Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ötven év feletti kockázatok

Győr - Aggasztó eredmények születtek az országos körútját járó Egészségvonat idei győri szűrésein, amellyel a lakosság elhízását, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát mérte. A megvizsgáltak több mint negyven százalékánál fennállt a betegségkialakulás veszélye.
Az Egészségvonat különleges szerelvénye egy évvel ezelőtt, a Szívünk Napján indult országjáró körútjára, hogy felhívja a lakosság figyelmét a hasi elhízás problémájára. Tudományos kutatások ugyanis összefüggéseket találtak a szívinfarktus kialakulása és a zsírpárnák között. A vonaton ingyenes orvosi szűrések is várták az érdeklődőket. Azok alapján a városok összehasonlításában Szolnokon születtek a legrosszabb, Szekszárdon a legjobb eredmények, de örülni sehol sem lehet.

A megvizsgált látogatók korcsoport szerinti bontásának eredménye azt a szomorú tényt tárta fel, hogy a hasi elhízottak aránya ötven év felett a korral egyenes arányban növekszik. Míg a 40–49 év közötti férfiak 38,1 százaléka rendelkezik nagyobb pocakkal, az 50–59 év közöttiek fele elhízott. A nőknél már 40 év felett érezhető ez a törésvonal, innen kezdve hirtelen megugrik az „úszógumit növesztők" aránya – derült ki az akcióból, amit a Magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Diabétesz Társaság, a Magyar Ateroszklerózis Társaság, a Magyar Hipertónia Társaság és a Sanofi-aventis közösen szervezett.

A szerelvényt összesen csaknem 18 ezren látogatták meg. A megszűrtek közül minden tizedik ember igen nagy kockázattal, 44,8 százalékuk nagy kockázattal él a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.
Az Egészségvonat győri állomására leginkább az 50–59 éves korosztály látogatott ki. Az itt megszűrt nők fele rendelkezett komoly rizikófaktort jelentő pocakmérettel, míg a férfiak között 53,8 százalékban találtak a kritikusként megjelölt 102 centiméter feletti haskörfogatú embereket.

Győrben a látogatók 14,3 százaléka már egyszer átesett szív- és érrendszeri betegségen, ők azok, akik igen nagy kockázattal élnek. A nagy kockázatú betegek képviselik azt a csoportot, akiknél az elkövetkező tíz éven belül nagy eséllyel várható szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezése. A „nagy kockázatú" kategóriába tartozó csoport aránya óriási: a Győrben megszűrtek 42,1 százaléka ide tartozik.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépülnek az egyház élő kövei

Győri egyházmegye - Befejeződtek a felújítások a katolikus egyházmegye oktatási intézményeiben.… Tovább olvasom