Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Ötven millió forintos fejlesztéssel komplex akadálymentesítés a pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonában

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében 40 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a fenntartásában működő pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona régi épületének komplex akadálymentesítésére.

A támogatás összegét a fenntartó megyei önkormányzat 10 millió forint önrésszel egészíti ki, így összességében 50 millió forintból a szociális intézmény komplex akadálymentesítése, terv szerint 2010. december közepéig.

Pályázati konstrukció: "Egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása a közszolgáltatásokhoz (Akadálymentesítés)" (NYDOP-2009-5.1.1/C-09)

A pályázati konstrukció célja

1. a fogyatékos személyek életminőségének javítása, esélyegyenlőségének növelése érdekében az önkormányzati felelősségi körbe tartozó közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása;

2. lehetőséget teremteni a közszolgáltatást nyújtó intézmények által biztosított közszolgáltatások komplex akadálymentesítésére, és ezzel a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényben előírt kötelezettségek teljesítésére;

A projekt megnevezése: "Egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása a közszolgáltatásokhoz a pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonában (NYDOP-2009-5.1.1/C-09-2009-0021)

A projekt tervezett összköltsége: 50 millió Ft

A pályázati támogatás összege: A projekt megvalósításához a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 40.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást kap a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. A megítélt támogatás mellé a szükséges saját erőt - 10 millió forintot - a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat biztosítja saját költségvetése terhére.

A projekt célja, tartalma, a beruházás várható eredménye:

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában működő pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona a 18. életévüket betöltött középsúlyos és súlyos, valamint halmozottan sérült értelmi fogyatékos személyek teljes körű ellátását végzi a megye területén élő személyek részére.

Az intézmény két 50 férőhelyes gondozási épületből áll. Ezek egyike 2006-ban épült, így akadálymentességi szempontból megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A régi épület azonban több összeépített épületegységből áll, építészeti struktúrája nem egységes, az épület és környezete több akadályt is rejt a fogyatékos személyek számára. Jelen fejlesztés az intézmény komplex akadálymentesítését, a szolgáltatások akadálymentes elérését kívánja biztosítani minden fogyatékossággal élő csoport részére. Ez az akadálymentes parkolók kialakításával, az épület megközelíthetőségének átalakításával (járdák, gyalogos útvonalak), a főbejárat, a belső terek akadálymentesítésével, valamint akadálymentes vizesblokkok kialakításával oldható meg. A komplex akadálymentesítés részét képezi az info-kommunikációs akadálymentesítés megvalósítása is.

A projekt részletes tartalma:

- akadálymentes parkolók kialakítása (2 db, felfestéssel, piktogrammal, megfelelő méretű közlekedő sávval);

- az épület akadálymentes megközelítésének biztosítása (meglévő lépcsőszerkezet átalakítása, új rámpák építése, folytonos, jól észlelhető járdaszegélyek kialakítása, színben és felületben eltérő vezetősávok alkalmazása);

- épületen belüli akadálymentes közlekedés kialakítása (személyfelvonó lift beépítése, csúszásmentes burkolatok, akadálymentes bejárati ajtók, veszélyes üvegfelületek matricázása);

- akadálymentes vizesblokk kialakítása (a földszinten 1 db akadálymentes WC és zuhanyzó, az emeleten 1 db akadálymentes WC kialakítása);

- info-kommunikációs rendszer kialakítása (a tájékozódást, eligazodást segítő, egységes formátumú táblák az egész épületben, hordozható indukciós készülék a nagyothalló és hallássérült gondozottak személyes kommunikációjának megkönnyítése érdekében, az intézményi honlap akadálymentesítése)

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, a szociális terület illetékes vezetője a fejlesztés jelentőségét az alábbiakban látja:

"A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fontosnak tartotta, hogy a fejlesztéshez szükséges önrészt - gazdálkodási nehézségei ellenére is - biztosítsa, hiszen a beruházás fontos mérföldkő a megyei szociális ellátórendszer továbbfejlesztésében. Segítségével nagy lépést teszünk a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének megteremtéséért. Nem csak az ellátottak életminősége javul, hanem az intézmény munkavállalói, az intézménybe látogatók tekintetében is pozitív változás várható. Öröm számomra, hogy e fejlesztéssel éppen a különleges odafigyelést és segítséget igénylő embertársaink életkörülményeit tudjuk javítani. "

A közbeszerzési eljárás eredményeképp a projekt kivitelezését az Euro General Építő és Szolgáltató Kft (Győr) végzi el. A munkálatok 2010. szeptember 13-án kezdődtek meg. A projekt várható befejezése: 2010. december 10.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Érdekes kalandokkal várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat… Tovább olvasom