Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Öt útszakaszon hangolták át a lámpákat

Győr - A város közlekedésének korszerűsítésére, főként a jelzőlámpás forgalomirányítás áthangolására csaknem ötvenmillió forintot költött a győri önkormányzat. Erről lapunkban már hírt adtunk (december 21., 6. oldal – Forgalomgyorsítás a lámpák áthangolásával), most a változások részleteit közöljük.
Gyorsabban a Szent István úton

A Szent István útra mellékirányból ráfordulva az autós beáll az úgynevezett zsilipbe és ha zöldet kap, végig tud menni az egész úton egy zöldhullámmal, problémamentesen el tud jutni az aluljáróig, elvileg – a szakember szerint. Az összehangolási sebesség körülbelül 45 kilométer/óra. De egyelőre a forgalmi igényekből adódó összes gondot nem tudták megoldani, főként a Teleki utcába befordulók miatti visszatorlódások megszüntetése igényel még majd változtatásokat, beruházást.

Az Aradi vértanúk útja csomópontjában fáziscsere történt, a Baross útról érkező járművek, amelyek jobbra akarnak kanyarodni, kaptak egy kiegészítő zöld jelzést. Különválasztották a gyalogosbiztonság érdekében a jobbra kanyarodó mozgásokat és a gyalogosátkeléseket. Ez gyorsítja is a haladást.

A Baross úti csomópontban, a Baross hídról lefelé jövő kerékpárosok biztonságosabb közlekedése érdekében elkészült egy elválasztó sziget.
A Jókai utcánál kiegészítő zöld jelzést helyeztek el, hogy el lehessen menni – főleg autóbusszal – egyenesen, amíg a belső sávban várnak a zöldre a balra forduláshoz. A Munkácsy utcai csomópontnál ugyanez történt, kiegészítő zöld jelzésnél el lehet menni jobbra. Az Újlak utcai kereszteződésnél idő-visszaszámlálót tettek ki, így a nyugati irányból érkezők látják, mennyit kell még várniuk, míg bekerülnek a jelzőlámpás rendszerbe.

Átalakítások az aluljáróban

A Tihanyi úti aluljáró forgalomirányítási programját úgy próbálta a tervező megalkotni, hogy összhangban legyen a Szent István út jelzőlámpás programjával. A forgalomtechnikai felülvizsgálat alapján megszüntették az aluljáróban a balesetveszélyes forgalom elől elzárt területet a belváros felől érkezők belső sávjában, ami visszasorolási kényszert jelentett. Az aluljáró előtt – hogy az előosztályozást segítsék – kitettek a bejárati portálra két útirányt jelző táblát. Azt jelzik, hogy a jobb oldali sáv egyenes sávban folytatódik Adyváros, Szabadhegy irányába, a másik balra, Gyárváros és a 81-es út irányába.

Baleset-megelőzés a Tihanyi Árpád úton

A Tihanyi Árpád úton végzett átalakítások nyomán a szakemberek tapasztalatai szerint a torlódások még a csúcsidőszakokban is megszűntek. A Csaba utcai csomópontban a közös gyalogos- és kerékpáros-átvezetésre figyelmeztető sárga villogó jelzést biztosító készüléket helyeztek el. Új sávkiosztást alakítottak ki a Mester utca felőli ágon, a meglévő különálló egyenes és egyenes-jobbra sávokat összevonták. Az aluljáró felőli és az Eszperantó utca felőli két egyenes sávot gömbsüveg forgalomterelő elemekkel választották el, így a két irány közös fázisba rendezhető.
A Szigethy úti csomópont forgalmi rendjét újraértékelték, mivel ott több baleset – halálos is – volt. A Szigethy Attila utat keresztező kerékpárossávot a védettebb oldalra, a gyalogosátkelő túloldalára tették át, eltávolítva a jobbra kanyarodó járművektől. A kapacitásgondokon is segítettek. Mivel a forgalomszámlálási adatokból látszott, hogy nincs akkora balra kanyarodási igény a Tihanyi úton az aluljáró felől érkezők részéről a Szigethy Attila útra, mint az eredeti tervezéskor gondolták, ezért a balra kanyarodástól elvett zöldidőt kapta meg az egyenes irány. A jelzésképet jelentősen egyszerűsítették, mert korábban minden sáv fölött volt külön jelzés.

Áthangolások a Szigethy Attila úton

A Szigethy Attila úton elvégezték a jelzőlámpás forgalomirányítás programmódosítását. Az Ifjúság körúti csomópontban, mivel az Ipar utca felől nagyon erős a balra fordulási igény, ezt támogatták azzal, hogy hosszabban kap zöld jelzést. A Zrínyi utcai csomópontban kiegészítő zöld jelzőt helyeztek el, ami egyenes irányba – ha nincs balra kanyarodási igény – elengedi a forgalmat.

Könnyebben a kórházhoz
A Vasvári utca és az Ifjúság körút csomópontjánál régi igény volt, hogy Szabadhegy felől a kórházhoz a balra kanyarodást biztosítsák. Ezt most a forgalom elől elzárt terület felhasználásával tették meg, kialakították a balra kanyarodó sávot, létrejött a járműosztályozó, így a kórházhoz könnyebben lehet eljutni, be lehet fordulni.


Változtatások a 821-es úton

A 821-es út és a Mónus Illés utca csomópontjában közös gyalogos- és kerékpáros-átvezetés készült. A Mónusról a 821-es útra erősebb jobbra kanyarodási igény jelentkezett, többen mennek innen a belváros felé, ezért változtattak a sávkiosztáson. Tiszta jobbra kanyarodó járműosztályozó lett és egy másik sávban várakozhatnak, akik egyenesen vagy balra akarnak továbbhaladni.
A Kálvária utcai csomópontban az úgynevezett telezöldes irányítás okozott problémát. Mindkét mellékirány egyszerre kapott zöldet, de mivel nagy lett a kanyarodási igény, gyakorlatilag nem működött a rendszer, mert az egyenesen haladóknak elsőbbséget kellett adni. Mire megadták, a kanyarodók nem tudtak kijutni a 821-es útra. Ezért ezeknek a forgalmi irányoknak az irányítását különválasztották.

Átépítések a Mártírok útján
A Mártírok útjának a Szeszgyár utcai csomópontjában új bevásárlóközpont épül, közlekedési kapcsolatainak biztosítása miatt a csomópontot átépítették. A Mártírok útján új kanyarodósáv épült, a Szeszgyár utcából pedig jobbra kiegészítő jelző segíti a „kihaladást". A Szeszgyár utcát keresztező gyalogosok nyomógomb segítségével tudnak bejelentkezni; ha nincsenek gyalogosok, a járművek zöldideje megnövekszik. A csomópont átépítése a Lidl áruház beruházásában készült; forgalomba helyezésre vár.
Az Ipar utcai csomópontban a Likócs felőli ágon időszakosan nagy jobbra kanyarodó forgalom jelentkezik, amelynek átvezetését biztosítani kellett. Ezért a zöldidőket a forgalmi adatokhoz igazították. Kiegészítő jobbra jelzőt és sárga villogó jelzőt helyeztek ki.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekként adják el a szántót

Rajka, Dunacsúny - Dunacsúnyban építési telekként árulnak szántóföldeket négyzetméterenként kétezer… Tovább olvasom