Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ötmilliárd kell a Győri Nemzeti Színházra

A parlament kulturális bizottságának első vidéki kihelyezett ülését tartották kedden a Győri Nemzeti Színházban. A meghívás célja a figyelemfelkeltés is volt, mert az épületet közel negyven éve nem újították fel. Ötmilliárd forinttal lenne érdemes nekiindulni, ehhez kormánydöntés szükséges.

„Arra jut pénz – gyakorta a megtakarításainkból (amelyre büszkék vagyunk) – hogy a színház állagát óvjuk. Lassan negyven éve nem volt felújítva az épület, miközben akad olyan teátrum, amelyet ennyi idő alatt már háromszor új köntösbe öltöztettek" – mondta a Kisalföld kérdésére Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Mindezt annak apropóján, hogy az országgyűlés kulturális bizottsága a kihelyezett ülését náluk tartotta.

A meghívó Simon Róbert Balázs parlamenti képviselő volt. „Egyrészt azért kértem, jöjjenek el, hogy lássák a város legnagyobb kulturális intézményét, ahol két társulat (színház, balett) évtizedek óta eredményesen működik. Másrészt a figyelemfelkeltés is a célom volt. Az épület 1978-ban épült, s a komplex felújítása időszerűvé vált, amelyhez a forrást – annak nagyságrendje miatt – csak a központi költségvetés tud biztosítani" – mondta.

A konkrét összegre rákérdezve kiderült, 5 milliárd forintról lenne szó. Sőt... „Ennyivel lenne érdemes elindulni" - mondta Forgács Péter.
"Százmilliós nagyságrenddel nem lehet érdemi eredményt elérni" - folytatta Simon Róbert Balázs. Megjegyezte: a város parlamenti képviselőjeként szeretné elérni, hogy még ebben a ciklusban kormánydöntés szülessen, hogy központi költségvetési forrásból a felújítás megvalósulhasson.

Miután a színház beázott, tavaly 70 millióból kellett megoldani a tető felújítását. Ezek azonban csak állagmegóvások, viszont százmilliókat visznek el - annyit, amennyi gyakran egy színház éves költségvetése. Az igazgató a képviselővel a napokban a pincétől a padlásig bejárta a teátrumot, s láthatták a hibákat. ˝Hosszú lenne felsorolni" - mondták azon kérdésünkre, hogy melyek lennének a legégetőbb, kijavítandó hibák.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYERMEKEK HÁZA - Kézműves tábor

Tovább olvasom