Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Otthonosabb otthonra várva

Jövőre a törvényi előírásoknak megfelelően korszerűsítik a győri Anya-, Csecsemő- és Gyermekotthont.
A terv és a kivitelezési engedély már megvan, a kétszázmillió forintos beruházás a számítások szerint legkevesebb fél év alatt készül el. Az 1956-ban átadott épület 55 férőhelyes, jelenleg 49-en élnek itt, de ebből 15-en a speciális otthonban laknak, ahol hároméves korig lehetnek a kicsik.

A jogszabály előírása szerint gyermekotthonban – 3 és 18 év között – legfeljebb 40-en lakhatnak. A győri intézményben a gyerekek mellett két anya is él, akik hat hónapig tartózkodhatnak itt, ám ez az időtartam egyszer meghosszabbítható. Vargáné Réti Edit igazgató érdeklődésünkre elmondta: a majdnem öt évtizedes épületre bizony jócskán ráfér a teljes rekonstrukció. Az intézet egyébként is addig csak ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik, míg nem felel meg a törvényi előírásoknak. „A jogszabály szerint lehetőleg egy helyen kell nevelkedniük 18 éves korukig a gyerekeknek, külön lakóegységeket kell kialakítani számukra." Vargáné Réti Edit igazgató

A vizesblokkok sem felelnek meg az elvárásoknak, hiszen ezeket pici babákhoz igazították, a ma itt élők közül azonban 16-an iskoláskorúak. Az intézmény tetőterét – amelyet eddig padlásként használtak – beépítik, a pincében sportszobát alakítanak ki. Az udvart is átrendezik a hatékonyabb kihasználtság érdekében, a pici babák számára pedig külön részt hoznak létre. Vargáné Réti Edit elmondta: azontúl, hogy a gyerekeket önállóságra nevelik, igyekeznek családias légkört teremteni a számukra. Mindenkinek külön kis kuckót alakítanak ki, a tanulásban pedig szakemberek segítenek nekik.
A legtöbben veszélyeztetett környezetből kerültek ki, de fontosnak tartják, hogy ne szakadjanak el a gyökereiktől. A szülők rendszeresen látogatják az otthon kislakóit, s van olyan gyerek is, aki minden hétvégére hazalátogat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidelitas: az MSZP mocskolódik

- Az MSZP bevetette fiatal jelöltjeit az önkormányzati választásokra, akik azonban korosztályi… Tovább olvasom