Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Ötszázan tanulhatnak meg életet menteni - videók

"Gyerekmentő tudás - szülői elsősegély" akciónk keretében mintegy ötszáz szülő, pedagógus tanulhatja meg a gyermek-újraélesztést. A képzéseket az elméleti tudás ismertetése után videófelvétellel és gyakorlóbábukkal is segítjük.
Minden szülő, nagyszülő, pedagógus megtanulhatná a csecsemő- és a gyermek-újraélesztést. Ezek a mozdulatok egyszerűek és ha egy gyermek keringése, légzése leáll, annál nagyobb bajt úgysem lehet okozni. Ilyenkor még a mentőhívásnál is fontosabb a lélegeztetés, a mellkasnyomás megkezdése.

Gyakorolni kell

Az első pillanatok, percek nagyon fontosak. Ilyenkor minden jobb a tétlenségnél. Nem szabad leblokkolni az ijedségtől. Ezt úgy lehet megelőzni, ha valaki nemcsak ismeri az életmentő mozdulatokat, de legalább egyszer gyakorolta bábun is.
Dr. Horváth Eszternek, a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány elnökének Garamvölgyi Imre, a Kisalföld főszerkesztője adta át jelképesen a támogatást, amely olvasóink adományainak köszönhetően, a Jóakarat hídján érkezett a Lapcom Média Alapítványhoz. Fotó: H. Baranyai Edina

– Ez annyira fontos ügy, hogy úgy éreztük, többet kell tennünk annál, amit egy újság az oldalain könnyen megtehet, azaz a legfontosabb tudnivalók ismertetésénél – mondta Garamvölgyi Imre, a Kisalföld főszerkesztője. – Arra biztattuk régiónk közösségeit, szervezzenek olyan alkalmakat, amelyeken az orvosok segítségével minél többen megtanulhatják a gyermek-újraélesztést. Már tizenkét helyről jelentkeztek önkéntesek, akik vállalták a szervezést, így idén ősszel mintegy ötszázan sajátíthatják el az életmentő mozdulatokat. Az oktatásokat azzal is segítjük, hogy a csecsemő- és a gyermek-újraélesztést videóra vettük és támogatjuk újabb gyakorlóbábuk megvásárlását, amelyek használatakor monitoron követhető, megfelelőek-e a mozdulatok – tette hozzá Garamvölgyi Imre.

Olvasóink segítségével

A csecsemő- és a gyermek-újraélesztés fogásairól készült felvételek

 

Olvasóink adományainak köszönhetően, a Jóakarat hídján pedig már átutalt alapítványunk, a Lapcom Média Alapítvány ötszázezer forintot a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítványnak. Ebből újabb bábukat vásárolhat a szervezet az újraélesztés gyakorlásához, a régiek ugyanis egy idő után elhasználódnak.

Emellett olyan bábukat is beszerezhetnek, amelyeken gyakorolható a Heimlich-fogás és annak technikája, hogyan kell eltávolítani a légútba került idegen testet.

Fontossá vált

Dr. Horváth Eszter gyermekorvos, alapítványi elnök és kollégái tizenöt éve járják a munkahelyeket, intézményeket, hogy minél több emberrel megismertessék a gyermek-újraélesztést. Tapasztalataik szerint eddig inkább egy-egy sajnálatos tragédia után érdeklődtek többen, július óta tartó cikksorozatunknak köszönhetően azonban ez az érdeklődés folyamatossá vált, mind többen érzik át az elsősegélynyújtás fontosságát.

A szakemberek a következő hónapokban igyekeznek azokon a helyeken képzéseket tartani, ahová cikkeink nyomán hívták őket: iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, művelődési házakban, kisebb települések polgármesteri hivatalaiban.

Már fel is vették több szervezővel a kapcsolatot, folyamatosak az időpont-egyeztetések.
„Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély"

A csecsemő- és gyermek-újraélesztést sorozatunk 1. részében ismertettük, a 2. részben pedig a félrenyelés esetén alkalmazandó mozdulatokat mutattuk meg. A 3.-ban arról írtunk, hogy az elsősegélynyújtásból sok mindent megtanulhatnak a gyerekek is, a 4.-ben pedig azzal foglalkoztunk, hogyan előzhetik meg a baleseteket a szülők (Kisalföld – július 16–19.). Az 5. és 6. rész augusztus 4-én és 15-én jelent meg, ezekben a szülők elsősegéllyel kapcsolatos kérdéseire válaszolt az orvos. Cikkeink és az életmentő mozdulatokat bemutató fotósorozat internetes oldalunkon (www.kisalfold.hu) megtalálható és letölthető. Keressék a „Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély" logót! A kampánnyal kapcsolatosan a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail-címre írhatnak, illetve hívhatják a 96/504-452-es számot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli szünet vagy munkanap? Decemberben két szombati tanítási nap lesz - az igazgatók dönthetnek a ledolgozásról

Téli szünet vagy munkanap? Decemberben két szombati tanítási nap lesz - az igazgatók dönthetnek a ledolgozásról
Miért kell a tanulóknak ledolgozniuk a december 31-ét, ha az hivatalosan a téli szünet idejére esik? - kérdezte olvasónk. Tovább olvasom