Pongrácz Judit a 9 vidéki rádió közül Nyíregyházán kezdett. Több évtizede társa a mikrofon és a magnó, munkáját pedig a hallgatókkal való közvetlenség és a szakmai alázat jellemzi. Az Éva című női magazin és a sérülteknek szóló Érintés gazdája.

Ditrói Zoltán stúdióvezető
– Úgy érzem, sok hallgatónknak és velem együtt a munkatársaimnak fontos, hogy a Győri Rádió immár ötven éve szól – vallja Ditrói Zoltán stúdióvezető. – Éppen ezért szeretnénk maradandó élményt, kellemes perceket szerezni azoknak, akik eljönnek a születésnapra. Természetes, hogy a kereskedelmi rádiókkal nem tudunk versenyezni, de ez így van jól, hiszen mi hírekkel, információkkal, szórakoztató magazinműsorokkal szolgáljuk a hallgatót.

Délelőttönként szinte hírrádióként működünk, délután pedig – a hallgatói érdeklődést is figyelembe véve – meghagytuk az olyan klasszikus, magazin jellegű műsorokat, mint a nőkről-családokról szóló Évát, a sérültekkel foglalkozó Érintést, vallásos magazinunkat, vagy említhetném az érdekességeket felvonultató Ezotériát is.

Mikrofonnal a világhálón

Ditrói Zoltán szerint a rádiózás olyan élményt nyújt az embereknek, amit sem a tévé, sem pedig az írott sajtó nem pótol. Noha technikailag a környék legjobban felszerelt stúdiója található a Nagy Imre úton, a félszáz éves épület adottságait a munkatársak megörökölték. Az új hely kizárólag az anyagiak függvénye, ám a stúdióvezető eredménynek tartja, hogy a Magyar Rádió Győri Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége híreivel nemcsak a saját honlapján, hanem más csatornákon és hírműsorokban is megjelenik. A világháló végtelennek tűnő lehetőségeket tartogat, a jövő pedig az, hogy akár a tengerentúlra is eljussanak a régió legfontosabb hírei, információi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megidézték a lengyel zeneóriás szellemét

Negyedik alkalommal tartották meg a Győri Lengyel Kisebbségi Önkormányzat által támogatott Chopin… Tovább olvasom