Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ötvenéves a Győri Fotóklub

Győr - Az ötvenéves Győri Fotóklub tagjai rangos hazai és nemzetközi kiállításokkal, az évente megrendezett fotópiknikkel hívják fel magukra a figyelmet. E jeles évfordulón ünnepi kiállítás nyílt a Városi Művészeti Múzeum Váczy-gyűjteményében.

A hazai fotográfiai közélet egyik meghatározó fotós közössége az 1958-ban alakult Győri Fotóklub. Az alapítók, Borsos Ferenc, Füredi Ferenc, Horváth István, Illés István, dr. Jamnitzky Nándor, Kolozs István, Liptai Andor, Markó Ödön, Meződy Ö. István, Osbáth Emil, Pálfalvi Ottó, Pintér József, id. Rácz Endre, dr. Révész István, Schuszter Béla, Z. Szabó László kinyilvánították, hogy „személyes kedvtelésüket egymást segítő, összefogásra épülő közösségi formában kívánják folytatni". Az eltelt öt évtized bizonyította, hogy a közösségnek sikerült összehoznia a kiállításra fotografáló amatőröket és azokat a hivatásosokat is, akiknek a napi megélhetés mellett fontos, hogy a kiállítótermek falán is szerepeljenek alkotásaik. A Győri Fotóklub rangot vívott ki magának a város kulturális életében.

A klub alapító tagja volt 1983-ban a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (Mafosz), s a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak 1978-ban. A Győri Fotóklub kezdeményezésére jött létre 1990-ben a hármashatár-menti régió magyar, szlovákiai és osztrák fotósait tömörítő Pannónia Vándorfotó-galéria, melynek sikeres kiállításai voltak mindhárom országban. A közösség 1999-től működteti a Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhelyt, 2003-tól pedig a Székelyföldi Nemzetközi Fotóművészeti Mesterműhelyt. A tagok évente 60–70 különböző kiállításon, pályázaton szerepelnek sikerrel. Az eltelt öt évtizedben a Győri Fotóklub híre Argentínától Japánig jutott. Jelenleg a klubnak 75 tagja van, ebből 25 állandó kiállító. A lehetőségekhez mérten nemzetközi kapcsolatokat alakítanak ki külföldi fotóklubokkal, kölcsönös kiállításokon mutatkoznak be, s alkalmanként közös alkotótáborokat szerveznek. A klub működési formáját a mai kor követelményeihez igazították, Dániel István elnök és Szabó Béla ügyvezető elnök vezetésével. (Aki szeretné felvenni a kapcsolatot a fotóművészeti alkotóközösséggel, további információkat a www.gyorifotoklub.hu internetes oldalon talál.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A faházakkal együtt elillant az óév

Győr - Lebontották a csaknem nyolcvan faházat Győr belvárosában, az utcakép ismét a régi. A Győri… Tovább olvasom