Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ötéves szeméthalom Abdán

A zöldhatóság 2002-ben indított vizsgálatot az abdai Rákóczi-telep mellett lerakott, Veszprémvarsányból származó műanyaghulladék miatt.
Olvasónk hívta fel a Kisalföld figyelmét az Abda határában illegálisan lerakott műanyagszemétre: „A Rábca-hídon átérve, ha rögtön balra néznek, a Rákóczi-telep irányába, a töltés oldalában megláthatják a nagy mennyiségű hulladékot. A többihez képest az a különbség, hogy ez már régóta ott van, és nem csinálnak vele semmit. Lehet, hogy a vizet is szennyezi."

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese, Horváth Lajos lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta: az ügyben érintett cég ellen 2002-ben indult vizsgálat egy bejelentés alapján, mivel tulajdonosa az abdai telephelyen 10 tonna hulladékot helyezett el. Az ellenőrzés során kiderült, hogy 250 tonnára emelkedett az elhelyezett, főként műanyag fóliából álló hulladékhalom mennyisége. A szemét egy veszprémvarsányi kft.-től érkezett Abdára.

– A felügyelőség mérései kimutatták, hogy a hulladék nem veszélyes, mérgező anyagot nem tartalmaz. Akkor a rendőrségen büntetőeljárást kezdeményeztünk, s az abdai jegyzőt is felszólítottuk, hogy intézkedjen. Időközben a társaság megszűnt – tudtuk meg Horváth Lajostól.
A műszaki igazgatóhelyettes hangsúlyozta, ez év január 23-án a lakossági bejelentésre helyszíni szemlét tartottak. Miután még a hulladék mindig a helyszínen van, felszólították az önkormányzatot, hogy intézkedjen annak elszállításáról.

– Az intézkedés eredményét, a hulladék elszállítását februárban ellenőrizzük az úgynevezett zöldkommandós akcióban – zárta a kérdéseinkre adott válaszát Horváth Lajos. A település októberben megválasztott polgármestere, Szabó Zsolt elmondta, tegnapi megkeresésünkkor kapta kézhez a környezetvédelmi felügyelőség levelét.

– A rendelkezésre álló törvényi keretek között a körjegyző meg fogja indítani az ügyben az eljárást, mely során először a hulladék tulajdonosát, ha ez sikertelen, akkor az ingatlan tulajdonosát kötelezi annak elszállítására. A szemét a felügyelőség korábbi álláspontja szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, mai levelük azt elhagyott hulladéknak minősíti. Az önkormányzatnak határozott szándéka, hogy a több éve húzódó nemkívánatos állapot mielőbb megnyugtató módon rendeződjön – szól a polgármesteri válasz.

A település vezetője megjegyezte, hogy az ügy 2002-es indulása óta Abdán változott a körjegyző, a településüzemeltetési előadó és a polgármester személye. A korábbi vezetés által az ügyben tett lépésekről nem kíván nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatmilliós webkamera, de kép sehol

Győr évek óta több millió forintot fizet azért, hogy látható legyen a világ számára. Most azonban… Tovább olvasom