Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Otellókampány a Sokoróalja szőlőhegyein

Egyre több településen ápolják az otellóhagyományt a sokorói borosgazdák. Azt szeretnék, hogy néhány uniós országhoz hasonlóan nálunk is palackozható és értékesíthető legyen és a borpalettán visszanyerje méltó helyét az illatos nedű.

Régi szőlő- és borfajta az otelló a Sokoróalján. Az elmúlt évtizedekben a borászszakma egy részének megítélése szerint az ízletes-illatos gyümölcs és nedűje a kínálatból "margón kívülre" került. Ezért fogtak össze évekkel ezelőtt a kajárpéci gazdák, hogy visszaszerezzék az elődeik által előszeretettel termesztett fajta becsületét.

– Az otelló termelése minden más szőlőnél olcsóbb, mivel direkttermő, a szaporításhoz nem kell oltott alany, ellenálló, nem kell permetezni és kezelése borként is sokkal egyszerűbb – említette Laki György polgármester, aki maga is borosgazda és a helyi Otelló Baráti Kör tevékeny tagja.

Szalay Attila (középen) kapus-dűlői pincéjében alkalmanként otellót kortyolgatnak a baráti kör tagjai, Szalay Tibor (b) és Laki György (j). Fotó: Bertleff András
Szalay Attila (középen) kapus-dűlői pincéjében alkalmanként otellót kortyolgatnak a baráti kör tagjai, Szalay Tibor (b) és Laki György (j). Fotó: Bertleff András

– Örömmel mondhatom, hogy egyre több bővülő és új ültetvénnyel találkozhatunk, rajtunk kívül például Ravazdon, Gyarmaton is.

A népszerűsítését szolgálja az a hagyományos borversenyünk is, amire idén közel százhúsz nevezés érkezett a környékünkön kívül a Dunántúl számos távolabbi településéről és a Felvidékről is.

Öröm az is, hogy az otellós missziónknak már országos híre van, jelzi azt a számos elismerő, biztató telefon és e-mail, amit az ország különböző részeiről kapunk.
Szalay Attila tizenkét évvel ezelőtt vásárolt egy gyalogtőkés ültetvényt a kajárpéci Kapus-dűlőben.

– Már a nagyapámnak is volt otellója, így részben ezért, részben pedig a fajtaválaszték-bővítés miatt választottam. Tavaly százötven vesszővel bővítettem, mert jövőt látok az otellóban.

Úgy tűnik, mások is, hiszen többen érdeklődtek már nálam vessző iránt. Nem értem a szakma hozzáállását, hiszen jó néhány uniós országban, így például Ausztriában és Olaszországban más borokhoz hasonlóan palackozzák és értékesíthetik az otellót – hangsúlyozta a borosgazda.

Gyarmaton az idén kétszáz éves pincesorra érkező látogatók is szívesen kóstolják a helyi otellót.

– Egészséges, jó bor, hangulata van. Magunk között is gyakran összejövünk a "hegyen" egy kis eszmecserére, poharazgatásra és minden gazda büszkén kínálja ilyenkor a finom vörös nedűt – említette Meilinger József, a Gyarmati Szőlősgazdák Borbarát Egyesületének elnöke.

– Nem akarok hazabeszélni, de aki ezt a bort issza, olyan lesz, mint Shakespeare mór hőse, Othello: nemes és nagylelkű, ahogy ezt a halhatatlan drámaíró megjegyezte róla.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2012. március 08. 21:49
    „Azért kiváló bor soha nem lesz, de aki szereti hadd igya!”
  • 1. Oreg35 2012. március 08. 08:55
    „Hajrá otelló szerető gazdák! Én több mint 35 éve kedvelem és fogyasztom családommal együtt ezt a kiváló nedüt, minden ellenkező híresztelés dacára! Magam is termesztettem és készítettem ezt az igen finom, aromás italt. Fogyasztásakor az ember szájában érzi a szőlő ízét és illatát! Meg érdemli, hogy végre elismert, kiváló borként helyet kapjon a többiek között!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZE: győri versenysikerek

Sikerrel szerepeltek a Széchenyi István Egyetem (SZE – Győr) csapatai a II. Országos… Tovább olvasom