Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Öttevényi összeköttetések

Az informatikai lehetőségek bővítésével Öttevény elérte: lakosai ingyen hozzájutnak a modern technika nyújtotta előnyökhöz. Ám a virtuális összeköttetés mellett az utak felújítására is rászorulna a lakosszám szempontjából egyre gyarapodó falu.
A világhálón most már könnyen jöhetnek-mehetnek az öttevényiek, ám ugyanezt a település útjain már nehezebben tehetik meg. Azok állapota a faluvezetés szerint is borzalmas, ezért az elkövetkező években az önkormányzat legégetőbb gondjának tekinti a helyzet javítását. E törekvéseket azonban gátolja, hogy pályázati úton mindeddig nem sikerült pénzt szerezni a szükséges munkálatokra.

Ajtók, padok, járdák

– Költségvetésünk forráshiányos, ezért igazán látványos beruházásokra nem jutott pénz. Ennek ellenére sikeres pályázatainkkal, és gondos gazdálkodással szép eredményeket tudtunk felmutatni – összegezte Öttevény idei eredményeit Király Péter polgármester. A faluszépítő pályázaton kapott pénznek köszönhetően padok, szemetesek, információs táblák kerültek ki a községben több helyre.

A megyei területfejlesztési tanács támogatása révén az önkormányzat kicseréltethette az iskola, az óvoda, az orvosi rendelő és a polgármesteri hivatal nyílászáróit. Az iskola villamos hálózatának, fűtési rendszerének felújítása elkezdődött. Az önhikis (önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések számára kiírt) pályázat segítségével részben az utak, járdák javítási munkálatait sikerült elvégeztetni.

Új lakók, régi gondok

Az elmúlt évben 13 új építési telket sikerült kialakítania az önkormányzatnak. A vásárlásokból befolyt összeget újabb földterület-vásárlásba fektették, így idén 24 további telek kijelölésére van mód. Bár a település banki hitelt is igénybe vesz, a területek eladása után azt hamar visszafizetik. Ennek a tevékenységnek két előnye is van: bevételre tehet szert a falu és fiatalokat, betelepülőket vonzhat a településre. Lélekszáma most is gyarapodó, jelenleg 2789 lakost számlál.

Az örömteli események mellett azonban sok egyéb, mindennapos gonddal küzd a falu. Például gyakran van gond a villamos ellátással, a közvilágítással. Ugyan nem az önkormányzat feladata, mégis több százezer forintot költött a vezetékre rálógó gallyak eltávolítására. A polgármester azonban a közvilágítás üzemzavarainak bejelentésénél többet nem tehet, a hibák elhárítását nem neki kell elvégeztetnie.

Pályázna, de hova?

Öttevényen történtek kényszerű létszámleépítések, elsősorban az óvoda konyháján. További gond, hogy bár az önkormányzati intézmények fejlesztése pályázati pénzek nélkül nem valósítható meg, a polgármester szerint az uniós és egyéb pályázati lehetőségek közt alig akad olyan, amelytől erre a célra támogatást remélhetnének. Pedig többek közt közösségi házra nagy szükség lenne a községben. A szociális otthon tervei el is készültek, de a kivitelezésre nincs keret.
A falut Kunszigettel összekötő kerékpárút is nagyon hiányzik, sokan például kétkerekűvel járnak három műszakba dolgozni a gumifeldolgozó üzembe.

Ingyeninternet

Az informatikatárca pályázata révén Öttevényen a faluházban e-pontot alakított ki az önkormányzat. Két számítógép várja az érdeklődőket, akik a támogatás révén az internetet ingyen használhatják délutánonként.
Ezt az egyenlő esélyeket biztosító lehetőséget főként a gyerekek, a főiskolások veszik igénybe. Ám más találkozási helyet is létre akar hozni a fiatalok számára a falu.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlett megye, elmaradott falu

A bakonyaljai települések megyénkhez csatlakozásuk óta sem fejlődnek gyorsabban, mint azelőtt. Az… Tovább olvasom