Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

Ötmilliárdból fejlesztik a győri Audi Hungaria Iskolát - videó

Az új épület alapkövét kedden tették le, a bővítési és fejlesztési projekt jövő júniusig tart.

 

  • • 2017-ig 9600 négyzetméterre nő az iskola területe
    • Folyamatosan nő az igény az interkulturális tanterv iránt
    • Thomas Sigi, az AUDI AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja: „A képzés szaktudásunk alapja és a jövő innovációinak motorja.“

Alapkőletétel az Audi Hungaria Iskolában: 2017-ig egy modern iskolaközpont épül fel Győrben, amelyben 25 osztály 650 diákja fog tanulni. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Közalapítvány által támogatott projekt kitűnő példája a német külföldi oktatásügy és a gazdaság együttműködésének.

Az iskola bővítése legnagyobb részben az Audi Hungaria Motor Kft. pénzügyi segítségével valósul meg. Az építkezést a magyar állam is támogatja. Győr város önkormányzata az iskolához kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal segíti a projekt megvalósulását. Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, Prof. h.c. Thomas Sigi, az AUDI AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója.

Videó: Cseh Róbert


1993-ban az Audi egy második otthonra talált Magyarországon. Az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyártója, és a konszern egyik legmodernebb járműgyártását működteti. Egy értékes tudásközpont, amely hihetetlen ütemben fejlődött – és fejlődik", mondta Prof. h.c. Thomas Sigi, az AUDI AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja. „A képzés szaktudásunk alapja és a jövő innovációinak motorja. Az Audi Hungaria Iskolával a kezdetektől támogatjuk a fiatalok képzését.

2017-ig az iskola jelenlegi területén egy modern iskolakomplexum épül fel. A régi épületek egy részét lebontják, a főépületet felújítják és kibővítik. Emellett egy többfunkciós csarnokot is felépítenek, valamint egy új menzát hozzá kapcsolódó iskolakonyhával. A bővítés eredményeként 45 osztályterem fogja várni a diákokat, az épületek összterülete eléri majd a 9600 négyzetmétert.

„Az Audi Hungaria Iskola az ország egyik legmodernebb és legnagyobb jövő előtt álló iskolája", hangsúlyozta Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. Az iskola kimagasló többnyelvű oktatásával növeli Nyugat-Magyarország, mint gyártási telephely vonzerejét. A  magas színvonalú oktatásból az egész régió profitálhat.“

Alapkőletétel az Audi Hungaria Iskolában

Az Audi Hungaria Iskola 2013 óta elismert külföldi német iskolaként része a 142 külföldi német iskolából álló hálózatnak. Magyar-német nyelvű iskolaként olyan képzési koncepciót valósít meg, amely mind a magyar, mind a német gyermekek számára lehetővé teszi a magyar és német bizonyítvány megszerzését. Ezen felül az iskola elősegíti, hogy azok a német gyerekek, akik rendszerint csak néhány évet töltenek Magyarországon, zökkenőmentesen tudják folytatni tanulmányaikat a német iskolarendszerben. A német diákok számára a tizedik évfolyamban 2016-tól indulnak a középiskolai záróvizsgák, míg az első német-magyar érettségi vizsgára 2018-ban kerül sor. Ettől a tanévtől két első osztály indul német és magyar gyerekekkel, akik közösen tanulnak az egységes német tanterv alapján. 

A napközis rendszerben működő Audi Hungaria Iskolában a partnerország nyelvével és kultúrájával való találkozás nagy hozzáadott értéket jelent. A közös szabadidős foglalkozásokon a gyerekek a tanórákon kívül is együtt töltik idejüket, így közelebbről is megismerhetik egymás kultúráját. Az Audi Hungaria Iskola bővítésével a vállalat célja többek között a győri telephely vonzerejének növelése, a munkatársi kötődés erősítése és a fiatal tehetségek korai támogatása.

Az Audi Hungaria Iskolát 2010-ben alapították három évfolyamban 58 gyermekkel, mely azóta folyamatosan bővült. Az iskola 12 évfolyamosra való bővítése – egészen az érettségiig – a 2017/18-as tanévben zárul le. Az elmúlt tanévben 348 diák, köztük 282 magyar és 66 német tanult az intézményben. A folyamatosan növekvő igények és diáklétszám indokolta a bővítést.

Előzmények:

Jövő júniusig tartó projekt keretében bővítik és fejlesztik a győri Audi Hungaria Iskolát; az erre fordított összeg közel negyedét uniós és kormányzati forrásból finanszírozzák - hangzott el az új épület keddi alapkő-letételi ünnepségén.

Galéria! Fotók: H.Baranyai Edina

Magyarország és az Audi együttműködése újabb dimenzióba lépett, oktatási beruházásával az Audi az ország megújitásának elmaradhatatlan részesévé vált - hangsúlyozta az eseményen Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta a kormányzat egyik legfőbb célja a közoktatás megújítása volt.


A projekt finanszírozási részét képezi "A német nyelvű és német nemzetiségi nevelés-oktatás infrastrukturális kapacitásának bővítése Győrben NYDOP-5.3.1/C-13-2013-0001"

Projektcím és projektazonosító: "A nemet nyelvu es nemet nemzetisegi neveles- oktatas infrastrukturalis kapacitasanak bovitese Gyorben" - NYDOP-5.3.1/C-13-2013-0001

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos a parkolás a Révai úti posta előtt szerdától

Parkolási tilalmat vezetnek be szerda reggel 6 órától a Révai utcában, a Posta előtti szakaszon… Tovább olvasom