Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Ötletadó kukoricalabirintusban, dinóparkban

Börcs–Maslów - Négy lengyelországi, magyar testvértelepülést kereső falu üzenetét is magával hozta a nemrég Maslówban járt börcsi küldöttség és több olyan ötlettel tért haza, amit megvalósíthat.
Négy éve lépett testvértelepülési kapcsolatba Börcs Maslówval, így nem először juthattak el a falubeli fiatalok Lengyelországba. Ezúttal is a szokásos módon választották ki az utazókat: azok mehettek, akik megdolgoztak érte, a közösségért vállaltak feladatokat, például szemétszedést, rendezvény segítését. Önkéntes munkát sok helyi diák szívesen végez, így könnyen összejött a mintegy harminctagú csoport. Lengyel házigazdáik pedig büszkén hazájukra számos szép helyet megmutattak nekik. Például a dinoszauruszparkot, amit műanyag, életnagyságú szobrokból hoztak létre, mert a környéken ősállatok maradványait tárták fel.

Börcsiek a lengyel dinoszauruszparkban. Képünkön Gyurós Péter, Ormos Judit.
Börcsiek a lengyel dinoszauruszparkban. Képünkön Gyurós Péter, Ormos Judit.

Maslów repterén vitorlázógépeket csodálhattak meg, a skanzenben a régi falusi házak stílusát, a bölényparkban a húsukért tenyésztett, de a látványosság miatt is tartott állatokat. Mellette ugyancsak amerikai ötlet nyomán a kukoricásba labirintust nyírtak a lengyelek. Még térképpel is nehéz volt kitalálni belőle Simon Enikő és Virágné Nagy Mária szerint. Ők börcsi civil egyesületeket képviselve voltak a tizenévesek kísérői és úgy vélik, a természetes útvesztőt érdemes lesz falujukban is megvalósítani. Érdekes példa még a lengyeleknél a civil ház, amiben több intézmény megfér. Az óvodát is abban alakították ki, mivel ott most vált szükségessé amiatt, hogy egyre több nő vállal állást. Egyébként a falusiak többsége náluk kisebb területeken gazdálkodik és nagy házakat építenek, olyanokat, amikben több generáció együtt lakhat.

A börcsi fiatalok látóköre bővült, angolnyelv-tudásuk fejlődött a külföldi kirándulások során. Többen leveleznek is lengyel barátaikkal, akik jövő augusztusban viszonozzák a látogatást. Rácz Róbert börcsi polgármester pedig négy település üzenetét hozta a Kielce kistérségből, azokét, amelyek a maslówi példa nyomán kedvet kaptak magyar testvérkapcsolat kialakításához. A Győr környéki falvakból erről nála érdeklődhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP nem Borkait hibáztatja a kudarcért

Győr - A győri önkormányzat egyetlen oktatási pályázata sem nyert európai uniós támogatást a 80… Tovább olvasom