Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Ötezerrel több magyar választotta az osztrák munkaerőpiacot

Az Ausztriában dolgozó közel 20 ezer bejelentett magyar munkavállalóból 13-14 ezer Burgenlandban dolgozik – köztük rengeteg a megyénkbeli. A feketemunkások számát megtippelni is nehéz, mindenesetre tény: idén ötezerrel több magyar döntött úgy, hogy nem hazánkban, hanem a szomszédban robotol tovább.
A kinti munkabér jóval magasabb az itthoniaknál, de az ottani megélhetés is több pénzbe kerül. Ráadásul amiért egy honfitársunk Ausztriában megdolgozik, az euróban 20-40 százalékkal kevesebbet ér, mint az osztrákoknak. Ennyivel kapnak ugyanis többet a sógorok ugyanazért a melóért.

Dunát rekeszteni magyarokkal

Hazánk szülöttei leginkább a mezőgazdaságban, az építőiparban és a fuvarozás területén vállalnak osztrák munkát. Kedvelt még a vendéglátóipar, ám ide komoly nyelvtudásra és szakmai felkészültségre van szükség. Viszont aki étteremben el tud helyezkedni, azt busásan megfizetik.
Ausztriában január elsejétől összeállítottak egy listát, mely az országban fellelhető hiányszakmákat tartalmazza. Azok a munkavállalók, akik ezeken a területeken szeretnének elhelyezkedni, könnyített feltételekkel nyújthatják be kérelmüket. Az ötvenes lista élén a kőműves, az épületszigetelő, az ács és a vasbetonszerelő szakmák állnak. Igaz, azt is figyelembe kell venni, hogy ezek azok a foglalkozások, amelyek a leginkább alulfizetettek.
A különbség az osztrák és a magyar munkás között átlagosan havi nettó 255 euró. Amíg például a magyar mezőgazdasági munkás nettó havi jövedelme 850 euró, addig ugyanezért a szomszédok átlagosan 1200 eurót visznek haza. Mindezek ellenére szívesen járunk ki. Sokan vállalják azt is, hogy naponta ingáznak, hiszen magyarországi fizetésüknek akár három-négyszeresét is megkereshetik. Úgy, hogy az érintettek gyakran képzettségüknél alacsonyabb szintű munkát vállalnak.

Hiányzó túlórák és juttatások

Akit valamilyen munkajogi sérelem ért, az osztrák Interregionális Szakszervezei Tanács (IGR) lát el információkkal. A tapasztalatok szerint: sokszor károsítják meg a kint kenyerüket kereső magyarokat. „Az Ausztriában dolgozó magyarok leggyakoribb problémái, hogy nem kapnak 13. és 14. havi fizetést, fizetett szabadságot, betegállományt vagy túlórapénzt" – mondta el lapunknak Tóth Eszter, az IGR projektvezetője.
További gondot okoz, hogy a munkavállalók többsége egyáltalán nincs bejelentve, vagy ha igen, akkor sem szabályosan. Gyakran megesik, hogy erről a magyar munkavállalók semmit sem tudnak. Pedig a be nem fizetett járulékoknak komoly következményei lehetnek: munkahelyi baleset, nyugdíj vagy terhesség esetén előfordulhat: árva eurót sem kapnak a hoppon maradottak. „Az IGR munkatársai nap mint nap tapasztalják, hogy osztrák munkaadók kihasználják a magyar munkavállalók tudatlanságát. Például sok esetben azt mondják nekik, hogy idénymunkások és külföldiek, ezért nem járnak nekik a juttatások. Pedig ezek a törvények szerint megilletnék őket" – közölte Tóth Eszter.

Szeretnek minket, mert olcsók vagyunk

A másik hiba, amibe a magyar munkavállalók könnyen belelépnek, hogy panasz esetén túl sokat várnak. Például rengetegen vannak, akik későn kapnak észbe, hogy a fizetésen túl nem részesültek egyéb juttatásokban. A munkásokra érvényes kollektív szerződések többsége kiköti, hogy a munkavállaló mindössze három hónapig élhet bejelentési jogával. És hiába van igaza, ha a szerződésben meghatározott elévülési időt túllépi, a jogsérelem hatályát veszti.
A magyaroknak azzal is ésszerű tisztában lenni, hogy a sógoroknál a legális munka minden esetben munkavállalási engedélyhez kötött. Az osztrák piac ugyanis még nem nyílt meg teljesen az uniós tagállamok munkavállalói előtt. Bár január elseje óta a feltételek valamelyest egyszerűsödtek, munkába álláskor mindenkinek fontos (lenne) ismernie a törvényi kötelezettségeit.
Nem meglepő: az osztrák állam érdekkapcsolatot ápol a magyar munkavállalókkal. Nem szeretetből fogadják a vendégmunkásokat, hanem komoly gazdasági érdekek vezérlik őket. Mi – ne szépítsük – olcsó munkaerőnek számítunk, ezért szívesen alkalmaznak minket.

Nem kiskapuzhatnak a sógorok

A bajok és kiskapuk megelőzésére az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) és az IGR Burgenland 2008-ban új projektet hozott létre, melynek neve „Jövő a határtérségben". „A cél többek között az, hogy az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat anyanyelvükön tájékoztassák jogaikról" – magyarázta Tóth Eszter. Az IGR projektvezetője azt is megjegyezte: ez a projekt jóval több szolgáltatást nyújt, mint korábban.
Ám ez csak az egyik intézkedés, ami segíthet a magyaroknak az ausztriai munkavállalásban: idén a maximális alkalmazási hosszt 50 hétről 52 hétre emelték. Tehát ha valaki egy évet meghaladóan osztrák munkáltató alkalmazásában áll, munkavállalási engedély nélkül bejut az ottani piacra. Így a korábbi „trükk", mellyel Ausztria megakadályozta a magyarok letelepedését, az év elejétől érvényét vesztette.

Magyar és osztrák fizetések

A magyarok számára fizetett átlegbér 1080 euró, míg az osztrákok 1340-et visznek haza havonta. Turizmus, közlekedés, idénymunka területén az eltérés magyar és osztrák fizetések között 100 euró, míg nehéziparban, építőiparban vagy mezőgazgaságban akár 3-400 euró is lehet.
Forrás: IGR


Az IGR elérhetőségei

Akinek bármilyen kérdése lenne a határ menti osztrák munkavállalást illetően, vagy bármilyen munkajogi vitában szeretné kérni az Interregionális Szakszervezeti Tanács segítségét, akkor +43-2682-770-63, +43-2682-770-64 telefonszámokon vagy az igr@oegb.at e-mail címen teheti meg. 

 

 

 

Olvasóink írták

 • 9. orgona 2008. július 29. 08:42
  „Nem par forintrol van szo hanem sokkal többröl kerem!Es aki teheti igen is oda megy ahol több a penze.aki pedig itthon is megtudja keresni az szerencses ember helyben van.A kizsakmanyolok ellen mit tegyünk?Mire varjunk?Hiaba lenne munka nemvagyunk megfizetve az arakhoz kepest,tehat lepni kell aki teheti minel elöbb!”
 • 8. én irtam 2008. július 28. 16:22
  „"Ellehet menni, csak tessék"! "Nemkötelező itt dolgozni! Meglehet próbálni! Valahogy így mondotta "hazánk vezér"!
  Valóban, aki megteheti, csak menjen nyugodtan! Mert, ha csak a felét kapja a külföldi dolgozó bérének az is sokkal több mint a kizsákmányoló tőkések löknek a az itthon maradottaknak!
  De az olyan nép meg is érdemli a kizsákmányolást amelyik pár forint különbözetért egymás torkának ugranak, ahelyett, hogy összefognának a kizsákmányolók ellen!”
 • 7. ezvan 2008. július 27. 21:38
  „Akinek megeri odamegy,akinek nem,az otthonmarad.
  1080eurot hol keres m.orszagon?Latom soknak megeri,s akinek
  nem,ne irigykedjen.Ennyi.”
 • 6. kutykurutty 2008. július 27. 19:06
  „"Szélsőjobbos"
  Nem akar mert ott nem tudná magát szétlopni. Amúgy nem csoda hogy egyre többen mennek ki.”
 • 5. Betonlift 2008. július 27. 16:54
  „1990-ben nettó 150 Schillingért dolgoztunk betonpumpásként, ezért akkoriban közel 30 liter dieselt kaptunk. A mai EUR-órabérért mennyi üzemanyagot lehet vásárolni? () Tessék egy picit elgondolkodni, osztani és szorozni! Megéri...?”
 • 4. Szélsőjobbos 2008. július 27. 12:57
  „A Führer-ferenc nem akar a szomszédban miniszterelnök lenni inkább?”
 • 3. MSZP KINEK A PÁRTJA? 2008. július 27. 12:08
  „EZ AZ ORSZÁG SZÉGYENE!EZT MÁR CSAK TÚLÉLNI LEHET,VAGY ELMENEKÜLNI!”
 • 2. Egy Soproni 2008. július 27. 11:38
  „SOPRONBAN TERMÉSZETESEN MINDEN RENDBEN!!!

  MUNKANÉLKÜLISÉG és FOGLALKOZTATÁSI PROBLÉMA SEMMII!!!

  A VÁROS TERMÉSZETESE "VIRÁGZIK" - IPARA NAGY MÉRTÉKŰ, és ez LEHETŐVÉ TESZI SOK EMBER SZÁMÁRA A HELYBEN TÖRTÉNŐ ELHELYEZKEDÉST, MUNKÁT!!!

  A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT - ezek alapján megállapítható - MAGAS SZÍNVONALON DOLGOZIK!!!

  VAGY????”
 • 1. Én írtam 2008. július 27. 07:40
  „Jé,hát már szakszervezet is van Magyarországon? Persze biztos,hogy nem a tagdíj,hanem jó vastag gázsiért adják a tanácsokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,2 milliárd forint a régiós turizmusra

Győr-Moson-sopron - A nyugat-dunántúli operatív program turisztikai pályázatainak első fordulóján… Tovább olvasom