Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Ötször több üveg, mint öt éve

Győrben öt év alatt majdnem megötszöröződött a szelektív gyűjtőkből begyűjtött üveg mennyisége.
A győri szelektív hulladékgyűjtés bevezetésekor, 2001-ben – az újrahasznosítás folyamatát figyelembe véve – még külön-külön konténerben gyűjtötték a színes és a fehér, azaz színtelen üveget, két évvel később azonban a tapasztalatok alapján megváltoztatták a begyűjtés módját. A fő ok az volt, hogy az üveggyártók olyan szigorú tisztasági előírásokat vezettek be a színtelen üveg átvételekor, hogy egyre nehezebb volt tartani a minőséget. Szabó Sándor, a szelektív gyűjtést végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft. főmérnöke szerint elég volt egy-két, a szelektív gyűjtőbe bekerült színes palack, hogy színtelen üveggé, feldolgozhatatlanná tegye az egész tartály tartalmát, s mivel a bedobott üvegek általában összetörtek, utólag sem lehetett szétválogatni a hulladékot.

Ráadásul a kétfajta üveg átvételi ára között csak egy forint volt a különbség, így egy idő után nem érte meg külön gyűjteni őket.
A megyeszékhelyen az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt a szelektív konténerekbe dobott üvegek mennyisége: míg 2001-ben 67, tavaly 308 tonnát sikerült újrahasznosítani egy miskolci üzemben.

Sajnos a gyűjtőedényekben még mindig sok a nem oda való hulladék. Ilyen például az ablaküveg, amely – síküveg lévén – nem hasznosítható újra a megszokott eljárással; a villanykörte, a hőálló üvegedény, a neoncső és az orvosságosüveg. (A neoncső a benne található mérgező gázok, utóbbi az orvosságmaradványok miatt veszélyes hulladéknak minősül.) Szintén szennyező anyagnak minősül a porcelán és a kerámia. A röviditalos, boros-, bébiételes és befőttesüvegek viszont szinte teljesen újrahasznosíthatók. Ezeket a kupakjuk nélkül kell a konténerekbe dobni.
A kidobott palackokat és üvegeket egy előválogatás után összezúzzák, majd egy mágneses eljárással kiválogatják közülük a fémszennyeződést, például az italosüvegeken hagyott kupakokat és fémgyűrűket. Ezután magas hőfokon, olvasztással válnak alkalmassá a feldolgozásra. Többségükből ismét palackok készülnek, de zúzott törmelékként megjelennek az útépítéseken is, aszfaltadalékként.

Az üvegnél különösen nagy a szelektív gyűjtés jelentősége, hiszen a homokból igen energiaigényes eljárással készülő anyag a természetben gyakorlatilag nem bomlik le. Sajnos a nem visszaváltható üvegek jelentős hányada – évente körülbelül 150 ezer tonna – újrafelhasználás helyett szemétre kerül. Győrben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával kialakított 130 gyűjtőhelyen és hat nagy hulladékponton szabadulhatunk meg a felesleges üveghulladéktól. Az újrafeldolgozható csomagolóanyagok terjedését eredményezheti az a minisztériumi elképzelés is, amely a környezetbarát termékek versenyképesebbé tételéhez az ezeket terhelő általános forgalmi adó csökkentésével járulna hozzá.

Ezekben a hetekben újra látható a televíziókban a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő reklámkampány, amellyel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a gyűjtőszigetek igénybevételére buzdítja a tévénézőket, illetve felhívja a figyelmet az elektronikai termékek visszagyűjtési lehetőségeire. Az elsődleges cél a szelektív hulladékgyűjtés társadalmi elfogadottságának erősítése és a mozgósítás, másodsorban pedig a tárca által tett eddigi erőfeszítések és lépések bemutatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés: milliós bírságok

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak. Tovább olvasom