Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Ötmilliárdba is kerülhet Újváros rehabilitációja

Győr - Kalmár Ákos győri önkormányzati képviselő, az újvárosi részönkormányzat elnöke levélben egészítette ki a Kisalföld szerdai számában a városrész tervezett rehabilitációjáról szóló írást.
„A cikk a projektnek csupán arról a részéről szól, amelyre európai uniós támogatás vehető igénybe – kulturális rehabilitáció címén – maximum 900 millió forint értékben. (Az EU ugyanis pusztán épületfelújítást nem finanszíroz, ahhoz valamilyen meghatározott funkciót kell rendelni.) Maga az újvárosi rehabilitáció azonban ennél jóval nagyobb szabású lesz, a teljes költsége mai árakon számolva, becslések szerint négy-ötmilliárd forintot tesz ki. A pályázaton ideális esetben elnyerhető 900 millió forinton felül tehát az önkormányzat idén és a következő évek során összességében legalább három-négymilliárd forintot kell hogy biztosítson saját forrásból erre a célra. Nincs szó tehát arról, hogy a Kossuth utca 28. számú épületnél befejeződne a rehabilitáció, csupán arról, hogy EU-s támogatással erre a szakaszra számolhatunk.

A Kossuth utca külsőbb részeinek bevonása ezzel párhuzamosan fog indulni, illetve folyni, például ebben az évben a Kossuth utca 17., 45. és 58. számú épületek felújítása biztosan elkezdődik, sőt, esetleg további épületeké is, amennyiben az előkészítő munka időben lezajlik. További fontos része az újvárosi rehabilitációnak a Tűz utca, Zúgó utca és Dankó Pista tér környékének rendbetétele, amely ugyancsak párhuzamosan  folyik majd  a Kossuth utcai szakaszokkal és amelynek megkezdésére az idei költségvetés szintén tartalmaz majd forrást. A lényeg tehát az, hogy a rehabilitációs tervben szereplő ütemek nem jelentenek egyszersmind időbeli sorrendiséget, hanem az egyes ütemek nagyjából párhuzamosan indulhatnak és egyidejűleg folyhatnak is" – áll Kalmár Ákos levelében.

Olvasóink írták

 • 4. Rebeka01 2012. július 04. 11:42
  „Miskolcon az Árpád utca egyik bérházában összefogtak a lakók, így sikerült két lakásból elköltöztetni a fészekrakós cigányokat.

  Lugosi Lászlóné, a házban élő asszony portálunknak elmondta: a családok 2006 óta laknak ott, azóta nem fizetnek semmit, több 10 milliós tartozást halmoztak fel, ráadásul teljesen leamortizálták a lakásaikat. Lugosi Lászlóné közölte: a cigányok miatt az egész házat ellepték a csótányok és a poloskák, már a mellékhelyiségbe is csak spray-vel mernek kimenni.

  A cigányok óriási koszt és fertőzést hagytak maguk után, a takarítást és a rovarirtást is a lakóknak kell majd kifizetni. Lugosiné megjegyezte: Jakab Péter, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője rengeteget segített nekik abban, hogy sikerüljön elköltöztetni a cigányokat.

  A jobbikos politikus portálunknak elmondta: többször a helyszínen járt, hogy felmérje, milyenek a körülmények, majd felszólította az ellenőrző hatóságokat és a terület önkormányzati képviselőjét, Kovács Lászlót, hogy vizsgálják meg az említett lakást és intézkedjenek.

  ,,Minden fórumon jeleztük problémánkat. Addig jártunk a hatóság és a politikusok nyakára, amíg nem intézkedtek. A családokat pedig folyamatosan fizetésre szólítottuk fel"- hangsúlyozta Lugosi Lászlóné. Hozzátette: ,,Senki ne hagyja magát, ha ilyen helyzetbe kerül".

  A fészekrakó program által beköltöztetett cigányok évek óta problémát jelentenek a miskolci Avas lakótelepen is, ahol a romák azon kívül, hogy agresszíven viselkednek, fenyegetik az ott élőket, leamortizálták a lakásokat, lopják az áramot és fertőzéseket terjesztenek. Az Avasra egyébként nagy csinnadrattával, előre leszervezett, a médiának szóló programokkal Gyurcsány Ferenc is beköltözött néhány napra, hogy megismerje az ott lakók életét.

  Varga Gergő, a miskolci MSZP-frakció DK-s képviselője pedig egy sajtótájékoztatóján jogi lépéseket helyezett kilátásba azokkal szemben, akik a jövőben negatív színben tüntetik fel mára a fészekrakó cigányairól elhíresült Avas lakótelepet.”
 • 3. Hugi2 2008. október 24. 01:46
  „Emberek csak igéret hogy a lapost elbontsák, még várhatunk 60évet. De a EU-s játszótér kelett azért hogy legyen mit rongálni nap mint nap, s persze nem az idevalósi kisebbség aki rongálja hanem a Román romák 16 17 évesek ugrálnak a hintákon is .Sőt az orvosi rendelőnél is amit müvelnek az már észbontó nemigaz hogy velük nemlehetne már valamit csinálni.Idejönnek randarilozni? Menjenek haza ott csinálják ezt ,de az sem igaz hogy nemtudják őket kötelezni a tanulásban. Nincs a gyerekeknek meg a 8 osztályuk csak 1-2 azis ugy hogy 3-4szer jának egy oszt én ezt nemengedném meg.Ne az itthon élő romákat kell szidni mert azért köztük sokkal több az iskolázot gyerek .”
 • 2. Hugi 2 2008. augusztus 25. 15:55
  „Csakmár végre valaki nekiállna a Tűz u és környéke felvásárlásához. Mindig csak igérgetnek ,de semmit nemcsináltak eddig,ja felmértél a házakat ennyi. Ebből nemlesz semmi, vagy 80 éve bontják a lapost.Győr szégyenfoltja ezt bizony észrevehetné már valaki . Például aki ezt a cikket írta . Itt megtalálható minden olyan hulladék ami másut nem, s persze az elhagyott házak s a rengeteg gaz ,hogy nesoroljam tovább.........”
 • 1. sdhz 2008. január 17. 11:40
  „Csak már végre neki állna valaki, még mindig a "duma " résznél tartunk. Előbányászhatná a kisalföld a fürdőépítés korabeli cikkeit is a rehabilitációról....Azóta csak a pusztulás dolgozott”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénk a Slovakiatouron

Pozsony - A 14. Slovakiatour Nemzetközi Utazás Kiállítást mától vasárnapig tartják a szlovák… Tovább olvasom