Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ötszáz betoncölöp tartja a gönyűi erőművet

Gönyű - Az építési engedélyek januári kiadása óta ütemesen épül Gönyű határában az E.ON 433 megawatt teljesítményű erőműve. A gázturbinában – amelynek 1400 tonnás betonalapja már készen van – az első gázgyújtás előreláthatóan 2010 végén megtörténik.

A Gönyűn épülő, 433 megawatt teljesítményű, kombinált ciklusú erőmű alapkövét március 26-án tették le ünnepélyes keretek között. Addigra már folytak az alapozási munkák, amelyeket a többéves engedélyezési folyamat végén, az építési engedély kiadását követően januárban kezdett meg a kivitelező Siemens.

Az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója, Katona Zoltán kedden a helyszínen mutatta meg lapunknak, hol tartanak az építkezésben.

Elmondta, hogy az erőmű helyét egymillió köbméter földdel töltötték fel, amelynek mintegy a felét a Duna-mellékágak rehabilitációjakor nyerték ki.

A többit közúton és vízi úton szállították a helyszínre, többek között szlovák oldalról.

– A mellékágak rehabilitációja során kinyert, mintegy félmillió köbméter nem hasznosítható anyagot tájrendezési célokra használjuk fel. A terület rendezése után fákat telepítünk. Ennek a pályáztatása tart – jegyezte meg Katona Zoltán.

Az alapozás előtt 500 cölöpalapot kellett készítenie a kivitelezőnek. Közöttük a főbb berendezések – gáz-, illetve gőzturbina, hőhasznosító kazán és a kémény – alatt 90 centiméter átmérőjű és 20 méter mélyre nyúló, vasbeton cölöpökre épül az alap. A kisebb épületek alapjai 40 centi átmérőjű és 7 méter mélységű cölöpökön lesznek.

A munkások a föld alatt és felett is dolgoznak. (Fotó: Krizsán Csaba)

– Az első lépéseket a berendezések alapozása követte, amelyekkel a napokban készült el a kivitelező. A turbina ezernégyszáz tonnás betonalapra kerül. Elkezdődött a központi irányítástechnikai épület, valamint a kétszintes karbantartó műhely építése is. Már folyik a vízkivételi mű építése is, s a következő lépcső az üzemépület vázszerkezetének létesítése. Egyre látványosabb, ahogyan az erőmű kinő a földből – mutatta az építkezést Katona Zoltán.

A következő fázis kevésbé lesz látványos, a gépek, berendezések beszállítása után a belső szerelési munkálatok következnek. Az ügyvezető igazgató szerint a gázturbina első gázgyújtása 2010 végére megtörténhet.

A villamos hálózatra csatlakozás tervezési, illetve engedélyeztetési fázisban van. Egyiket sem az E.ON végzi, mert a 400 kilovoltos hálózat, amelyre az erőmű csatlakozik majd, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) tulajdonában van.

– A beruházást mi finanszírozzuk, de a Mavir építi meg a győri alállomáshoz csatlakozó négyszáz kilovoltos távvezetéket, ami az ő tulajdonukba kerül – jegyezte meg Katona Zoltán.

A beruházót sok támadás érte a környezetvédők részéről, de a kezdeti kételkedés megszűnt, s a zöldszervezetek is részt vesznek az erőmű kerekasztal-megbeszélésein, s egyenes válaszokat kapnak kérdéseikre.

Egyben 2014-ig szóló közös projektekben vesznek részt, amelyek közül az egyik a Dunához kapcsolódó, Natura 2000-es területeken elvégzendő kompenzációt tartalmazza.

A beruházó korábbi ígérete szerint a létesítmény világszínvonalú technológiája révén több mint 600 ezer háztartás energiaellátását biztosítja majd megbízható és környezetbarát módon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencmilliárdot osztottak a tendereken

Győr - A győri önkormányzat közbeszerzéseinek alig negyede került győri központú cégekhez 2007 óta.… Tovább olvasom