Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Öt szenior a gólyák közt

A Nyugdíjasegyetem öt résztvevője kapott lehetőséget arra, hogy az új tanév első szemeszterében a Széchenyi-egyetem szenior vendéghallgatójaként bővíthesse tudását. A népszerű kezdeményezés ősszel Győrben és Sopronban is folytatódik.

Nem a következő szemeszterre szóló beugróért, nem a summa cum laudéért, hanem egy veretes oklevélért vettek részt több százan a Nyugdíjasegyetem előadásain. A Széchenyi-egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem közös programja októbertől folytatódik. Az új szemeszterben szintén számos érdekes előadást hallgathatnak a győri és a soproni nyugdíjasok.

A tavaszi program májusban Győrött sorsolással zárult, ahol a legszerencsésebb résztvevők laptopot nyertek, illetve lehetőséget arra, hogy az új tanév első szemeszterében a Széchenyi-egyetem vendéghallgatói lehessenek. Az öt szenior diák tegnap Szekeres Tamás rektortól vette át leckekönyvét és órarendjét.

– Nagy öröm számomra, hogy fiatalok között tanulhatok. Bevallom, egy kis keserűség is motoszkál bennem, hiszen amikor annak ideje lett volna, számos ok miatt nem járhattam egyetemre – említette Szabóné Barta Erzsébet, aki jogász szakra jelentkezett.

– Olvastam egy ókori bölcstől, hogy a tanulás a lélek legszebb ajándéka, ami az ifjakat építi, az időseket gyönyörködteti. Hát ennek szellemében ülök ismét iskolapadba.

Kovács Béláné a nemzetközi igazgatási szakon szeretné a tudását gyarapítani. Elmondta: azért választotta ezt a témakört, mert kapcsolódik a nyugdíjba menetele előtti munkahelyéhez és nagyon érdekli, „mennyit haladt előbbre a világ" ezen a területen, mivel frissítheti ismereteit.
– Nem gondoltam volna, hogy idős fejjel, közel a hetvenhez ilyen lehetőség adatik – mondta Mitring Tiborné, aki a jogász szak hallgatója lesz. – Azért döntöttem így, mert középiskolában tanultam jogot, illetve nyugdíjaséveimben bírósági ülnökként már szereztem némi tapasztalatot.
Miként a jogra, az ifjúságsegítő szakra is két szenior vendéghallgató jelentkezett. Vajda Istvánné Lajtmann Máriának ifjúkori vágya teljesült ezzel a lehetőséggel. Ahogy elmondta: unokái vannak, akiknél – reménye szerint – majd kamatoztatni tudja az egyetemen tanultakat.

Burits Ádámnénak tanárként szinte természetes volt, hogy a hozzá legközelebb álló témát válassza. Elmondta: érdekli, hogy a mai fiatalokkal hogyan kell foglalkozni, mivel óriási különbséget tapasztal a hajdani és a mostani ifjak felfogása között.

Szekeres Tamás rektor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a szenior vendégdiákok teljes jogú hallgatónak érezhetik magukat: előadásokat hallgathatnak, vizsgázhatnak, teljesíthetik a tanulmányi követelményeket.
– Természetesen mindez lehetőség és nem kötelezően előírt program számukra. Azt szeretnénk, ha jól éreznék magukat és megérintené őket egyetemünk szellemisége, amiről mesélnek gyermekeiknek, unokáiknak. Azt kívánom nekik, hogy az a mosoly, amit a beiratkozáskor az arcukon láttam, megmaradjon a félév végéig – hangsúlyozta a rektor.

Októberben új szemeszter. A Nyugdíjasegyetem őszi szemesztere október elején kezdődik. A győri résztvevők előadást hallgathatnak a tömegközlekedés hasznosságáról, a II. világháború utáni győri elitről, a közösségi weboldalakról, a történelem és a természet viszonyáról, az ezerszínű kultúrákról, valamint a magyar tájak néphagyományairól.

Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen október 11-én indul a Nyugdíjasegyetem új szemesztere. Az első előadáson dr. Faragó Sándor rektor mutatja be az öt városban, tíz karral működő intézményt.

A kéthetenként jelentkező kurzusokon a soproni karok profiljához illeszkedően hangzanak el előadások. Szó lesz például a nagyszülő és unoka viszonyról, a fa és az ember kapcsolatáról, az iszlámról nyugati szemmel, valamint a soproni hegyvidék növénytani értékeiről. A regisztrációval kapcsolatos információkat – időpont, telefonszám – szeptember végén közöljük lapunkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház kétszeres áron?

Kamatokkal együtt legalább 1,3 milliárd forintért vásárolná meg a Győr-Szol zrt. a jelenleg általa lízingelt, két éve 715 millió forintért megépült Révai utcai parkolóházat. Tovább olvasom