Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Otthont találtak a XXI. századnak a Pannonhalmi Apátságban

Helyszíni bejárással mutatták be csütörtökön a bazilikafelújítás és az új látogatóbejárat építésének aktuális munkálatait. A komplex turisztikai fejlesztési projekt megvalósításához a főapátság 600 millió forint uniós támogatást kapott.

"Uram, szeretem házad rejtekét és dicsőséged lakóhelyét." Ezzel a zsoltáros idézettel köszöntötte Várszegi Asztrik azokat a vendégeket, akik tegnap a főapátság komplex turisztikai fejlesztési projektjének bemutatójára, helyszíni bejárásra érkeztek Pannonhalmára.

A főapát törekvéseikről hangsúlyozta: a hagyományos és a kortárs építészeti tapasztalatot szeretnék ötvözni. Ahogy a nemrégiben megkezdődött bazilikafelújítás kapcsán fogalmazott: „otthont akartunk találni templomunkban a XXI. századnak".

A bazilikában már javában folynak az átalakítás munkálatai, amelyek a tervek szerint jövő nyárra fejeződnek be. Fotó: Bertleff András
A bazilikában már javában folynak az átalakítás munkálatai, amelyek a tervek szerint jövő nyárra fejeződnek be. Fotó: Bertleff András


Fehérváry Jákó, a Bazilika Műhely titkára a felújítás teológiai részleteiről, a megújuló, egységes liturgikus tér jellemzőiről beszélt, Stefan Dold építész – az angol tervezőcsoport nevében kollégája, Gunther Zsolt építész tolmácsolásával – bemutatta a bazilikarekonstrukció egyes fázisait, Hortobágyi Cirill perjel és Czigány Tamás építész pedig az új látogató építéséről és az audio-guide – egyéni hangos tárlatvezetési – rendszert ismertették.

A beszámolókból kiderült, hogy a projekt részeként szinte teljesen átalakul a bazilika belső tere, amellyel azt szeretnék érzékeltetni, hogy "a templom eredeti szándéka szerint és elsősorban a szerzetesközösségé, annak szíve, otthona, mindennapi életének forrása".

Az épülő új látogatóbejárat lehetővé teszi a főapátság részeinek könnyebb megközelítését. Ezzel egyidejűleg új turistaútvonalat alakítanak ki, így az új látnivalókat – például a kibontott középkori várfalat, valamint a bazilika XI–XIII. századi északi kapuját – is kényelmesebben vehetik szemügyre a turisták.

Az audio-guide rendszer bevezetése pedig elősegíti a látogatók egyéni kalauzolását, valamint segítséget nyújt a külföldi vendégeknek a tájékozódásban.

A 705 millió forint összköltségű – ebből 600 millió az uniós támogatás – újabb beruházás jövő nyárra készül el.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2011. szeptember 09. 14:44
    „John Pawson, a fő tervező megint kimaradt a cikkből.
    http://epiteszforum.hu/node/6315”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr Happy Planet Indexe először a Civilek Éjszakáján

A Civilek Éjszakája nevű kezdeményezést 2010-ben hívták életre azzal a céllal, hogy a civil… Tovább olvasom