Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Ötmillió forintos kár: szétrepedt családi házak a belvíz miatt Győrszentivánon

Amennyiben a győrszentiváni főcsatornát időben sikerült volna kitisztítani, elképzelhető, hogy két családnak nem keletkezik több millió forintos kára a belvíz miatt.


A tavaly május végi nagy esőzések óta kisebb megszakításokkal folyamatosan küzdenek a belvízzel Győrszentivánon. A településen jelenleg több helyütt is áll a pincékben a víz.

Ebben az írásunkban két olyan győrszentiváni családnak a küzdelmét ismerhetik meg, akiknek a családi házuk kis híján tönkre ment az elmúlt fél év során.

"Először arra lettünk figyelmesek, hogy a kertünkben egyre nagyobb víztenger áll"

"Hat éve vásároltuk meg a feleségemmel ezt az 1986-ban épült házat a Váci Mihály utcában, melynek semmi különösebb problémája nem volt egészen a tavasz végi, nyár eleji hatalmas viharokig.

Arra lettünk figyelmesek, hogy a kertünkben egyre jelentősebb víztenger áll, majd körülbelül egy hét leforgása alatt a víz teljesen megbontotta a házunkat.

Először kisebb repedések jelentek meg, majd egyre nagyobbak.

Hozzéteszem: az utcában nem csak nekünk volt kárunk a tavaly májusi esőzések miatt. Sajnos, jó néhány ház pincéjéből kellett szivattyúzni" – kezdte a fiatal családapa.

"A földszinten szinte mindent újraépíttettünk"

A két kisgyermeket nevelő családnak májusban el kellett hagyniuk otthonukat, s csak közvetlenül karácsony előtt költözhettek vissza decemberben.

"A házunkban az összes válaszfalat el kellett bontani, a padlót fel kellett szedni, hogy az alámosott alapokat meg tudjuk erősíteni.

Nem volt más választásunk: a földszinten szinte mindent újraépíttettünk.


Szétrepedt családi ház Győrszentivánon

Sajnos, a bútorok közül nem tudtuk megmenteni az összes darabot, például a kanapénk penészes lett, s ki kellett dobnunk" – idézte fel az utóbbi hónapok megpróbáltatásait a házaspár.

Több mint 5 millió forintos kárt szenvedett a két család

A fiatal pár szomszédja hasonló cipőben járt 2010 második felében.

"Összesen három falat volt szükséges elbontatnunk, a fürdőszobát pedig teljesen fel kellett újíttatnunk" - mondta az ötvenes éveiben járó asszony.


Ponty Attiláné és családja házának földszintjét is újra kellett szinte építeni.
Ponty Attiláné és családja házának földszintjét is újra kellett szinte építeni.


A két győrszentiváni családnak összesen több mint 5 millió forintot kellett rákölteniük az otthonuk rendbetételére; az egyik ház felújítása csak hitelből valósulhatott meg.

A két család véleménye szerint az, hogy bajba jutottak, "nagyrészt köszönhető az ingatlanjaik közelében húzódó szentiváni főcsatorna nem megfelelő tisztításának, elhanyagolásának is".

"Csak remélni tudom, hogy más nem kerül ilyen helyzetbe"

"Nem szeretnék senkit sem hibáztatni a kálváriánkért, de úgy érezzük, hogy a figyelmet fel kell hívnunk: a nemtörődömség, a tisztességesen el nem végzett munka ilyen súlyos gondokat okozhat.

Csak remélni tudom, hogy más nem kerül ilyen helyzetbe. Főleg úgy nem, ha a belvíz elvezetésére van esély" – közölte a fiatalember.

Az mindenesetre tény, hogy a május végi belvízi helyzet után a főcsatorna megtisztításáról és túlburjánzó növényzet eltávolításáról Győr jegyzője, dr. Lipovits Szilárd júliusban intézkedett, s erről hivatalos levélben értesítette a helyieket.


Videó: Cseh Róbert.


"Azóta szerencsére nem veszélyeztette a házainkat a belvíz, mely úgy vélem, nem írható a véletlen számlájára" – hallottuk végszóra két interjúalanyunktól.

A megtisztított győrszentiváni főcsatorna - fotók: Cseh Róbert.


A több utcát is érintő győrszentiváni belvízi helyzetről szerettük volna megkérdezni a településrész önkormányzati képviselőjét, Dr. Sík Sándort is, de a képviselő szabadság miatt jelenleg nem elérhető.

A győrszentiváni képviselő álláspontjának jövő héten természetesen helyt adunk.


Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Peti85 2011. január 14. 11:24
  „29. Mankapunka 2011.01.13. 23:46
  "Itt olcsóbban megélek,mint egy családi házban."

  Igazad van, valahogy én is így gondolom...persze megvannak az előnyei a családi háznak...de mekkora pénz az amíg azt felépíti az ember...utána a környezetét rendben tartani stb stb...
  Előre láthatólag nekem ilyenre se időm se energiám nem lesz a munkám mellett...szóval egy panel vagy egy téglaépítésű pár szintes társasház amiben gondolkodok.

  32. kleopatra 2011.01.14. 10:59
  "nem is lehet összehasonlitani a panelt egy családi házzal, kár erről bárkinek is vitázni."

  Teljesen igaz...totál más a kettő, van aki ezt szereti van aki azt...nem vagyunk egyformák...”
 • 32. kleopatra 2011. január 14. 10:59
  „nem is lehet összehasonlitani a panelt egy családi házzal, kár erről bárkinek is vitázni.”
 • 31. Peti85 2011. január 14. 10:42
  „"30. Patriot 2011.01.14. 09:55
  Mankapunka, arról a belvízről is mesélhetnél ami a csillárból csöpög a fejedre! :)
  Panelba nem tudsz olyan magasan lakni, hogy vízkárt ne szenvedjél.."

  Na ja elázni a felső szomszéd miatt simán el lehet vagy ha a tető van már csak felette akkor annak a rossz szigetelése miatt... vagy ha a szigetelése nem jó a háznak az illesztéseknél és az eső veri a homlokzatot...simán beázik...ez igaz...”
 • 30. Patriot 2011. január 14. 09:55
  „Mankapunka, arról a belvízről is mesélhetnél ami a csillárból csöpög a fejedre! :)
  Panelba nem tudsz olyan magasan lakni, hogy vízkárt ne szenvedjél..”
 • 29. Mankapunka 2011. január 13. 23:46
  „Voyager

  Lehet így látod,de ez max. 3 nap van így a 365-ből,ti meg már hónapok óta szagolhatjátok a poshadt víz szagát kint.

  katze

  Hidd el,jártam a Kertvároson kívül is,és arra sem volt rózsásabb a helyzet. Én meg sosem költöznék ki vidékre. Nekem jó itt,ahogy van, Nálunk nincs ilyen gond a lakókkal. ha meg valami gondom lenne,azt megbeszélném velük. Itt olcsóbban megélek,mint egy családi házban.”
 • 28. Voyager 2011. január 13. 21:53
  „Csatornázott lakótelep na ja, áltam már 10centis vízben lakótelepi pincében a ház mögötti csatornából meg bugyogott vissza a víz. Marcal 2őn nyaranta csatornaszag. Csak azt nem tudom, hogy sikerült ismét megválasztani Sík Sanyinkat újra. Ő is csak állóvíz, többet is tehetne Szentivánért.”
 • 27. Peti85 2011. január 13. 21:30
  „26. marianna1211 2011.01.13. 21:16
  "Nálunk a Páskom utcában van többféle talaj van, homokos, agyagos, fekete, tökmindegy. A víznek az a tulajdonsága, hogy egy szintben szeret lenni. Tehát ahol nincs víz, az azért lehet, mert magasabban fekszik."

  Hogy lenne a víznek mindegy az h milyen talaj... a vízáteresztőképesség, rétegek stb.stb ...

  "A fizika sosem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, ezért nem tudom elképzelni, milyen lehet az a szuper szigetelés. Ugyanis, ha a víz olyan magasan van, hogy lebökök egy ásónyomnyit és ott cuppog, akkor hogy a fenébe ne tudna a pincébe akár a falon is átszivárogni."

  Szigetelés lényege: nem megy át a víz rajta, azaz szigetel...ezen mi olyan bonyolult?ehhez nem kell fizika

  "Tehát ahol nincs víz, az azért lehet, mert magasabban fekszik. "

  Igen biztos x méteres dombon áll a házuk, a szomszédé meg x méter szakadékban nem?

  jó hát nekem aztán mindegy...lehet hülyeséget tanítottak 4 évig akkor...itt be is fejeztem...”
 • 26. marianna1211 2011. január 13. 21:16
  „Nálunk a Páskom utcában van többféle talaj van, homokos, agyagos, fekete, tökmindegy. A víznek az a tulajdonsága, hogy egy szintben szeret lenni. Tehát ahol nincs víz, az azért lehet, mert magasabban fekszik. Nálunk van árok, van is benne egy kevés víz, de sajna a pincénk alacsonyabban van. A fizika sosem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, ezért nem tudom elképzelni, milyen lehet az a szuper szigetelés. Ugyanis, ha a víz olyan magasan van, hogy lebökök egy ásónyomnyit és ott cuppog, akkor hogy a fenébe ne tudna a pincébe akár a falon is átszivárogni. Ugyan nálunk ez már késő bánat, eb gondolat, de valaki elmagyarázhatná, milyen is az a vízhatlan szigetelés.”
 • 25. vanessa 2011. január 13. 20:58
  „jó estét!Mankapunka, Én falusi voltam ott születtem csak felnöttfejjel kerültem lakotelepre de ma is kijárok a falumba, szigetközbe,igy tudom milyen volt régen ,”
 • 24. Patriot 2011. január 13. 20:14
  „Nagyon sok győri családi ház is ezzel kínlódik, áll a pincékbe a víz.”
 • 23. Peti85 2011. január 13. 19:24
  „22. neti66 2011.01.13. 19:12<<<<< ezért irtam hogy a legnagyobb baj az az árkok hiánya vagy nem megfelelő fenntartása... ezt mindenki tudja csak az illetékesek nem...úgylátszik
  Én nem tudom milyen ott a helyzet, nem ott lakom, de nem más kárán akartam nevetni, félre ne értsen senki.”
 • 22. neti66 2011. január 13. 19:12
  „Mindegy Peti85,milyen a talaj,elég normálatlan a helyzet minden utcában. A legtöbb utcában,például a miénkben sincs vizelvezető árok,ami nagyon kellene,áll a viz az utcán! A vizaknánk tavaly tavasztól hol tele,hol félig van vizzel!Nincs pincék,de félek Én is a talajviz által okozott kártól!!!!!Homokos a talaj!
  Ahhoz képest,hogy az ipari park majdnem mind Győrszentiván régebbi volt területein vannak,sajnos GYŐR polgármestere nagyot tojik a falura!!!!!!!-Csak megkell nézni Mosonszolnokot egy kisfalu,2 multival,győnyőrű,és megvan a faluban minden!
  Itt egy nagy NULLA!!!!
  Ja,és végig kell menni bármelyik utcán kocsival,bicajjal,a flasztert felnyomta mindenhol a viz!!!
  Nem tudom illetékesek mikor veszik észre,hogy vizelvezetők kellenének!Normális utak!Valamit tenni is kellene ,nem csak a sportnak szentelni az időd a Tisztelt Polgár Mester Úrnak,mert szerintem az emberek azért választották,hogy tegyen a városért,egy seggel csak egy lovat üljön!Felháboritó!”
 • 21. Peti85 2011. január 13. 18:42
  „20. kleopatra 2011.01.13. 18:21<<< mondjuk nem tudom mért oly hihetetlen... na de mindegy is...akkor egy kicsit kiegészítem még :
  Mondjuk nem mindegy hogy egy épület alatt milyen talaj van...hiába látszik azonosnak a két épület alatt, ha az egyiknél a talaj alatt van vízzáró réteg (valamilyen agyag réteg pl) a másiknál meg valami nagy áteresztő képességű talaj van a lejjebbi rétegekben. Plusz senki nem tudja azt hogy a talaj alatti vízmozgások hogy vannak...mivel családi ház alapozáshoz drága mulatság volna geotechnikai szakvéleményt készíttetni...”
 • 20. kleopatra 2011. január 13. 18:21
  „hát Peti 85 mi Szentivániak nem is hisszük el.”
 • 19. Peti85 2011. január 13. 17:59
  „17. marianna1211 2011.01.13. 17:52 <<<< de azért azt remélem mindenki belátja, hogy a vízelvezető árkok hiánya illetve nem megfelelő tisztítása miatt szívnak a lakók...”
 • 18. Peti85 2011. január 13. 17:57
  „17. marianna1211 2011.01.13. 17:52<<<< egy szóval nem is mondtam hogy a garázsajtón befolyó víz ellen véd a szigetelés.
  "Aztán meg hallottam olyat, hogy a ház alá volt szigetelve, és megemelte a talajvíz" <<< lehet víznyomás ellen kellett volna szigetelni, nem pedig talajvízre...nagyon nem mindegy.
  Nem kötelező elhinni, semmit, mindenki azt hisz el amit akar, és az a ház sem mai darab...”
 • 17. marianna1211 2011. január 13. 17:52
  „Peti85!
  Szigetelés? Gyere el, szívesen látlak és megmutatom, mit érne a szigetelés nálunk. Mutass nekem olyan garázsajtót, amin nem folyik be a víz. Mert nálunk a garázs előtt is áll a víz, pedig nem mély a pincénk. Aztán meg hallottam olyat, hogy a ház alá volt szigetelve, és megemelte a talajvíz. Eléggé hihetetlen, hogy körben mindenhol áll a víz, a rokonodnál meg nem. Szerintem idő kérdése a dolog. A víz mindenhol megtalálja az utat magának.
  Ezek a házak 25-30 évvel ezelőtt épültek, az akkori követelményeknek megfelelően. Általában kétszintesek, illetve padlástérbeépítésűek. A fali kazánok kisebb teljesítményűek, kevesebb légköbméterre tervezték az akkoriban kaphatókat. Ezért vannak a legtöbb helyen állókazánok, éspedig a pincében, vagy garázsban a ház alatt. Lakásba csak turbós kazán helyezhető, amihez speciálisan bélelt kémény kell. Nem is nagyon ajánlják ezeket, pontosan a sok halálos baleset miatt.
  Már mi sem szivattyúzunk, mert feljebb emeltettük a kazánunkat fél méterrel. Csak az a baj, hogy tovább már tehetetlenek vagyunk, csak reménykedhetünk, hogy szárazabb évek jönnek.”
 • 16. Peti85 2011. január 13. 17:11
  „Amúgy meg azon vitázni hogy mi jobb, a családi vagy a társas ház...nincs értelme,mindenki maga dönti el...”
 • 15. csompi1 2011. január 13. 17:08
  „SchmeidlPéter 2011.01.13. 13:19
  Köszi, már azt hittem, hogy csak úgy kieresztik a gólyarétre...

  Mankapunka 2011.01.13. 10:03
  Köszi az "értékes" infót, de nekem nincs pincém, ha egyszer lesz,nem fogok szivattyúzni,ezt megígérem neked:-)”
 • 14. kleopatra 2011. január 13. 17:04
  „12-es igazad van!! Manka azt felejti el, hogy ezek a pincék,amikbe most áll viz, normális körülmények között neam tévesztendő össze a panel pincékkel, mert ezek a pincék kb. 30-50m2-es mig a panel pincék kb.3m2. a mi pincék is rendben van, takaritott a gyerekek buliszobának használják!!!!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszállás Péren: 2010 sikerév volt a Győr közeli reptéren

Az üzleti utasok száma mellett a teherszállítási forgalmat is jelentősen növelte a péri reptér. Vadász László igazgatót a repülőtér jövőjéről kérdezte a kisalfold.hu. Tovább olvasom