Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Otelló olykor Gyulaházán haknizik

A Győri Nemzetiben bemutatott Otelló Gyulaházán igazi hollywoodi receptre készült.
A múlt század hatvanas évei lassan bevonulnak a burleszkként ábrázolható korok közé, nyilván nem kis részben a Tanúnak köszönhetően. Egy vidéki társulat gondjai helytől és időtől függetlenek.

Egy talentummal rendelkező színész el tud játszani egy dilettánst, de ez fordítva nem fog sikerülni. Az igazgatók olvassák a kritikákat.
A rendező Korcsmáros György a már látott operettek részleteire fűzi fel a játékot, amiben elmeséli egy igazgató hétköznapi harcainak történetét. Küzd ő a „lopós" végszónál telefonáló tanácselnökkel, a minisztériumba tartó Szarka elvtárssal, az új főrendezővel és az ő kis társulatával, ami olyan, amilyen. Gyulaházának is olyan színtársulata van, amilyet megérdemel. A direktor úgy alakítja szerepét, mint aki ismeri a legfontosabb vezetői szabályt: különítsd el azokat, akik már utálnak, azoktól, akik még hezitálnak.

Az új főrendező a Szovjetunióból jött, még keveset látott, de győzelemre tör: Shakespeare-t akar játszani osztályharcos módon. Ráadásul Sztanyiszlavszkij híve, aki ilyesmiket állított: „Síkraszálltunk a régi játékmodor, a teatralitás, a hamis pátosz, a szavalás és mindenféle ripacskodás ellen, a rendezés, a díszletezés rossz konvenciói és a színházak silány repertoárja ellen, amely tönkreteszi az együttest." A szereposztásnál az addigi kánont is felrúgja, így bőséges bonyodalmat okoz a társulat életében. Ezt jelzi, hogy a premieren az ügyelő még a kritikust is sürgette a színpadra lépésre. Láttam már tehetségtelen embert ezeken a deszkákon, ha segítek vele, beszállok szívesen. Csak előtte az előadás idejének és a szereposztásnak a változását, kérem, ezúttal időben jelezzék!

A díszletekkel Bátonyi György a vidéki színészek életének helyszíneit jelenítette meg: a zenekari árokból felbukkanó igazgatói irodát, a próbatermet, a színpadot és a kulisszákat, no meg a büfét a hatvanas évek hulló vakolatos, csöveket szabad káoszban vezető modorában. Kiegészítve a néha a hódítások és hisztériák albérleti szobájával és az éjszakai nagy csavargások és világmegváltások helyszínével: a belvárosi utcával. Hruby Mária jelmezei a színpad stilizált igényességét hangsúlyozzák a hétköznapok szürkesége mellett.

Gádor Béla az eredeti regényben ráadásul kitalálta a fehér Otellót, vagyis a valóság csak évtizedekkel később kullogott az ötlete nyomában. Gáti Oszkárt láttuk komédiázni, ez a feladat számára laza ujjgyakorlat, de szórakoztatóan megcsinálta. Balsai Mónika az előadás egyik legjobb alakítása. A nagy személyiség árnyékából a fényre törekvő színészfeleség, Viola néhány jelenetét, például mikor az albérleti szobában próbált, a közönség jogosan nagy tapssal honorálta. Tudtuk eddig is, ez a műfaj a vérében van Tóth-Tahi Máténak. Józanul és részegen is minden gesztusa, szava mosolyt, nevetést, kacagást, röhögést fakaszt, a néző vérmérsékletétől függően.

Érdekes színfoltja az előadásnak Vincze Gábor Péter Ace Ventura alakját felidéző karakterével. Tetszett Kotány Bence a színészettől, s főleg a színésznőktől megfertőzött tűzoltója, aki a szerepbeli beszédhibája miatt a citált részletek halandzsásított előadásával bravúros teljesítményt produkál. Rupnik Károly némi keleties dialektussal mutatja meg, hogy a Szarka elvtársak nem a szellemi teljesítményük függvényében emelkedtek a ranglétrán. Szulák Andreának ezúttal a mellőzött primadonna ármánykodó szerepe jutott. Janisch Éva pedig a minden társulatok anyapótlékát játszotta el.
A darab végén Shaw gondolata jutott eszembe, s azért írom ide, mert nem csak a színészeknek tanulságos: „Úgy kerülheted el azt, hogy nyomorúságosnak érezd magad, ha nincs elég időd azon töprengeni, boldog vagy-e vagy sem."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nincs parkoló, nem számít a tábla

A győri közgyűlés csütörötkön dönt arról, kidolgoztatja-e a kerékbilincs bevezetéséről szóló tervezetet. A szankcionálást a szabálytalanul parkoló autók számának emelkedése indokolja – áll az előterjesztésben. Az sem titok, hogy a kerékbilincs esetleges bevezetése összefügg a belvárosi parkolóhelyek április 1-jei
megszüntetésével. Tovább olvasom