Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ötvenből negyven egy helyen

Écs - Hálával emlékezett szüleire aranymiséjén Kozák János, amiért egykor a papi pályára késztették. A plébános ötvenéves szolgálatából az utóbbi negyvenet egy helyütt, Écsen töltötte.
Kilencgyermekes, vallásos családból származik Kozák János, aki vallja: elsősorban szüleinek és lelkipásztorainak köszönheti a hivatást.
Szüleim arra neveltek, hogy szeressem Istent, és rendületlenül gyakoroljam a felebaráti szeretetet, a környezetemben élő papok pedig, mivel észrevették hitbeli érdeklődésemet, olvasnivalóval erősítették bennem az elhatározást – emlékezett gyermekkorára Kozák János écsi esperesplébános, aki nehéz időkben, az ötvenes évek elején jelentkezett Győrbe, a hittudományi főiskolára.

– Tizenkét társammal együtt szentelt fel bennünket ötven évvel ezelőtt Papp Kálmán győri püspök. Mivel orgonáltam is, így kántor-káplánként kezdtem Vitnyéden a szolgálatot. Közel a szülőfalumhoz, Pusztacsaládhoz, és mivel újmisémre egy biciklit is kaptam, gyakran hazakerekeztem a szüleimhez.

Kozák János plébánost ötven évvel ezelőtt szentelték pappá és negyven éve az écsi hívek lelkipásztora. Fotó: Bertleff András
Kozák János plébánost ötven évvel ezelőtt szentelték pappá és negyven éve az écsi hívek lelkipásztora. Fotó: Bertleff András


Az atya Vitnyédről Ácsra, onnan Kapuvárra, majd Tétre, később Kisbérre és négy évtizede Écsre került, ahol azóta szolgálja – ahogy fogalmazott – a jólelkű embereket. Azokat a híveit, akik lelkes összefogással lebontották a régi, majd felépítették az új plébániát, akiknek segítő szándékából kívül-belül megújult, az eredetihez igazodva fazsindelyes tetőt kapott a közösség temploma.

Időközben Kozák János az écsiek mellett a győrságiaknak és a Halomalján élőknek is a pásztora lett.

– Úgy látszik, inkább a jó emberekkel találkoztam eddigi életemben. Bár a múltkor valaki megjegyezte: „Plébános úr, magának is van ám haragosa." Mondtam, hogy örülök neki, hiszen Jézus harminchárom évig járt a földön és utána keresztre feszítették, én már negyven éve itt vagyok és engem még nem is próbáltak.

Áldott szülőkkel, jó testvérekkel és nagyon boldog papi pályával ajándékozott meg a Jóisten. Az écsi aranymisémen Lao-cét említettem. A kínai bölcs egy alkalommal olyan édesanyával beszélt, aki templomot akart építeni. Erre azt mondta neki, ne templomot építsen, hanem három gyermekéből egyiket adja Istennek, ezzel sokkal többet használ. Ezt tették a szüleim is. Hálás vagyok nekik érte!

Olvasóink írták

  • 1. fortuna54 2008. július 21. 12:16
    „Szeretettel gratulalunk Kozak tisztelendo urnak,e nagy jubileum
    alkalmabol.Kivanok jo egezseget,hogy tovabb is vegezhese aldasos
    munkajat,a volt kis falumba Halomaljan is.Szeretettel vince.
    Ferieket is udvozlom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozgáskorlátozottakat is várta a monostor hétvégén

Pannonhalma - A mozgáskorlátozottakat várták hétvégén a Pannonhalmi Főapátságban, ahová a bottal,… Tovább olvasom