Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Ötletpályázat a Fehérvári út beépítésére

Van, aki toronyházakat képzelt el „városi erdővel”, mások íves „házkaput” a lakótelephez illeszkedő pontházakkal vagy csak lakófunkcióval... Számos érdekes javaslat érkezett a győri Fehérvári út környéke beépítésének ötletpályázatára.
Kattintson a képre >>
Ismert, hogy a 81-es főút átépítésével jelentős változások lesznek a győri Fehérvári út–Ipar u. csomópontban és környékén. A most lezárult ötletpályázat célja az volt, hogy a terület olyan esztétikai, városszerkezeti, funkcionális kialakítást kapjon, ami méltó a városhoz – nem utolsósorban pedig a reménybeli befektetők számára is vonzó. Az önkormányzat által kiírt pályázaton két munkát díjaztak, hármat pedig megvásároltak, ezek jó alapul szolgálhatnak majd a későbbi konkrét tervekhez.

A megújulás jelei

Az első díjas egy pécsi építésziroda pályázata lett. A tervezők az adyvárosi új körút és az új nyomvonalú Fehérvári út felé eső területen egy „városi erdőt" képzeltek el, benne például napenergiát is hasznosító erdei házakkal. Ez az autómentes lakókörnyezet kapcsolódik a leendő körforgalmú csomóponthoz (Ipar u.–Fehérvári út), ahová viszont két toronyházat is terveztek. A sík környéken ezek „jel" értékűek, előhírnökei lehetnek a már elöregedő szomszédos ipari környezet megújulásának.
A terv kereskedelmi részének elrendezése sem olyan „dobozos", mint a szokásos bevásárlóközpontoké...

Zajvédő domb

Toronyházak: Az első díjas pályamunka látványos toronyházakat is javasol a lassan elöregedő ipari terület és a lakónegyed közé.Ház-kapu
Számos jó ötlet szerepel a második díjas pályamunkában (győri L. Stúdió Kft.) is. A bírálóbizottság például jó ötletnek tartja a körforgalom melletti íves „ház-kaput". Hasonlóan jó elképzelés az adyvárosi lakótelep lezárása az út és vasút felé pontházak sorával – bár ehhez eléggé szűk a meglévő hely. A tervezők a kereskedelmi és a lakóövezet közé szánják a sportterületet. A központi funkciók közül hasznosan a kereskedelmieket helyezi a nagy forgalmú utak mellé. Ez a terv is javasol néhány toronyépületet a lakóterület „befejezéseként".

Zajvédelmül a vasút és az út mellett, a garázsok felett dombot alakítanának ki a tervezők. A bírálóbizottság szerint ez valószínűleg hasznos, de nem éppen gazdaságos megoldás.

A pályamunkában gondoltak arra, hogy az adyvárosi buszvégállomás kiköltözése után a tározótó megújításával, tóparti vendéglő építésével tegyék „emberszabásúbbá" azt a környéket is. (Erre egyébként a pályázati kiírás is kért javaslatot.)

A jövőnek megéri

A pályázatra rendelkezésre álló pénzből 8 millió forintot osztottak ki: az első díjra 4 millió, a másodikra 2,2 millió forintot, s három munkát megvásároltak (egyenként 600 ezer forintért). Gyakorlatilag mindenki nyert, aki részt vett a város által kiírt ötletpályázaton (5 munka érkezett) – leginkább azonban maga a város lesz a nyertes, ha – talán a nem túl távoli jövőben – az elképzelések meg is valósulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steiner Ernő víz és ég között

Steiner Ernő, a linóleumnyomdász-gépész fia tíz évig, ha nem is nyomdászként, nyomdában kereste a… Tovább olvasom