Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Öttevény fogához veri a garast

Kevés pénzből kell gazdálkodnia Öttevénynek, mégis látványos fejlesztéseket tudott megvalósítani. Hogy lehetséges ez? A polgármester szerint úgy, hogy fogukhoz verik a garast, vagyis az önkormányzat jó gazdaként alaposan megfontolja minden lépését.
Király Péter
Öttevény polgármesterének tevékenysége a szorosan vett közigazgatási feladatok mellett sok minden másra is kiterjed. Amikor meglátogattuk, épp az orvosi rendelő csőtörését hozta helyre ideiglenesen. Ha kell, maga állítja össze a kéthavonta megjelenő Öttevényi Híreket. Újabban arra törekszik, hogy a település Mecsérrel közös körjegyzőséget hozzon létre. Ha egy jegyző intézné a két község ügyeit, az költségmegtakarítást jelentene és az állam támogatná ezt a megoldást.

Király Péter szerint muszáj a helyieknek a jó ötleteiket és a saját erejüket kamatoztatniuk, odafigyelően gazdálkodniuk, mert nem sok pénz áll rendelkezésükre. Épp arra büszke, hogy a szoros költségvetés ellenére fejlesztéseket is meg tudott valósítani az önkormányzat. Többek közt a lakosok közreműködése révén, akik kivették részüket a járdaépítésekből.

Négy év, sok pályázat

A távközlési informatikus végzettségű Király Péter a rendszerváltáskor önkormányzati képviselő lett. Polgármesternek 1998-ban választották meg, így már második ciklusát tölti. A vezetése alatti első négy évben elkészült a gázberuházás, az önkormányzati intézmények fűtési rendszereinek átalakítása. Az iskola tetőtér-beépítés révén öt tanteremmel bővült, az óvoda korszerű nyílászárókat, négy utca új burkolatot kapott. Megújult az iskola, az óvoda, a faluház, az önkormányzat épületének külső arculata és a sportpálya teljes egészében, két új játszótérrel, szabadidőparkkal gazdagodott a falu.
Elkészült a rendezési terv és sikerült a polgármesteri hivatalt korszerű informatikával ellátni, a kábeltelevíziós rendszert fejleszteni, így teljes lett a település információs rendszere. A parkosítás, az üdvözlőtáblák csinosították a települést, a közterületekre padok, asztalok kerültek. Mindezek megvalósítását 16 eredményes pályázat segítette. Összességében 80 millió forintos támogatás és ugyanennyi önrész révén négy év alatt 180 millió forint értékű fejlesztés valósult meg Öttevényen.

Idősotthont is terveznek

Tavaly buszmegálló készült a kastélyszálló elé, három utca kapott új burkolatot, mintegy háromszáz méteres járdaszakasz épült lakossági segítséggel és az önkormányzati intézmények világítását korszerűbbre cserélték. Faluszépítésre 500 ezer, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeknek kiírt pályázaton 16,8 millió forintot nyert az éves szinten 200 millió forinttal gazdálkodó falu.

Tevékeny közösség

Az intézmények fenntartása, a közalkalmazotti bérek kigazdálkodása nagy gondot jelent a településnek, amelynek lakossága mégis mozgalmas társadalmi életet él és nem tesz le a fejlesztésekről. Az Öttevény Községért Közalapítvány a kulturális események szervezője, a képviselő-testület pedig idősotthon építését, a szelektív hulladékgyűjtés kialakítását, az Öttevény és Kunsziget közti kerékpárút megvalósítását tervezi. Ez utóbbi nemcsak a munkába járóknak fontos, az idegenforgalom fejlődésének is alapja lehetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri lány lett a Playboy-nyuszi

Több száz jelentkező közül győri lány diadalmaskodott az idei Playmate-választáson. Pantinchin… Tovább olvasom