Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Otthonszülési bumm a megyében - Geréb hatására?

Míg az elmúlt öt évben átlagosan öt-hét otthonszülést jelentettek a védőnők az ÁNTSZ-nek Győr-Moson-Sopron megyében, addig tavaly egyszer csak 23-ra nőtt a számuk. Geréb Ágnes bírósági ügye miatt most ez slágertéma, még akkor is, ha az említett 23-ból hivatalosan csak öt volt tervezett otthonszülés. Tényleg: hogyan történt a maradék tizennyolc?


A védőnők tudomására jutott otthonszülésekről az ÁNTSZ évente jelentést tesz közzé, így könnyen nyomon követhető a tendencia a nyugat-dunántúli régióban, s azon belül Győr-Moson-Sopron megyében is. Eszerint pedig az elmúlt évben robbanás történt az otthonszülések számában, míg ugyanis például 2004-ben kilenc, 2005-ben és 2008-ban hét kisbaba született (a védőnők értesülése szerint) otthon, addig 2009-ben már huszonhárom.

Nagyobb képért kattintson a fotóra!
Nagyobb képért kattintson a fotóra!


Az édesanyák közül hivatalosan csak öten tervezték otthonukban világra hozni a kisgyermeküket, ami alacsony százalékot (21,7-et) ad ki. Ez azért elgondolkodtató, mert például a már említett 2005-ös hét otthonszülésből négyről elismerték a szülők, hogy így is tervezték – ez pedig már 57,1 százalékos arányt jelent.

A Geréb Ágnessel és az otthonszüléssel kapcsolatos anomáliák miatt nem véletlen persze a titkolózás, ezt maguk a védőnők is megerősítik, akiket a tapasztalataikról, s persze a „bébi bumm" lehetséges okairól kérdeztünk.
A védőnők között nyílt titoknak számít, hogy az ismert szülész-szakorvos módszerét követő dúlák a megyében is jelen voltak/vannak egy-egy otthonszülésnél. (Szóbeszéd szerint maga szülész-bábára is igaz volt ez az állítás - értelemszerűen a letartóztatását megelőzően.)

Az tény, hogy a szülés ezen fajtája most kezd divat lenni a vidéki nagyvárosokban is, Győrben a városrészek közül Révfalut említették a szinte a rögtön az elején, ahol a közelmúltban is szültek így (szándékosan) az anyák. Amikor megkérdezték őket, hogy miért mondtak le a kórházról, szinte mindenki a körülményeket hozta fel indokként, mondván ha néhány napról is van szó, ők nem kérnek azokból.

Nagyobb képért kattintson a fotóra!
Nagyobb képért kattintson a fotóra!


A védőnők sem tehetnek mást, ha értesülnek egy-egy ilyen esetről a körzetükben, minthogy jelentik az ÁNTSZ-nek. Az is igaz, hogy az érintett családok sokszor még a szülés után sem hirdetik nagyon kisbabájuk világrajövetelének helyszínét, de a kötelező vizsgálatok (esetleg a szülés utáni kezelés) miatt mégiscsak muszáj az orvosnak vagy a védőnőnek elismerni a tényt. A megyében súlyos komplikációról nem lehet tudni, országos hír még egyik otthonszülésből sem lett.

Azt is le kell szögezni, hogy több valós „rohamszülés" is van (volt) az évben, legutóbb mi is írtunk arról, amikor egy győri kismama édesanyja és férje segítségével – a mentésirányító telefonos útmutatásai szerint – még azelőtt világra segítette a gyermekét, hogy a mentők a helyszínre értek volna. A baba ugyanis nagyon gyorsan jött.

Végül azért, hogy legyen összehasonlítási alapunk a Győr-Moson-Sopron megyei számokat tekintve, íme néhány adat a szomszédos megyékből: a régióhoz tartozó Vasban 4 otthonszülés volt 2009-ben a védőnői kimutatás szerint, Zalában pedig hét. A Győr-Moson-Sopron megyei 23-mal lett végül az éves statisztika 34.

A legtöbb otthonszülés – nem meglepő módon – Budapesten, illetve Pest megyében volt, az előbbinél 68-at, az utóbbinál 60-at jelentettek tavaly a védőnők. Győr-Moson-Sopron megyét még hárman hagyják le: Borsodban 32-en szültek otthon, Hajdú-Bihar megyében 48-an, Szabolcsban pedig szintén 32-en.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. mentha 2010. november 17. 17:32
  „Napocska!

  Ez így igaz!”
 • 50. Napocska 2010. november 17. 11:19
  „A Geréb Ági tanfolyamaira egyre több olyan szülő pár jár, akik kórházban szeretnének szülni, de felkészülten! Talán ez sem tetszik az orvosoknak.”
 • 49. mentha 2010. november 16. 23:07
  „Ma már nem kell ahhoz "orvosi" ismerettel rendelkezni, hogy megtudjuk mit él át a gyerekünk amikor születik,
  milyen hatással vannak rá a különböző beavatkozások amelyek régen nem voltak. Mi az oka annak, hogy egyre több "problémás" ,viselkedészavaros,mozgás -és tanulási nehézséggel küszködő gyerek él közöttünk. Tudnának mesélni a konduktorok, a fejlesztőpedagógusok arról, hogy egy ilyen gyereknek miről szól a születési anamnézise!
  Ajánlom olvasásra: Dr. Kende Péter: Mik vagytok ti,istenek című könyvét?”
 • 48. anya2007 2010. november 16. 22:51
  „Ez így általánosságban teljesen igaz. De sajnos sok esetben, akik nem rendelkeznek orvosi ismeretekkel, a kapott információt nem tudják helyesen vagy akár egyáltalán értelmezni, mert nem értek hozzá. Ilyenkor sokszor az ilyenolyan tapasztalatokra támaszkodik az ember, vagy teljesen az orvosra bízza magát (akit esetleg a megfelelő informálás útján keresett emg).”
 • 47. mentha 2010. november 16. 22:33
  „A gyerekünkkel kapcsolatban mindig informált döntést kell hoznunk! Amíg megtehetjük!
  Nekünk szülőknek!
  És nem másnak!
  Mert mi élünk vele, mi leszünk vele, bárhogyan is alakul az élete, az életünk!”
 • 46. anya2007 2010. november 16. 22:28
  „Igen a védőoltás megint más dolog. Ott természetes, hogy az ember informálódik és az alapján dönt.”
 • 45. mentha 2010. november 16. 22:18
  „Az életveszélyes állapot egy más történet! De! Ugyan úgy mint saját magammal kapcsolatban , a gyerekemnél is jó volna un. informált döntést hozni. Vagyis én elvárom, hogy informáljanak mindenről ami a gyerekemmel történhet pro és kontra. Elvárom, hogy tájékoztatást kapjak, hogy egy adott gyógyszernek, "védő"oltásnak milyen következménye lehet. Pl. INFORMÁLT döntésem következménye, hogy nem kérem a skarlátra az antibiotikumot, vagy az, hogy nem kérek H1N1 oltást!”
 • 44. anya2007 2010. november 16. 22:06
  „Köszönöm, mindenkinek ilyen szüléseket kívánok!”
 • 43. anya2007 2010. november 16. 22:04
  „Ja még csak annyit szeretnék, én sz..ok az alkotmányos jogaimra és minden másra, mikor gyerekemet betegen, lázasan neadjisten súlyosabb állapotban orvoshoz viszem. Egy a lényeg, gyógyítsák meg, úgy, ahogy azt tanulták. Én nem tanultam, ezért viszem orvoshoz gyerekemet és magam is azért fordulok orvoshoz.”
 • 42. mentha 2010. november 16. 22:04
  „Szép szülést kívánok!!
  Komolyan!”
 • 41. anya2007 2010. november 16. 22:00
  „Köszönöm a választ, komolyan. Elismerem akkor, tévedtem, mikor azt gondoltam, hogy Geréb Ágnes pénzt kér a munkájáért.
  Illetve köszönöm a felvilágosítást is az erektilis pénisz illetve egy babafej nagyságára vonatkozóan is.”
 • 40. mentha 2010. november 16. 22:00
  „Biztosan van más hír is!
  Sőt, ezt sem kell mindenkinek elolvasni!”
 • 39. mentha 2010. november 16. 21:59
  „Nem mondta senki, hogy a kórházi dolgozók gonoszak, sőt azt sem, hogy nem értenek a szakmájukhoz!
  Csupán nem veszik figyelembe a szülők alkotmányos jogait,a tulajdonuknak tekintik a gyereket és a saját maguk által felállított protokollt alkalmazzák.”
 • 38. Truder 2010. november 16. 21:56
  „Kinek az érdeke, hogy ezt a témát kéthavonta bedobják? Nincs más hír?”
 • 37. mentha 2010. november 16. 21:54
  „Kedves anya2007!
  Azért remélem az anyagiakkal kapcsolatos kérdéseire kapott megfelelő választ!
  És szeretném ha tudná, hogy valóban egy baba feje nagyobb mint egy erektilis pénisz, de a hüvelyünk olyan mint egy pliszé szoknya. Lásd az előttünk 100-több ezer évvel ezelőtt szülteket!
  Komolyan gondolja, hogy az előttünk élt generációnak nem számított a szex és a hüvely védelme?
  Ez valóban csak az elmúlt 50 évben lett fontos a szülészorvosok számára?
  Milyen kedves tőlük, hogy így vigyáznak ránk!
  Remélem, hogy a következő kórházi szülése is úgy alakul, ahogy szeretné, de engedje meg, hogy mások pedig otthon szeretnék! És engedje meg azt is, hogy másoknak a hüvelyük sértetlensége fontos legyen!”
 • 36. anya2007 2010. november 16. 21:50
  „Komolyan mondom, hihetetlen, hogy az egészségügyet és az ott dolgozókat úgy próbálják sokan beállítani, mint vmi gonosz dolgot, ott senki nem ért senkihez, a végén még ott nem is gyógyítanak, hanem sintérkednek. Álljunk már meg azért. Igen, vannak kirívó példák, sajnos (és ez azt nem vigasztalja, akivel tragédia történik), de elenyésző a számuk a sikeres szülés és gyógyítás mellett!”
 • 35. mentha 2010. november 16. 21:44
  „Kedves huszárkapitány!

  Jó lenne, ha azt, hogy a gyermek kinek a tulajdona, az adott kórházzal is ismertetné, mert a jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy mindaddig amíg egy anya a kórházban van az újszülöttjével, addig a kórház rendelkezik felette.
  Írja már le nekünk is, az Ön gyermeke kié?
  Az eü törvény kimondja, hogy minden kiskorú gyermeknek joga van a szülőjét eü intézményben a nap 24 órájában maga mellett tudni.
  Nézzük már meg hány kórházban érvényesül mindez?
  A törvény azt is leírja, hogy minden beavatkozásról tájékoztatni kell szülőt és a beleegyezését kell kérni.
  Gondoljuk már át, hány újszülött osztályon valósul meg ez?
  Hány szülőtől kértek beleegyezést ahhoz, hogy infúzót, kékfényt, antibiotikumot, tápszert...és még sorolhatanám kap a gyermeke?”
 • 34. anya2007 2010. november 16. 21:44
  „Köszönöm mentha, de nem kívánok élni ezzel a lehetőséggel. Harmadjára is oda fogok menni szülni, ahova előtte két alkalommal.
  Hmmm, hát nem tudom, nem hasonlítanám össze a partner méretét a baba fejméretével....durva összehasonlítás, bocsánat.
  Elvileg az ember bőre is rugalmas, kitágul akkorára, hogy belefér egy gyerek. És bár két gyerek után egyetlen egy striám sincs, sosem lesz ugyanolyan már, mint előtte. Szerintem senkinek sem. Na de ezek tényleg részletkérdések. Nem is ez a legfontosabb.”
 • 33. mentha 2010. november 16. 21:33
  „Kedves anya2007!
  Geréb Ágnesnél a szülés nem kerül pénzbe. Ami pénzbe kerül az az egy hetes tanfolyam amit minden olyan párnak el kell végezni, aki otthon szeretne szülni. Ennek az ára 0 - 50.000Ft+ Áfa. Ez annyit jelent, hogy:
  - aki nem tudja ezt az összeget egyszerre kifizetni, akkor lehet bármilyen részletben is
  - ha részletekben sem tudja, akkor kérheti az Alternatal Alapítványt, hogy segítse meg.
  Ez az összeg örökös "bérletet" takar, ami azt jelenti, ha valaki többször szül a Napvilág bábáival, akkor sem kell többször kifizetni, csak egyszer.
  Ezen kívül csak az útiköltséget kell kifizetni a bábának.
  Részleteket szívesen írok privátban.
  Más!
  "Az" olyan lesz mint régen! Mivel rugalmas, hiszen szeretkezéskor is képes akkorára tágulni, mint amilyen a partner mérete. Ráadásul van néhány olyan módszer, amivel lehet rajta segíteni.
  Nehogy már elhiggyük azt, hogy az előttünk élő sok-sok generáció szétszakadt gáttal, kitágult hüvellyel élt szexuális életet!!!”
 • 32. huszárkapitány 2010. november 16. 21:25
  „Mindenkinek joga van ott szülni ahol szeretne és biztonságban érzi magát.Az azonban tény hogy Magyarországon nincsenek meg a feltételek az otthon szülésnek.Egy anyának nincs joga a gyermeke életét veszélyeztetni,mert nem az ő tulajdona.Aki azt hiszi hogy a ´Születésházban " ingyenes a szolgáltatás hát nézze meg az árakat,fent van a net-en,nyilvános.Amit Geréb Ágnessel csinálnak az pedig felháborító,mint egy rabló gyilkossal..”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes megemlékezés a Széchenyi István Egyetem Jogi kar épülete előtt

Az Arrabona Városvédő Egyesület szeretettel invitál minden jóérzésű honfitársunkat, a 2010. november… Tovább olvasom