Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Ötszáz látogató az első két napon

Győr - Három és fél milliárd forintra becsülik annak a több mint harminc Munkácsy-képnek az értékét, amelyből – és egyéb relikviákból – szombaton nyílt kiállítás a Vastuskós házban. Az első két napon ötszázan váltottak belépőt.
A győri Sipos Lászlóné és nyolcéves unokája, a Németországban élő Matthias Stefan Stoferok volt a szombaton 10 órakor megnyílt Munkácsy-kiállítás első két látogatója. Nem tudtak róla, de gyorsaságukkal kétszeresen is jól jártak: nagyon hamar megnézhették a fantasztikus tárlatot, ráadásul ajándékot is kaptak.

„Nagyon örülök, hogy láthatom a tárlatot. Tavaly Budapestre, a Galériába nem tudtam elmenni, mert dolgoztam. Azért jöttünk most, mert az unokám van itt, mire legközelebb Magyarországra jön, már bezár a kiállítás" – mondta Sipos Lászlóné a Kisalföldnek. Kérdésünkre azt is elmondta, rendszeresen jár kiállításra, de nemcsak Győrbe, hanem a fővárosba is.

Az első látogató, aki igénybe vette az egyébként háromezer forintba kerülő tárlatvezetést, a győri Zsigmond Attila és Fekete Krisztina volt. „Szeretjük a képeket, de annyira nem értünk hozzá, így segítséget kértünk. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kiállítást" – indokolta a döntést. A festményekről és a XIX. századi művészről szakértőként Orbán Szilvia beszélt nekik.

A győri Hajnik Lajos szintén az első látogatók közt volt. „Népművelő-könyvtár szakos vagyok, evidens, hogy itt a helyem" – mondta. Az ugyancsak győri Lendvai János kisfiát, a négyéves Csongort is elhozta. „Mindenképp megnéztem volna a kiállítást, és gondoltam, miért ne mindjárt az első napon. A fiamat általában elvisszük a kulturális rendezvényekre, így természetes volt, hogy ide is elhozom."

A döntő részben az USA-ban élő magyar származású v. Pákh Imre magángyűjteményéből és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származó reprezentatív válogatás több mint harminc festményt és mintegy félszáz, a művészhez kapcsolódó relikviát tartalmaz. Megtekinthető például az Ásító inas, A kis cukortolvaj, a Konyhában című alkotás, vagy a világon először most kiállított Férfiportré. A tárgyak között látható Munkácsynak a párizsi világkiállításra szóló fényképes belépője, egy pozsonyi szálló menükártyája, a millenniumi ünnepségek egyikén és a ravatalán róla készült fotó is.

Árak, nyitva tartás

A Kisalföld-hűségkártya tulajdonosai 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a teljes árú felnőttjegyet, vagyis 1600 helyett 1440 forintért. A diákjegy (6–18 év) 800 forint, mint ahogy a nyugdíjas is (62 évtől). A családi jegyet 3000 forintért árulják. A csoportok kedvezmény kapnak. A tárlat július 5-ig látogatható naponta 10-től 18 óráig; hétfőnként csoportoknak, kizárólag előzetes bejelentkezés alapján. Információ: 06-96/524-888, 06-20/479-2728 (hétfőtől péntekig, 10-től 18 óráig).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-györgyis disputa a környezet védelméről

Győr - „A környezetről való gondoskodás ott végződik, ahol a fogyasztás kezdődik?" –… Tovább olvasom