Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Öttevény: terveztetésre kidobott százezrek

Három falunapot tarthatott volna Öttevény abból a pénzből, amit hiába költött el gyalogátkelők megterveztetésére.


A faluvezető szerint jobb lenne, ha csak akkor kellene terveket mellékelni a pályázatokhoz, ha már biztos a támogatás elnyerése.

– Azzal az indokkal sorolták a forráshiány miatt nem támogatandó igénylések közé gyalogátkelők kialakítására beadott pályázatunkat, hogy azokon a helyeken, ahol szerintünk szükség lenne a biztonságos átkelés biztosítására, nem történtek halálos balesetek. Még tényleg nem történt, de épp azért pályáztunk, hogy ne is történjen – mondta el Király Péter öttevényi polgármester. Szerinte veszélyes gyalog átmenni a falujukon átvezető főúton, ezért akart a képviselő-testület az óvodánál és a József Attila utcai új lakótelepnél – ahol buszmegállók vannak – terelőszigetekkel ellátott zebrákat kiépíttetni. Pedig az 1-es főút e szakaszának nem is az önkormányzat a fenntartója – hanem az állam –, mégis vállalta volna a 15 millió forintos beruházás 15 százalékos önrészét a helyiek biztonsága érdekében.

Leginkább azt fájlalja a képviselő-testület, hogy 750 ezer forintot feleslegesen adott ki, ugyanis ennyibe került a gyalogátkelők tervezése és engedélyeztetése, ami a pályázat beadásának feltétele volt. Ekkora összeg nem elhanyagolható egy falusi önkormányzat költségvetésében. S hogy mennyire nem, Király Péter elmondta, 200 ezer forintot tudtak költeni a falunapra. Most viszont komolyan elgondolkodtak azon, érdemes-e egyáltalán bármilyen pályázaton elindulniuk, hiszen azzal mindig százezreket kockáztatnak. Ráadásul már nem először jártak így. Mivel a tervek, az engedélyek hamar elavulnak, ugyanarra a célra újabb pályázat beadása újabb kiadással jár. Korábban a faluból Kunszigetre vezető kerékpárúthoz készíttettek hiába terveket, engedélyeztették azt újra meg újra, tíz éven át hiába pályáztak a kivitelezés támogatására. Pedig Öttevényről sokan biciklivel járnak át a szomszédos falu üzemei-
be dolgozni és veszélyes számukra az út, nekik és az autósoknak is mély kátyúkat kell kerülgetni.

Az öttevényi polgármester levelet írt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjének. Javasolta, tegyék többkörössé a pályázatokat és így csak azoknak kelljen a terveztetésre, engedélyeztetésre költeniük, akiknek az igényét már biztosan támogatják. A szaktárca lapunk megkeresésére küldött válasza azonban e tekintetben nem biztató: „A források mielőbbi és maradéktalan hasznosulása, a gyors kivitelezés érdekében feltétlenül indokolt, hogy megvalósításra kész fejlesztési elképzelések juthassanak állami hozzájáruláshoz. Az érdeklődő önkormányzatok magas száma is szükségessé teszi, hogy a kiírások átgondolt és végrehajtható, a közlekedésbiztonságot a kedvezőtlen baleseti mutatókkal rendelkező helyszíneken érdemben javító beavatkozások végrehajtását segítsék."

Olvasóink írták

 • 3. luki44 2011. szeptember 01. 18:00
  „Az elutasitás indoklása, kissé morbid! Tehát, ott ahol kellene kijelőlt gyalogátkelő előbb valakinek/valakiknek meg kell halni! Ennél cinikusabb, egy hatóság már nem lehet!”
 • 2. Lendvai_Ildi_néni 2011. augusztus 12. 15:33
  „vajh´ hány halálos baleset kell egy zebra felfestéséhez?
  a "szaktárcánál" biztos van erre valami számszerűsített direktíva...”
 • 1. miracle 2011. augusztus 12. 13:08
  „Szokásos ostoba magyar rendszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire figyeljenek az árfolyamrögzítésnél?

A bankok nem számolnak már az első napon nagyobb rohammal, de ettől még tény: mától lehet kérni az árfolyamrögzítést. Tovább olvasom