Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Öt százalékkal ér kevesebbet a bérünk

Győr-Moson-Sopron - Öt százalékkal esett vissza a keresetek vásárlóértéke a megyében az év első kilenc hónapjában. A munkanélküliségi ráta csökkent, az ipar teljesítménye nőtt és több lakás épült, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal győri igazgatósága a napokban jelentette meg a megye első három negyedéves folyamatairól készült kiadványát. Az adatokból kiderül, hogy az adók és járulékok levonása utáni nettó átlagkereset összege 106.590 forintot tett ki Győr-Moson-Sopronban az esztendő első kilenc hónapjában. Az összeg 2,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ebben az időszakban a magas infláció miatt a keresetek vásárlóértéke – azaz a reálbér – 5,4 százalékkal romlott.
A bruttó átlagfizetés 168.687 forint volt 2007. január–szeptemberben. Ez elmarad az országos adattól, de a Vas megyeit mintegy 16 ezer, a zalait 25 ezer forinttal felülmúlja. A megyében a szellemi foglalkozásúak átlagosan 227.100, a fizikaiak 132.800 forintot kerestek havonta. Előbbi 6,2, utóbbi 11 százalékkal nőtt 2006 szeptemberéhez képest.

A betöltetlen álláshelyek száma 2209 volt, így egy üres álláshelyre a tavalyi öttel szemben három álláskereső jutott.

Szeptember 30-án 7683 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékon állt. Pályakezdőként a regisztráltak 8,4 százaléka – 643 fiatal – keresett állást.

A Központi Statisztikai Hivatal a megye első háromnegyed éves folyamatairól megjelentetett kiadványa szerint az ipar továbbra is jól teljesített. A négy embernél többet foglalkoztató vállalkozások teljesítménye 12,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbival összehasonlítva, és elérte az 1685 milliárd forintot. A legalább ötven alkalmazottal működő cégek termelése 1 százalékkal ennél is nagyobb mértékben bővült. Ezen belül a gépipar teljesítménye 15,2, a vegyiparé 23,2 százalékkal nőtt, az élelmiszerágazaté 3,5 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

A megye építőipara ugyancsak fellendült – 9,8 százalékkal –, amit Győr-Moson-Sopronon kívül csak Pest megye mondhat el magáról az országban. Ebben a szegmensben összesen 43 milliárd forint értékű munkát végeztek.

Százmilliárd forint beruházás

Az esztendő első kilenc hónapjában az itteni vállalkozások 103 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, 3,3 százalékkal kevesebbet, mint 2006 azonos időszakában. Ez a nyugat-dunántúli fejlesztések hattizedét jelentette. Egy lakosra 233 ezer forint beruházási teljesítményérték jutott, ami a régiós átlagot 62 ezer, az országosat pedig 6 ezer forinttal múlta felül. A fejlesztések 72 százaléka gép-, berendezés- és járműbeszerzés, 26 százaléka építés volt.

Kevesebben születtek, többen hunytak el

A KSH kiadványában számos más terület adatai is szerepelnek. Az érdekesebb megállapítások közé tartozik, hogy a megyében kedvezőtlenül alakultak a népmozgalmi folyamatok: 5,3 százalékkal kevesebb gyermek született és 2,3 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A népesség természetes fogyása így jelentősen, mintegy 40 százalékkal meghaladta az előző évit.

A megyeszékhelyen befejezett társasházak hatására az év első kilenc hónapjában megugrott az épített lakások száma a megyében. Összesen 1006 használatbavételi engedélyt adtak ki (44,5 százalékkal többet, mint 2006. január–szeptemberben. A szeptemberig kiadott építési engedélyek száma (1815) 2 százalékos növekedést takar.

Lanyhult a turizmus

A KSH adatai szerint 307 ezer vendég 705 ezer éjszakára szállt meg a megye kereskedelmi szálláshelyein az év első kilenc hónapjában. Az előbbi 8,5, az utóbbi 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Jó hír ugyanakkor, hogy a turisták 3,9 százalékkal hosszabb ideig időztek itt, átlagosan 2,3 éjszakát. A külföldiek tartózkodási ideje még jobban, 6,6 százalékkal nőtt. A külföldről ide látogatók csaknem kilenctizede az Európai Unió országaiból érkezett: több mint egyharmaduk német, egyötödük osztrák, egyhatoduk román állampolgár volt. A statisztika arról tanúskodik, hogy csak ez utóbbi országból érkeztek többen és maradtak hosszabb ideig, mint előző év január–szeptemberében. Jelentősen nőtt a Csehországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Szlovákiából és Horvátországból beutazók száma is. Emellett az Egyesült Államokból keresték fel jóval nagyobb számban a megye szálláshelyeit. Leghosszabb időre, átlagosan 2,9 éjszakára a németek és az amerikaiak maradtak. A visszaesést nem érezték meg a négycsillagos szállodák, a gyógy- és az ifjúsági szállók, amelyekben a vendégek 10–15 százalékkal több éjszakát töltöttek. Az első háromnegyed évben a megye kereskedelmi szálláshelyei 7,7 milliárd forint bevételt könyveltek el, folyó áron 8,9 százalékkal többet az egy évvel azelőttinél.

Olvasóink írták

  • 1. Semleges 2007. december 28. 15:20
    „Úgy tűnik a hangzatos választási igéretből, miszerint "Győr turizmusát robbanásszerűen fejlesztjük" úgy tűnik egyenlőre az ellenkezője valósul meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dimenzió táncosai a világbajnokságon

Győr -A győri Dimenzió Tánc Sport Egyesületet először delegálta a Magyar Táncsport Szakszövetség a… Tovább olvasom