Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ötven éve diplomáztak

Három osztály ötvenéves találkozója – a rendőrtől a válogatott futballistáig sok érdekes pálya indult közös tőről.

Ötvenéves találkozóra hívták a Kisalföldet. Félszáz éve végzett az a három osztály – közte a tanítóképző utolsó fiúosztálya –, amelynek tagjai oroszlánrészt vállaltak a szervezésben. Sorsok, életutak, örömteli vagy éppen szomorú pillanatok sejlettek fel fotóalbumok segítségével. Az egykori osztálytársak boldogan üdvözölték egymást.

Az ország minden részéből a férjekkel, feleségekkel együtt mintegy kilencvenen jöttek el a találkozóra. A fiúképzés „utolsó mohikánjaiból" nem csak kiváló tanítók, tanárok lettek. Volt, aki a nyugdíjig rendőrként, Gergényi Péterrel, a volt budapesti rendőrkapitánnyal együtt szolgált, és találkoztunk itt Szentmihályi Antal olimpiai bajnokkal, 36-szoros magyar válogatott futballistával is.

– Rendkívül összetartó csoport volt a mienk – szögezte le Ludván István főszervező, aki Hegyeshalomból érkezett. – Az ’56-os forradalom ideje alatt a rádióban hallgattuk az eseményeket és mi kértük a révaisokat és a gépipari technikum diákjait: tegyék ki a kokárdát. Közben megjelent a képzőben az ÁVO, és egyenként engedtek el bennünket haza. December 4-ig abban reménykedtünk, talán jó irányba változik a helyzet. Nem így történt: a vezetőség változott, a rendszer nem.

A rendkívüli időket megélt volt diákokat bizonyosan a történelmi helyzet, a nélkülözés is összetartotta. Ludván István elmondta, tízen sajnos már nem élnek, a többiek rendszerint évente eljönnek az osztálytalálkozóra. Mester István például Debrecenből utazott ide, a pedagóguspályát cserélte a rendőrire.

– Diákként kedves élményeim vannak Győrről, többen az akkori Postásban rúgtuk a labdát – osztotta meg emlékeit lapunkkal Mester István. Szentmihályi Antal akkor kapus volt, akinek sportkarrierje itt kezdődött. Tokió ünnepelt olimpiai bajnokát, a 36-szoros magyar válogatottat is köszöntötték hát a fehér asztal mellett, aki szerint a mostaninál egy kicsivel jobban kellene szeretni a futballt, akkor talán az eredmények is jobbak lennének. Az edzőt Kuvaitban, Katarban és a Maldív-szigeteken is mesterként tisztelik. Itthon viszont – morális és egyéb problémák miatt – egy hónap után megvált csapatától.

– A legendás hírű csapattagokkal havonta összejövünk a nyugdíjas olimpikonok klubjában – árulta el a kondiját ma is tartó sportember. Győrből Orbán, Keglovich és Palotai Karcsi barátom is rendszerint részt vesz ezen, rajtuk keresztül minden győri hírről értesülök.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ''Győri'': itt a vége

„Győri kekszgyár: szombat, 11 óra, lejött a szalagról az utolsó karton keksz. Van, aki sír. Hétfőn bontják a gyártósort." Mint kiderült, az SMS írója emelte le az utolsó doboz kekszet a gyártósorról. Az 52 éves, az üzemben 32 éve dolgozó győri férfi az elbocsátott csaknem száz ember egyike. Tovább olvasom