Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Öt templom fesztivál ötödször Győrött

Koncertek, magyarázó istentiszteletek, hitbeszédek szerepelnek a csütörtökön kezdődő Öt templom fesztivál programjában; a helyszín öt európai vallás egy-egy temploma Győr egyik városrészében, Újvárosban.

"Öt templom, öt vallás, egy kultúra" a mottója az Európában is egyedülálló ökumenikus fesztiválnak, amelyet az idén ötödik alkalommal rendez meg a Karzat Kultúrközpont Alapítvány. A templomok a fesztivál helyszíneiként az európai kulturális sokszínűséget hirdetik - mondta Borsa Kata kuratóriumi elnök az MTI-nek.

Az idén újdonság lesz egyebek között a színházi workshop, amely a tervek szerint az egész magyar bábos szakmát megmozgatja. A hazaiak a visegrádi országokból érkező alkotókkal együtt hoznak létre egy előadást az amerikai Peter Schumann vezetésével. Ez a program a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

Az Öt Templom Fesztivál részletes programja >>

Csütörtök este ad koncertet az Ethno in Transit együttes, amely a világ különböző pontjairól származó muzsikusokból verődött össze. Koncertjeiken a dél-amerikai ritmusokat ötvözik kelta és európai dallamokkal. A Tócsni Ú Flódni szlovák és magyar muzsikusokból áll, a fellépésen a mindkét országban ismert, csak más-más szöveggel énekelt népdalok, valamint budapesti és pozsonyi klezmer zenék hangzanak fel szombaton.

Másnap a Sator Quartett Himnusz című lemezbemutató koncertje lesz Lovasi Andrással és Bognár Szilviával. A Vocales Aequales koncertjét hétfőn hallgathatják meg az érdeklődők: a férfi kamarakórus reneszánsz és egyházi műveket szólaltat meg.

A fesztivál zárásaként jövő kedden emléknapot rendeznek a 140 éve felavatott zsinagóga tiszteletére. Bemutatják Nagy Istvánnak a győri zsidó tragédiáról írt Sikoly című kötetét, a korabeli sajtóban megjelent írásokból Gáti Oszkár színművész olvas fel, a zsidó imák zenei világába pedig Tóth Emil főkántor és Schwecov Dávid kántor vezeti be az egybegyűlteket. A fesztivált a Győri Symphonic Band hangversenye zárja.

A koncertek sorát művészettörténeti, eszmetörténeti, vallástörténeti előadások egészítik ki, de lesz újvárosi séta és temetőséta a városrész két temetőjébe. Mindegyik helyszínen művészettörténész tart ismertetőt az ott látható építészeti-, és művészettörténeti értékekről.

A fesztivál ideje alatt a felekezetek ünnepi istentiszteletet tartanak, amelyen az érdeklődők szakértői magyarázatok segítségével ismerkedhetnek az egyes vallások liturgiáinak sajátosságaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugállományba készül Szabadfi Árpád főkapitány

Állománygyűlésen jelentette be Szabadfi Árpád dandártábornok hétfőn: december 30-ai hatállyal… Tovább olvasom