Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Öttevény szűk esztendeje

Jelentős támogatási lehetőségtől esett el és 15 millió forintos hitele is van az öttevényi önkormányzatnak
Jelentős támogatási lehetőségtől esett el és 15 millió forintos hitele is van az öttevényi önkormányzatnak. Költségvetési nehézségein pályázatok sikerében reménykedve és építési telkek eladásával akar segíteni. Na és civil szervezeteiben is bízhat.

– Az idei esztendő lesz településünk életében a legnehezebb – szögezte le mindjárt az elején Király Péter polgármester. Öttevény ugyanis költségvetési tervezetét 35 millió forintos hiánnyal fogadta el, bízva abban, hogy az idén is pályázhat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések számára fenntartott keretre (Önhiki). Sajnos a feltételek szigorítása és a falu adóbevételeinek növekedése miatt erre nem jogosult. Így viszont csak a legszükségesebb teendőket tudja ellátni, az intézmények fenntartását képes csak biztosítani. S mintha nem lenne elég mindez önmagában, az iskola gázkazánjai a fűtési szezon utolsó óráiban felmondták a szolgálatot. Ezért az a legfontosabb feladat, hogy annak rendszerét kicseréljék. Ez is több millió forintba kerül.

Az önkormányzat szeretné a 15 milliós kölcsöntartozást is mielőbb kiegyenlíteni, amelyet a telekkialakításokra vett fel. A település vezetése bízik abban, hogy a telkek értékesítése révén a hitelt törleszteni tudja. Összesen 15 összközművesített, 1200–1320 négyzetméteres építési telek vár gazdára, 3 és fél millió forintos áron.

Pályázni kötelező

–  Minden nehézség ellenére sem mondtunk le a lehetőségek kereséséről. Pályázatok sokaságát adtuk be és várjuk a bírálatot – mondta a polgármester és két eredményről már be is tudott számolni. 6,5 millió forintot nyert a falu a regionális fejlesztési alapból a Leneskerti utca felújítására, amely így új aszfaltburkolatot kaphat, igaz, ahhoz még a költségek önrészét elő kell teremteni. A céljellegű decentralizált alap (Céde) pedig 2,2 milliót ad az óvoda vízvezetékrendszerének felújítására. Egy másik pályázat révén az önkormányzat az öttevényi belvízcsatorna illegális szemétlerakóját szeretné megszüntetni. Közösségi ház létrehozásához pedig szintén pályázati segítséget remél. Abban kapnának helyet a könyvtár és az egyre bővülő civil szervezetek klubszobái.

– Csak reménykedni tudunk, hiszen az állam által biztosított összeg éppen csak a béreket fedezi, abból dologi kiadásokra szinte semmi sem jut. A mindennapi feladatok ellátását saját adóink bevételéből tudjuk biztosítani. És bizony csak a nagy nehézségek árán megszerzett vagyonunk értékesítésével tudunk egyről a kettőre jutni – állítja Király Péter és abban bízik, hogy az új Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-től már szabad utat nyit olyan EU-s pályázatoknak is, amelyek az Öttevényhez hasonló nehéz helyzetben lévő falvakat segítik. Akkor más fejlesztési tervekre, például a szociális ellátásra, az idősek otthonára is több jut.
Lelkesek a civilek

– Nyugdíjasházra tényleg nagy igény lenne, de tudjuk, hogy kevés a pénz és nem panaszkodhatunk, az önkormányzat ahol tud, segít – mondta Kovács Mihályné, az Őszidő Nyugdíjas Klub vezetője, aki imád falun lakni, szerinte ott minden megvan. Öttevény hozzánőtt a szívéhez, de szavaiból kiderül, hogy főként az összetartó idősekhez ragaszkodik. Szinte egy családot alkotnak, sok közös programot szerveznek és ez fontos, mert sok az özvegy tagjuk.

Büszkeségek

A polgármester az egyre bővülő civil szervezetekről is szólt, ezért az Öttevény Község Iskolájáért Alapítványról kérdeztük Tolnay Gábornét. Az iskolaigazgató elmondta, hogy a szervezet jogosult a személyi jövedelemadók egy százalékának fogadására. A bevételt eszközök vásárlására, a gyermekek szabadidejének színesebbé tételére fordítják. Az asszony, aki csaknem 30 éve a munkája miatt költözött a faluba, lelkesen beszélt intézménye büszkeségeiről. A szép épületről, a tetőtér-beépítésről, a számítógépes teremről, a sportcsarnokról, a mazsorettekről, a versmondókról, a tantárgyi versenyeken sikeresen szereplőkről és arról, hogy mennyi mindent tesznek azért, hogy megtartsák a gyerekeket, hogy színvonalas oktatással vonzóvá tegyék az iskolát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígérik, nem lesz bűzös

A több mint négymilliárd forintba kerülő győri szennyvíztisztító beruházása újabb fontos szakaszához… Tovább olvasom