Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Ötmilliós mentőöv a babamentőknek

A legutóbbi közgyűlés egyhangúlag szavazta meg a támogatást a négy éve működő Egészséges Újszülöttekért alapítványnak.
A legutóbbi közgyűlés egyhangúlag szavazta meg a támogatást a négy éve működő alapítványnak, amely a megye egész területéről szállítja a koraszülött vagy beteg újszülötteket a speciális ellátást nyújtó megyei kórházba.

Az alapítvány működése – pénz hiányában – minden évben kétséges, különösen most, hogy januártól megszűnik az a közalapítvány, amelyen keresztül eddig az állami támogatás érkezett hozzájuk.
Ez az összeg, évi 15 millió forint, éppen csak a működésre elég: fedezi a 24 órás szakorvosi és szakápolói jelenlétet, de például saját mentőautóra vagy szállítóinkubátorra már nem telik. Ezért az alapítványnál dolgozók különösen örülnek a város adományának, annak eldöntésével azonban, hogy mire költik – működési költségekre vagy fejlesztésre –, dr. Alexy Miklós, a győri Petz-kórház koraszülöttosztályának vezető főorvosa szerint meg kell várni az esztendő végét.

– Mivel az állami pénzt folyósító Magyar Koraszülöttmentő Közalapítvány megszűnik, annak feladat- és jogköreit az Országos Mentőszolgálat veszi át, velük azonban még nem kötöttünk szerződést – mondta a főorvos, aki nemcsak a jövőbeli anyagi támogatás miatt aggódik, de többek között azt sem tudja, hogy a leselejtezés előtt álló mentőautó helyett, amellyel a babák szállítását végzik, kapnak-e másikat a mentéshez.
Dr. Alexy Miklós reméli, hogy a várostól kapott pénzt, amely önmagában egyébként alig több mint háromhavi fenntartásra elég, nem kell működésre költeni, hanem fejleszthetik belőle a szolgálatot.
Sajnos lenne mit; a legnagyobb álom egy saját szállítóinkubátor, ez azonban 15 millió forintba kerül, de szükség lenne intenzív inkubátor(ok)ra is, melyeknek 5 millió forint darabja. Az elérhetőbb – 2 millió forintos – kategóriába tartoznak azok a monitorok, amelyek egyszerre figyelik a babák légzését, szívműködését, vérnyomását, de szükség lenne tíz infúziós pumpára is, ezek ára 200 ezernél kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látszatdolgok helyett hatékony segítség

Tizenhat év után Horváth Attilát választották meg a győri roma kisebbségi önkormányzat elnökévé. Tovább olvasom