Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Öt templom fesztivál csütörtöktől Győrött

Öt nagy felekezet templomai öt napon át adnak otthont Győrött az Öt templom fesztivál csütörtökön kezdődő kulturális és vallási programjainak.

A koncertek és a vallási szertartások, a színházi produkciók, és a templomtörténeti előadások az elfogadásról, a kultúrák és a vallások közötti párbeszéd fontosságáról szólnak - mondta Borsa Kata, a rendező Karzat Színház Nonprofit Kft. programigazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére.

A Budapesti Vonósok kamarazenekar az ökumenikus fesztivál nyitóestjén kortárs szerzők műveit szólaltatja meg a zsinagógában Kovács Zoltán vezényletével.

Másnap ugyanott a Pénzügyőr Zenekar Verdi, Händel és Alfred Reed műveiből játszik Kapi-Horváth Ferenc vezényletével.

A 40 éves Muzsikás együttes szombaton a református templomban, a gyimesi népzenei hagyományokat őrző Gordon-Gardon Duó aznap a görögkatolikus templomban ad koncertet. Ferenczi György és a Rackajam Gérecz Attila verseire komponált lemezét mutatja be az evangélikus Öregtemplomban vasárnap. A szlovák Pressburger Klezmer Band a református templomban lép fel a fesztivál utolsó napján, május 13-én hétfőn.

Újdonság lesz idén több szabadtéri program, amelyeknek az "Öt templom utcája", a Kossuth utca lesz a helyszíne. Gulyás László vándormuzsikus és komédiás buszmegállókban mesél a várakozóknak, a Langaléta Garabonciások gólyalábasai és pantomimesei pedig a Nap és a Hold elrablásának történetét adják elő utcaszínházi előadásban.

Székely Zoltán művészettörténész sorra járja a házigazda templomokat és a helyszínen mutatja be építészeti, képzőművészeti értékeiket az érdeklődőknek. A templomtörténeti előadások előtt ma is aktuálisnak tartott régi hitbeszédeket, igehirdető szövegeket olvas fel Janik László színművész az egybegyűlteknek.

A katolikus templomban gregorián workshopot, az evangélikus Öregtemplomban gospel workshopot tartanak. A vasárnapi miséken és istentiszteleteken zenei produkciók hangzanak el a szertartások alatt.

A fesztivált, amelynek spirituális hangulata lehetőséget kínál arra, hogy közelebb kerüljünk a másik ember hitéhez, lelkiségéhez az elfogadás jegyében, támogatta egyebek között Győr város és az Új Széchenyi Tervnek az érintett városrészt, Újvárost rehabilitáló programja – mondta a programigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda újra szárnyal - videó

Szíj Melindát a győri utcán szólította le a Country Arrabona zenekar vezetője, akinek azonnal igent… Tovább olvasom