Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Ötletpályázat a volt fogdára

A győri Frigyes-laktanya második épületének is megvannak a tervei, 19 lakásos társasház épül a volt altiszti szárnyban.

Úgy tűnik, a Frigyes-laktanya mostantól folyamatosan témát szolgáltat az újságnak, s persze a győrieknek: a volt altiszti szárnyban már a tetőt építik, de ez még mindig nem az építkezés része, hanem az állagmegóvásé. Ahogy Butor Dezső építészmérnök a Kisalföldnek mondta, az épület befedése elkerülhetetlen az igazi fagyok beállta előtt.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Folytatódik a belháború a kaszárnyában (2006-07-27) >>
Leierék folytatják a felújítást (2006-10-30) >>
Aláírásgyűjtés a Frigyes-laktanyáért (2006-08-04) >>
Frigyes-laktanya: ne pusztuljon el az érték! (2006-08-12) >>
Két épületen múlik a volt kaszárnya felújítása (2006-03-29) >>
Leier újabb két épülettel folytatná (2006-09-20) >>
Új tervek a Frigyes-laktanyára (2005-08-25) >>

Az épület látványtervei már készen vannak, s azokat engedélyeztetésre be is nyújtották. De tudni kell, a leendő tizenkilenc lakásos társasház esetében is bizonyos, hogy az örökségvédelemmel lesznek a legnagyobb viták, a tárgyalások mindenesetre most is zajlanak a beruházó és a műemlékvédelem között.

Az igazi probléma nem is ezzel az épülettel van, hanem a volt fogdával, illetve a lőszerraktárral. (Két épületen múlik a felújítás – Kisalföld, 2006. március 29., A tiszti kaszinóval véget is ér a felújítás? – 2006. július 26., A műemlékvédelem nem alku tárgya – 2006. augusztus 2.) Az előbbivel kezdjük: a fogda alá mélygarázst tervez a beruházó Leier-csoport, de a mintegy 400 négyzetméteres épület útban van szinte minden felszín fölötti elképzelésnek is. Bár számos terv született „házon belül" is arról, hogyan lehetne mégiscsak rentábilis megoldást találni – ha már az örökségvédelem ragaszkodik a romos épület megtartásához –, de eddig egyik megoldás sem tökéletes.

Leierék ezért úgy döntöttek, ötletpályázatot írnak ki a győri egyetem építészhallgatói számára, de a december végi határidőig egy pályázat sem érkezett.

A beadást ezért eltolták január 15-ig, de számolnak azzal, hogy esetleg továbbra sem érkezik pályamunka. A feladat mindenesetre nem könnyű.
A másik kérdéses épület a lőszerraktár – itt viszont körvonalazódni látszik a megállapodás a műemlékvédelemmel. Szóban megegyeztek ugyanis arról, hogy ha a raktár egy-egy részét jelzés értékkel meghagyják, akkor az az ingatlanrész is hasznosítható lesz a beruházó szándékai szerint.
A volt kaszárnya teljes beépítése ilyen tempó mellett is legalább tízéves folyamat, a Kisalföld a jelentősebb történésekre természetesen visszatér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben zsúfoltság, a falvakban létszámgondok

Hiába nőtt meg ugrásszerűen Ménfőcsanak lakossága az elmúlt néhány évben a Mediterrán I. és II. lakótelepnek köszönhetően, az óvodai kapacitás nem tudja követni a változást: a becslések szerint közel félszáz kisgyereknek nem lesz helye a helyi óvodában. A zsúfoltság máshol is gond, hiszen egyre többen hordják a Győr környéki településekről városi óvodákba gyerekeiket. Tovább olvasom